Pragmatisk, grænsende til det principløse: Mød euroens kronprins

Jens Weidmann, chef for den tyske Forbundsbank og Merkel-mand til fingerspidserne, køres nu i stilling som chef for Den Europæiske Centralbank, ECB, selv om der er mere end to år til, at posten bliver ledig. Udpegningen skal ses i lyset af det store tysk-franske kompromis om EU’s fremtid, som ventes til efteråret.

Den Europæiske Centralbank er kun 19 år gammel og står derfor foran det, læger og psykologer kalder ’de formative år’. ECB skal i de kommende år udvikle sig til en voksen og selvstændig institution, der for tid og evighed skal vogte EU’s mest banebrydende projekt, euroen.

Derfor er besættelsen af topstillingen i ECB i Frankfurt et anliggende af den allerstørste vigtighed i de inderste kredse af Europas politiske magt, hvor Tysklands kansler sammen med Frankrigs præsident og lederne af EU-Kommissionen og Det Europæiske Råd reelt træffer beslutningerne.

ECB har haft tre ledere siden starten i 1998. Først hollænderen Wim Duisenberg, dernæst franskmand Jean-Claude Trichet og siden 2011 italieneren Mario Draghi. Nu tyder alt på, at arvefølgen i euroens kongerække er faldet på plads, således at det bliver Tysklands 49-årige forbundsbankchef, Jens Weidmann, som i slutningen af 2019 skal overtage ledelsen af Den Europæiske Centralbank frem til udgangen af 2027.

Login