Regeringens bredbåndsplan overhales af virkeligheden

I morgen skal Folketinget diskutere regeringens ambitioner for digitalisering i Danmark, men trods store ord i den seneste redegørelse halter det med at få fart i strategien. Danmark er delt i et a- og et b-hold, når det kommer til adgangen til hurtigt bredbånd, og det er overraskende nok kommunerne i udkantsdanmark, der er rykket fra København. Det viser en ny analyse af kommunernes bredbåndsnet. I store dele af landet er hastigheden stadig for lav, og it-eksperter mener, at regeringens målsætning om 100 megatbit-forbindelser i 2020 er alt for uambitiøs. Den it-drevne vækst bliver bremset, mens lande som Sverige og Sydkorea skruer markant op for hastigheden for at kunne udnytte gevinsterne ved øget digitalisering.

Udkantsdanmark har overraskende overhalet hovedstadsområdet på udbredelsen af hurtigt internet til borgerne. Dermed står yderkommunerne paradoksalt nok langt bedre rustet til at høste gevinsterne af it-drevne løft i produktiviteten i form af it-tunge arbejdspladser og bedre og billigere offentlig service. Syd- og Midtjylland, Vendsyssel, Limfjordskommunerne og Guldborgsund Kommune er på Danmarks digitale a-hold, der er væsentligt længere fremme med at sikre borgerne adgang til hurtige bredbånds­forbindelser end b-holdet, der blandt andet udgøres af København og de fleste kommuner i Region Hovedstaden. Det viser en ny kortlægning, der bygger på Erhvervsstyrelsens statistikker. Se figur 1 nederst på siden.

Det kan være en fordel for dem, men den ringe dækning med hurtigt bredbånd i hovedstadsområdet betyder også, at den generelle vækst i internetøkonomien bliver holdt tilbage.

[quote align="right" author="Michael Jensen"]Det danske landbrug er en af landets økonomisk tungeste sektorer, og landbruget er efterhånden blevet meget it-tunge virksomheder[/quote]

Login