Postmoderne Jukebox, Bo Kasper og Safari fra Helvede

Moderne populærmusik i vintageform, svensk musik i høj klasse og dokumentarisk prosa fra Tom Buk-Swienty, der synes at overgå virkeligheden. Kenneth Øhrberg Krag, direktør i Cyklistforbundet, giver ugens kulturanbefalinger. 

Kenneth Øhrberg

Set 

Om

Direktør i Cyklistforbundet. 

Gå til koncert i cocktailkjole og højt hår eller med butterfly og dansesko. Eller bare med forventningen om både noget nyt og gammelt, der pirrer og sætter svingninger i kroppen. Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox er en samling af amerikanske musikere og sangere, der er kendt for at omarbejde populær moderne musik til vintagegenrer som swing og jazz. Tænk ’Creep’ fra Radiohead ført tilbage til en klub i New York engang i 1920’erne med topprofessionelle musikere og mange af dem på scenen. Det kan enten findes på YouTube eller opleves lives i enten Aarhus, Herning eller København næste år.   

Hørt 

IKKE IGEN! Hvert år ved årsskiftet smider Spotify deres Wrapped-liste lige i smasken på mig. Medmindre deres data lyver, må jeg bare lægge mig fladt ned og erkende, at jeg åbenbart altid vender tilbage til svenske Bo Kaspers Orkester. ”Håll ut, vi klarar det. Vi har kommit ganska långt ändå”, lyder det i nummeret ’Håll ut’ akkompagneret af roligt klaver og en slæbende rytme. Jeg elsker det. Eller nummeret ’Semester’, som også indeholder orgel og jazzet feeling. Spilleglæden flyder en i møde, og jeg får et skud Bo Kaspers stort set hver uge. Jeg kan kun anbefale det. Fra min korte karrieremæssige afstikker til musikbranchen må jeg vedblive at bøje mig i støvet – svensk musik er et hak op. 

Læst 

Virkeligheden overgår endnu engang fantasien i ’Safari fra Helvede’ af Tom Buk-Swienty. En flok sønderjyske mænd sendes intetanende på en sørejse til Afrika forklædt som danske sømænd under Første Verdenskrig, men er i virkeligheden på en hemmelig mission i det tyske kejserriges tjeneste. Venskaber, frygt, blod, den engelske flåde, krudt og kugler blandes med fortællinger om oplevelser i tysk Østafrika og sendte mig øjeblikkeligt tilbage til min egen tid bosiddende i Dar es Salaam. Verdenshistorien, som du ikke kendte den, spundet ind i fortællinger om Afrika og skrevet i et levende og nærværende sprog. Afsted til boghandlen efter den.  


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu