Professor vs. LO-formand: Danmark har også et prekariat. Nej, vi har ej. Jo, I har.

Foregår der noget råddent på arbejdsmarkedet i Danmark? Eller er den aftalebaserede danske arbejdsmarkedsmodel tværtimod det bedste værn mod skabelsen af et 'prekariat'? Den berømte britiske professor Guy Standing og LO-boss Lizette Risgaard er dybt uenige.

Manden bag begrebet prekariatet og bogen med samme titel, den britiske forfatter, økonom og professor Guy Standing, har efterhånden været i Danmark mere end ti gange, siden hans bog om en ny klasse af mennesker med usikre og skiftende løsansættelser i periferien af arbejdsmarkedet udkom i 2011. Han har både besøgt danske universiteter, den danske fagbevægelse, regeringens Disruptionråd og tilmed været en tur forbi Folkemødet på Bornholm.

Guy Standing er så ofte i Danmark, at man nærmest skulle tro, at problemerne med de usikre og prekære job, han beskriver, er særligt udbredte i Danmark. Det er de ikke. Og det er Standing den første til at slå fast. Men danskerne skal ikke tro, at de er fritaget for de globale tendenser, der skaber den ’farlige klasse’, som prekariatet er ved at blive, advarer han. Og ved et af hans seneste besøg i Danmark – et foredrag på Arbejdermuseet i København – langede han voldsomt ud efter de danske chefer i fagbevægelsen, fordi han mener, at de ikke tager risikoen for, at der også kan opstå et dansk prekariat, alvorligt nok.

"Der er en fortælling om, at alt er godt i Danmark, at der ikke er problemer med et prekariat. Det kunne man også læse i Financial Times for nylig, hvor den danske fagforbundsboss (LO-formand Lizette Risgaard, red.) skriver, at den danske model sagtens kan klare udfordringerne med disruption og prekariatet. Men enhver, der påstår det, er enten naiv eller dum. Og jeg tror, at der er noget råddent i Danmark,” sagde Guy Standing fra talerstolen under de røde faner med en slet skjult reference til Shakespeares berømte ord fra Hamlet.

Login