Realkreditrapport: Alt for ringe konkurrence på boliglån

Den længe ventede rapport om realkreditmarkedet fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen slår fast, at konkurrencen har svære vilkår på realkreditmarkedet, og den seneste tids udskældte prisstigninger på boliglån var ikke gået, hvis der havde været et velfungerende marked.

Det er et konkurrencemæssigt usundt marked, der har tilladt, at de tre største danske realkreditselskaber, Nykredit, Realkredit Danmark og Nordea Kredit, hånd i hånd har hævet priserne på realkreditlån for de danske boligejere de seneste to år. Det slår Konkurrencerådet fast i den længe ventede analyse af markedet for realkredit, som InsideBusiness er i besiddelse af et udkast til.

Det er 195 siders grundigt researcharbejde, som økonomiske eksperter med rod i Konkurrencerådet har bidraget til. Konklusionerne er stærkt kritiske over for realkreditsektorens konkurrencebegrænsende elementer og de begrundelser, som selskaberne har brugt for at hæve priserne i de senere år. Og der er talrige elementer, der peger på voldsomme konkurrenceproblemer, som forbrugerne betaler regningen for. Siden 2009 er priserne på realkreditlån med årlig rentetilpasning og afdrag for eksempel fordoblet.

”Realkreditmarkedet er kendetegnet ved høj koncentration, betydelige adgangsbarrierer til markedet for nye aktører og en række forhold, der hæmmer eksisterende aktørers muligheder for at konkurrere, samt at forbrugerne på markedet ser ud til at være forholdsvis immobile. Det peger på, at konkurrencen som udgangspunkt har svære vilkår på realkreditmarkedet,” fremgår det af rapporten.

Login