Rigspolitiet: Ingen grund til bekymring over politikadetter

De nye politikadetter er en del af løsningen på politiets mandskabsproblemer. Og de bliver veluddannede, så borgerne skal ikke være nervøse, siger Rigspolitiet.

Andreas Baumann

Utilfredsheden med planen om lynuddannede såkaldte politikadetter er stor i politiet, hvor formænd for lokale politiforeninger fortæller om bekymringer for politiets faglighed.


LÆS OGSÅ: På vej mod et discountpoliti


Men der er ingen grund til bekymring, og den nærmere udmøntning af politikadetordningen vil ske i et tæt samarbejde mellem Rigspolitiet og Politiforbundet, oplyser Rigspolitiet i et skriftligt svar til Mandag Morgen:


Kan I forstå, hvis borgere kan finde det urovækkende, at folk med kun 6 måneders uddannelse får uniform og pistol i bæltet?


"Når en ansøger til politikadetuddannelsen har gennemført optagelsesprøven og senere uddannelsen med tilfredsstillende resultat, har politikadetten politimyndighed og politifaglighed til at løse de opgaver, som de er rekrutteret og uddannet til. Politikadetterne af samme rette støbning som andre politiansatte, så vi mener ikke, at borgerne har grund til at finde det urovækkende."


Hvordan skal borgerne kunne vide, om de står overfor en rigtig politimand eller en kadet?


"En politikadet bærer politiets almindelige uniform, men har særlige distinktioner."


Jeg har talt med bekymrede betjente i hele landet, der taler om udviklingen af et discountpoliti og opdelingen i et A- og B-politi. Hvordan vil I undgå, at den spådom går i opfyldelse?


"Den nærmere udmøntning af politikadetordningen skal nu ske i et tæt samarbejde mellem Rigspolitiet og Politiforbundet."


Nogle af betjentene er bekymret for deres faglighed på lang sigt. De siger, at den formelle uddannelse har betydning for samfundets anseelse af en faggruppe. Ligesom med skolelærere, læger har det også betydning, at politibetjente nu kan nøjes med 2 års uddannelse og politikadetter nøjes med halvt år. Hvad er jeres svar på den bekymring?


"Den nærmere udmøntning af politikadetordningen skal nu ske i et tæt samarbejde mellem Rigspolitiet og Politiforbundet. Men det er vigtigt at se politikadetterne som en gruppe medarbejdere, der sættes til at løse de specifikke opgaver, som de er uddannet til. Samtidig skal den to-årige uddannelse ses som en del af politiets samlede uddannelsesprogram, som også involverer efter- og videreuddannelse."


Skal de bære våben?


"Ja, en politikadet har politiets myndighedsbeføjelser og de sædvanlige magtmidler (stav, peberspray og pistol) som de øvrige politiuddannede og bærer politiets almindelige uniform med særlige distinktioner."


Skal de have politimyndighed til at arrestere og ransage?


"Politikadetterne får på en række områder en uddannelse, der svarer til politiets basisuddannelse, herunder skydning, magtanvendelse og bevogtning. De løser politimæssige opgaver i forbindelse med grænsekontrol og bevogtning, og de har naturligvis politimyndighed til at anholde og ransage i forbindelse med løsningen af deres opgaver."


Er den her kadetordning den optimale løsning på politiets mandskabsproblemer?


"Politikadetuddannelsen er en del af løsningen. Politiet har gennem længere tid været ressourcemæssigt udfordret ved at skulle løse en række nye opgaver fx ved grænsen og i forbindelse med bevogtning, og det har bl.a. betydet en omprioritering af opgaverne. Det er en uholdbar udvikling, så for at løse behovet for flere medarbejdere etableres politikadet-medarbejdergruppen, der målrettet kan løse opgaver fx ved grænsen og bevogtning, så flere politibetjente kan returnere til deres familier og politikredse."


Kunne denne nødsituation ikke været undgået, hvis man i tide havde tænkt på, at store årgange af betjente, der går på pension, også kræver et større optag på politiskolen?


"Politiet justerer løbende antallet af nye studerende, der optages politiskolen ud fra prognoser om, hvor mange ansatte, der forventes at forlade politiet. Vi har hele tiden haft fokus på den stigende gennemsnitsalder i politiet, men har de senere år oplevet, at gennemsnitsalderen for hvornår folk forlod politiet var stigende - de ansatte valgte med andre ord at blive her længere.


Behovet for politikadetter er således udtryk for ændringer i politiets opgaver, ikke for at flere betjente er gået på pension. Vi arbejder løbende på at de opgaver, vi har, løses af folk med rette kompetencer. Nogle opgaver skal løses af civiltansatte, andre af politiuddannede. Derfor skal man i højere grad se polititikadetterne som et led i vores arbejde med at sikre, at vi bruger vores skarpe politikompetencer der, hvor de gør mest nytte. Det er også derfor, at vi f.eks. ansætter civile til ATK-vogne mm. Derudover har flygtningekrise og terrorbevogtning medført et ressourcepres, som vi har behov for at adressere. Det er et generelt billede, som vi kan se i alle europæiske lande, og her er politikadetter en velegnet løsning."


Er det realistisk at have færdiguddannede kadetter klar i september 2017?


"Ja, det er det, som vi planlægger ud fra."


Skal politikadetter være et permanent korps? Hvad er udløbsdatoen for ordningen?


"Der er nu truffet beslutning om at oprette et politikadetkorps."


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu