Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har i de seneste måneder gjort sig betydelige anstrengelser for at vise resten af EU, at Danmark trods sit forsvarsforbehold er et land, man kan regne med, når det gælder militært samarbejde i Europa.

Denne linje fastholdes med konsekvens i regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi for 2019 og 2020, hvor det slås fast, at ”Danmark har en klar egeninteresse i at medvirke aktivt til at sikre et handlekraftigt EU med global pondus”. Regeringen påpeger videre, at ”ydre pres får EU-landene til at rykke tættere sammen”, og at dette betyder, at flere dele af EU-samarbejdet er i hastig udvikling, herunder forsvarsområdet, retssamarbejdet og Den Økonomiske Union.

Forbeholdene betyder, at Danmark ikke deltager i udviklingen af samarbejdet på disse områder, konstateres det.

Login