Regeringen viser grønne muskler

Vi har fået en Hulk af en regering. Den spiller med de grønne muskler, og klima- og miljøpolitikken gøres til et definerende element i hele det politiske projekt. Det er historisk. Men verdens mest miljø- og klimavenlige regering vil ikke blive målt på musklerne – det er resultaterne, der tæller 

”Det er det grønneste regeringsgrundlag… i verden”, sagde den lettere forpustede, nyslåede klimaminister Martin Lidegaard, da han stillede cykel fra sig foran Amalienborg tidligere i dag før mødet med Dronningen – og han har formentlig ret. Et hurtigt kig på de forpligtelser til CO2-reduktion, som verdens lande hidtil har bundet sig til, viser at vi i hvert fald på den front slår alle andre af banen. Norge har hidtil haft verdensrekorden med 30 procents reduktion i 2020. Den trumfer den ny regering med hele 40%. På mange andre områder er der også særdeles markante ambitioner.

Dermed realiseres en våd drøm for mange miljøforkæmpere (inklusive Lidegaard selv). Danmark er tilbage i førerfeltet, i hvert fald når det gælder høj cigarføring. I miljøbevægelserne, dele af centraladministrationen og universitetsverdenen har man endnu ikke glemt de glade dage under Auken i 1990erne og det rørstrømske slogan ”Danmark som foregangsland”. Et udtryk, der satte sig så grundigt fast, at Anders Fogh Rasmussen indførte et forbud mod det i taler og pressemeddelelser, da han kom til magten. Nu er ”Foregangslandet” tilbage, og stemmeføringen er lettere bevæget i de grønne cirkler. Men det kan også gå hen og blive regeringens største udfordring.

Der spilles voldsomt med de grønne muskler i regeringsgrundlaget. Ikke blot med en markant miljø- og klimapolitik, men ved at mainstreame den grønne politik, så den gennemsyrer de overordnede, strategiske satsninger samt erhvervs-, landbrugs-, trafik-, økonomi- og udenrigspolitikken (inklusive udenrigshandlen).

Login