Putin jagter et nyt projekt for Rusland

Med en historisk folkelig opbakning fra hele 87 pct. af de voksne russere er Vladimir Putin ved at føre Rusland og Vesten ud i en ny kold krig. Mandag Morgen tegner portrættet af den moderne tsar, der med sine gamle venner fra årene i Skt. Petersborg har bygget sit magtimperium op til den nuværende konfrontation med Vesten. De var drevet af myten om, at Rusland er blevet forrådt, ydmyget og marginaliseret af Vesten, mener Andrew Wilson, ruslandsekspert ved tænketanken European Council on Foreign Relations. Nu jagter Putin et nyt ideologisk projekt om Rusland som værdimæssig stormagt og allierer sig med nationalkonservative kristne.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, er i august 2014 langt mere rådvild og politisk sårbar, end man umiddelbart skulle tro.

Hele 87 pct. af de voksne russere støtter deres præsident i annekteringen af Krim og i håndteringen af krisen i det østlige Ukraine. Men samtidig er det en udbredt opfattelse blandt Putin-iagttagere i både Vesten og i Rusland, at Vladimir Putin i dag er i dyb tvivl om, hvilken kurs han skal sætte for Rusland. Og at Vestens målrettede sanktioner mod inderkredsen af Putins støtter truer hans magtbase.

Andrew Wilson, ruslandsekspert ved tænketanken European Council on Foreign Relations, mener, at Putins aktuelle popularitet nok er stor, men at den samtidig hurtigt kan falde markant i takt med udviklingen i Ukraine og i de økonomiske sanktioner, som USA og Europa indførte efter nedskydningen af ruteflyet MH17 over det østlige Ukraine i juli.

Login