Power to the people: Borgergrupper udfordrer politikerne

En ny trend har bredt sig fra Belgien over Holland til Storbritannien: I mistillid til at politikerne kan varetage borgernes interesser, samles borgere til såkaldte G1000-møder for at få en stærkere stemme i det nære demokrati. Aktuelt arbejder en lille gruppe briter, opildnet af det politiske kaos efter Brexit, på at samle 1.000 borgere til stormøde i Cambridge.

I aften mødes omkring 10 politiske men civile ildsjæle i et hus i Cambridge, som de har gjort det stort set hver mandag siden sommerferien. Nogle møder op i fysisk figur, mens andre toner frem via Skype-forbindelser fra London og andre britiske byer. Fælles for dem er en brændende interesse for at diskutere borgerdreven politik.

Missionen med mandagsmøderne er at samle 1.000 tilfældigt, men repræsentativt, udvalgte borgere i en stor sportshal på Cambridge Universitet til sommer. Her skal de diskutere, hvad der bør stå øverst på Cambridge-områdets politiske agenda i de kommende måneder og år, og efterfølgende udvikle anbefalinger til de lokale politikere.

Og ambitionerne på mandagsmøderne er høje: Måden, det britiske demokrati fungerer på, skal ændres radikalt.

Login