Regeringen er fanget i skifergasfælde

I den forrige regerings tid blev der givet to tilladelser til at lede efter skifergas i den danske undergrund. Men Folketingets Energiudvalg fik ikke at vide, at der var tale om skifergas. ”Det er dybt kritisabelt, at den forrige regering undlod at fortælle, at det handlede om skifergas,” siger den nuværende formand for Energiudvalget, Steen Gade (SF). Men nu fanger bordet. Mens andre lande siger stop for skifergas, er det franske energiselskab Total ved at gøre Danmark til europæisk testcase på området.

Danmark er på vej til at blive europæisk testnation for efterforskning og udvinding af skifergas. Det sker, selv om regeringen er dybt skeptisk over for skifergas og flere europæiske lande efter massivt folkeligt pres har stoppet efterforskning og udvinding på området.

I foråret 2010 gav daværende energiminister, Lykke Friis (V), to tilladelser til, at det amerikanske selskab Devon Energy kunne lede efter skifergas i Nordjylland og på Nordsjælland. Begge områder rummer ifølge analyser fra det amerikanske energiministerium, EIA, store mængder skifergas.

Beslutningen har mødt stor protest fra miljøorganisationer, der mener, at udvindingen skader miljøet og kolliderer med Danmarks satsning på vedvarende energi. Heller ikke regeringen selv er begejstret for arven fra sin forgænger. Energiminister Martin Lidegaard har, på linje med flere europæiske lande, indført et midlertidigt stop for nye efterforskningstilladelser, og miljøminister Ida Auken har strammet VVM-kravene til boringer på land. I EU-Parlamentet stemte medlemmer fra S og SF for nylig for et europæisk moratorium, der skal bremse al skifergasaktivitet i EU. 

Login