Private pengetanke satser formuen på alternativer

En række store private pengetanke øger nu deres investeringer i alternativer, herunder kapitalfonde og coinvesteringer. Pengene kommer blandt andet fra store danske virksomheder som Velux, Lego og Pandora.
Morten Johnsen

En stribe velpolstrede familieejede pengetanke melder sig nu ind i kapløbet om de alternative investeringer. Gennem mange år har flere af de gamle familiefonde ellers haft et ry som nogle søvnige foretagender, hvor forsigtighed og en sky tilværelse gik hånd i hånd. Nu er flere af de private pengetanke imidlertid klar til at skrue kraftigt op for deres investeringer, blandt andet i form af tilsagn til både hjemlige og udenlandske kapitalfonde, ligesom flere af dem ser sig også aktivt om efter direkte investeringer enten sammen med fondene eller på egen hånd.

Dermed følger de private pengetanke nu trop med landets pensionssektor, der også har skruet voldsomt op for netop den type investeringer de senere år.

De formuende familiefonde, der nu i stigende grad kigger på unoterede aktiver, er blandt andet Færchfonden, Lego-familien Kirk Johansens pengetank, Kirk Kapital, samt Pandora-stifter Per Enevoldsens pengetank, North-East Family Office. Fælles for alle kontorerne er, at de gennem den senere tid har skruet markant op for deres fokus på investeringer i kapitalfonde og i direkte investeringer.

”Med et investeringstilsagn på 25 millioner kroner til SE Blue Equity Fond II bevæger Færchfonden sig ind på kapitalfondsmarkedet. Færchfonden har dog stadig en konservativ tilgang til investeringer,” siger økonomichef i Færchfonden Martin Nygaard Christoffersen.

Fonden forvalter en formue på lidt over halvanden milliard kroner, der blandt andet stammer fra salget af Skandinavisk Tobakskompagni og senere Færch Plast.

Også Velux Fonden, der sidder på en formue på omkring 10 milliarder kroner skeler i stigende grad mod alternative investeringer og har herhjemme blandt andet investeret i venturefonden Seed Capital og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som en række tidligere Dong-folk står bag.

”Vi har en ambition om at få placeret knap 1 milliard kroner i grøn impact-investeringer i løbet af de næste år. Indtil videre har vi indgået aftaler for mere end 600 millioner kroner, så vi er over halvvejs,” siger direktør Per Skovsted, der har ansvaret for formueforvaltning i Velux Fonden.

Sky pengetanke sadler om

Ud over Færch-familien og Velux har også Lego-familiens anden gren, Kirk-Johansen, et stort ønske om at spille en mere fremtrædende og ikke mindst aktiv rolle i forhold til at investere familiens formue. Således hyrede pengetanken for nylig den erfarne Nordic Capital-partner Kim Gulstad som ny direktør, blandt andet med henblik på at øge Kirks investeringer inden for unoterede aktier. I forvejen har Kirk Kapital blandt andet investeret i kapitalfonden Polaris, ligesom man ejer en andel af rengøringsfirmaet Alliance+ sammen med kapitalfonden.

Trods en solid pengetank på omkring 7 milliarder kroner har pengetanken dog gennem flere år haft et ry som en søvnig størrelse, men flere kilder peger på, at ansættelsen af den erfarne købmand skal ses som et klart signal om, at den ’lille’ Lego-pengetank nu vil til at agere langt mere offensivt.

Også familien bag smykkeeventyret Pandora har med etableringen af kontoret North-Easy Family Office i al ubemærkethed sat sine investeringer i system gennem de senere år. Herigennem skal familien investere i blandt andet kapitalfonde og venture, men indtil videre holder man kortene tæt ind til kroppen. Pengetanken, der også har den tidligere Pandora-aktionær Michael Lund i ejerkredsen, ønsker på nuværende tidspunkt ikke at delagtiggøre omverdenen i sine planer.

Seneste regnskab fra pengetanken viser imidlertid, at man på relativt kort tid har investeret omkring en halv milliard kroner i en række forskellige aktiver, herunder flere nystartede venturefirmaer.

Ud over de danske erhvervsfamiliers voksende appetit på investeringer blander en række af de store erhvervsdrivende fonde herhjemme sig nu også i kapløbet om de attraktive investeringer.

Det gælder blandt andet Realdania, hvor man forvalter en formue på over 20 milliarder kroner Her peger investeringsdirektør Peter Johansen på, at man gennem de senere år har øget fokus på blandt andet kapitalfonde som en naturlig del af investeringsstrategien.

”Vi gik for alvor ind i private equity for 6-7 år siden og har løbende øget vores tilsagn, så vi ved udgangen af første halvår havde investeringer her for omkring 3 milliarder kroner,” siger direktøren, der kom til Realdnia i 2015 og blandt andet har en fortid hos Schroder Investment Management.

Hos Bikubenfonden, der er en af de mindre spillere på området, har man gennem mange år investeret flittigt i danske kapitalfonde som eksempelvis Axcel. Selv om kampen om at komme med om bord i de nystiftede fonde er hårdere end nogensinde, tror direktør Søren Kaare-Andersen på, at fonden har en rolle at spille.

”Vi synes efterhånden, vi har fået oparbejdet et rigtig fint forhold til mange kapitalfonde – både de hjemlige og de udenlandske. Derfor får vi ofte mulighed for at investere, selv om vi langtfra er blandt de største investorer,” forklarer han og understreger, at det i skrivende stund ikke nødvendigvis er optimalt for fondene at udnytte det gunstige klima til hurtigt at frasælge virksomheder efter kun kort tids ejerskab.

Opsang fra tilsynet

Når flere af de velpolstrede pengetanke herhjemme nu også kaster sig ind i jagten på alternativer, kan det ikke undgås at øge presset på et i forvejen brandvarmt marked.

I takt med at pensionskasserne de senere år har gearet voldsomt op inden for investeringer i alt fra ejendomme og landbrug til direkte investeringer i store danske og udenlandske virksomheder, har det været med til at sætte skub i en prisudvikling, hvor de solide virksomheder i dag ofte handles til helt andre multipler end for blot et par år siden. Udviklingen inden for pensionssektoren har dog flere gange fået Finanstilsynet til at løfte pegefingeren og stille spørgsmål til, hvorvidt sektoren har de fornødne kompetencer til at gennemskue de komplekse investeringer og samtidig lave et ordentligt forarbejde i form af grundig due dilligence.

Set i det lys er der også ved at ske en stigende professionalisering af de private pengetanke, hvor man i stigende grad henter erfarne investeringsfolk ind til at skærpe fokus. Bedste eksempel herpå er Novo Nordisk-pengetanken Novo A/S, hvor man gennem de senere år har foretaget en markant opgradering af hele holdet bag, senest i form af ansættelsen af den garvede virksomhedskøber Kasim Kutay, der blev hentet hos Moelis.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu