Robotter kan løfte konkurrenceevnen med 15 pct.

Danske produktionsvirksomheder er langt dårligere til at bruge robotter i deres produktion end deres konkurrenter i f.eks. Sverige og Tyskland, og det koster dyrt på dansk konkurrenceevne. Virksomhederne holder bl.a. igen, fordi de  frygter, at ordrebøgerne ikke kan bære investeringen. Men på langt sigt er robotten deres overlevelse, siger eksperter.

Under en tredjedel af processerne i de danske produktionsvirksomheder bliver i dag udført af robotter. Men hvis danske fremstillingsvirksomheder får lige så mange robotter ind i produktionshallerne, som virksomhederne i de lande, der er længst fremme på at automatisere, vil det give et markant løft af den danske konkurrenceevne med godt 15 pct.

Det vurderer professor og centerleder Anders Sørensen fra forskningscentret CEBR på CBS, der sammen med forskere fra Syddansk Universitet, Aalborg Universitet, Teknologisk Institut og virksomheden Eltronic er gået sammen i det såkaldte AIM-projekt om at udvikle et benchmark-værktøj, der skal styrke den pressede danske fremstillingsindustri. Se boks.

”Hvis ellers de danske lønninger udvikler sig i samme tempo som udlandets, så vil en stærk dansk produktivitetsstigning som følge af automatisering slå fuldt igennem på konkurrenceevnen,” siger professor Anders Sørensen.

Login