Regeringens klimastrategi går fra Aalborg til Tumakuru

GRØN OMSTILLING Regeringens klimastrategi er erhvervsorienteret, global og fokuseret på grønne jobs til danske lønmodtagere. Danmarks nye strategiske grønne partnerskab med Indien er en appelsin i turbanen på Danmarks grønne diplomati.

Claus Kragh

Kender du Tumakuru?

Alt forladt. Det gjorde jeg heller ikke, før jeg satte mig for at skrive denne artikel om Danmarks nye globale klimastrategi og om det nye strategiske grønne partnerskab mellem Danmark og Indien.

Den indiske by Tumakuru er som led i aftalen, der blev indgået mellem statsminister Mette Frederiksen og premierminister Narendra Modi 28. september ved et virtuelt topmøde, blevet venskabsby med Aalborg.

Aftalen med Indien er en af dansk diplomatis største sejre i årtier, ikke mindst set i lyset af sagen Danmarks manglende vilje til at udlevere våbensmugleren Niels Holck, der i mange år har forpestet forholdet til Indien. Og Tumakuru spiller en vigtig symbolsk birolle både i aftalen mellem Danmark og Indien og i den nye globale klimastrategi, der har titlen En Grøn og Bæredygtig Verden.

Tumakura spiller en vigtig symbolsk birolle både i aftalen mellem Danmark og Indien og i den nye globale klimastrategi, der har titlen 'En Grøn og Bæredygtig Verden'.

Tumakuru er en by med 400.000  indbyggere i en provins med 2,6 millioner mennesker beliggende 70 kilometer nordvest for Bangalore, Indiens tredjestørste by med godt seks millioner indbyggere.

Byen er en af 100 smart cities udpeget af Indiens regering i New Delhi, og den er med en hastigt voksende og stadigt rigere befolkning en af de tusinder af store provinsbyer i det globale syd, der i de kommende år får hovedrollen i verdenssamfundets kamp mod den globale opvarmning.

Hvis Tumakuru formår at gennemføre en klimaklog økonomisk udvikling i de kommende årtier, vil der være håb om at tøjle klimaet. Hvis ikke, kommer det i høj grad til at gå ud over Tumakurus indbyggere.

Men der er håb. I Tumakuru har man verdens næststørste solkraftværk, der leverer to gigawatt elektricitet produceret af solceller opstillet på i alt 53 kvadratkilometer jord. Den strøm er der overordentlig meget brug for i et tropisk klima, der byder på temperaturer mellem 27 og 35 grader celsius og tolv mørketimer året rundt.  

Hos Invest in Aalborg er man stort set lige så begejstrede for aftalen med inderne, som statsminister Mette Frederiksen var, da hun den 29. september talte ved Dansk Industris årsdag.

Med 1,3 milliarder borgere og en af verdens hurtigst voksende økonomier er Indien et meget interessant og stærkt underudviklet marked for danske eksportvirksomheder – som man også har mange af i Aalborg og omegn.

”Indien er ikke engang nummer 30 på listen over Danmarks eksportlande. Det skal der laves om på,” sagde Mette Frederiksen til DI-publikummet og understregede, at regeringen i allerhøjeste grad arbejder for, at grøn omstilling og klimakamp giver nye muligheder for danske virksomheder og dermed jobs til danske arbejdere.

Også fra indisk side er der glæde over aftalen. Indiske medier omtaler Danmark som ’det mest energieffektive land i EU og OECD’, og premierminister Modi taler om at oprette, hvad han kalder ’India-Denmark Energy Parks’, hvilket ifølge indiske medier skal være en slags grønne erhvervsklynger rundtom i Indien med deltagelse af danske og indiske virksomheder.

Indien ønsker frem mod 2030 at forøge sin vedvarende energikapacitet, VE, med 300 gigawatt, hvilket svarer til 40 gange Danmarks aktuelle VE-kapacitet.

Grønt foregangsland

Det nye grønne strategiske partnerskab mellem Danmark og Indien – og mellem Aalborg og Tumakuru – er det bedst tænkelige eksempel på, hvad det er, regeringen – ligesom sine forgængere – satser på i den nye globale klimastrategi.

Danmark skal inspirere og påvirke verdens mest CO2-udledende nationer til at adoptere danske løsninger inden for energiproduktion- og effektivitet – med alle de fordele, dette indebærer for danske eksportvirksomheder og for politikerne i de lande, der kan skabe nye grønne job.

”For at være et foregangsland skal Danmark vise vejen til en både socialt retfærdig og omkostningseffektiv omstilling, som ikke fører til jobtab, skæv omfordeling og øget ulighed,” hedder det i strategien med en formulering, der både har klar indenrigspolitisk adresse til den hjemlige grønne opposition og det socialdemokratiske tvist, som regeringen ønsker at give hele sin udenrigspolitik.

Den globale klimastrategi er udarbejdet i samarbejde mellem ministerierne for udenrigsanliggender, klima, finans, erhverv, miljø, fødevarer, uddannelse, forskning, transport og bolig. Den er dermed den mest bredspektrede globale klimastrategi, siden Danmark i 2006 begyndte at udvikle det grønne diplomati, der skulle gøre Danmark kendt for andet end Muhammed-tegningerne. Og den bærer en lang række klimadiplomatiske landvindinger skabt af både blå, røde og radikale ministre videre.

Enormt klimapotentiale

Helt grundlæggende slår strategien fast, at Danmark er interesseret i at arbejde sammen med alle aktører, der ønsker at arbejde for grøn omstilling. Det gælder altså ikke kun stater, men også byer, virksomheder, ngo’er, fagforeninger og unge mennesker.

På det institutionelle plan gøres det klart, at EU er Danmarks vigtigste platform til at øge det globale klimapolitiske ambitionsniveau. Danmark vil gennem EU arbejde for så højt et europæisk ambitionsniveau som muligt, således at EU kan vise resten af verden, at det er muligt at gennemføre en omkostningseffektiv og socialt retfærdig grøn omstilling.

Samtidig slår strategien fast, at danske myndigheders samarbejde med regeringer i lande som Kina, Mexico, Indonesien og Indien muliggør CO2-reduktioner, der er langt større, end hvad man kan gennemføre inden for Danmarks grænser. Her henviser man til, at danske eksperter sammen med kinesiske kolleger har påvist, at man kan forbedre Kinas energisystem på en sådan måde, at man kan reducere landets udledninger med svimlende syv milliarder ton CO2 frem mod 2050.

Alt i alt fremstår den nye langsigtede strategi for Danmarks globale klimaindsats som et velformuleret, skarpt og engageret dokument, der uden problemer kan samle hele Danmark fra græsrødder over erhvervsorganisationer til forskere og politikere.

Eneste forudsætning er at man lægger de partitaktiske klimastridigheder på Christiansborg bag sig. Det er der som bekendt ikke udsigt til.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu