Sådan vil det nye parlament forandre EU’s klimapolitik

Europa-Parlamentet har fået en ny klimapolitisk akse, der strækker sig fra det yderste venstre til den liberale gruppe. Flere medlemslande presser også på for en mere ambitiøs klimapolitik. Men forvent ikke nogen klimarevolution. EU-landene overopfylder allerede de aftalte klimamål. Derfor vil der næppe komme de store systemændringer, som de mest klimabekymrede vælgere drømmer om.

EU-Kommissionens kommende formand vil sætte klimaet i centrum. Hun – eller han – vil både fra Europa-Parlamentet og fra EU-landenes stats- og regeringschefer have et tydeligt mandat til at sikre, at EU fortsætter og udbygger sin position som den drivende verdensdel i kampen mod den globale opvarmning.

Men der bliver ikke tale om en revolution – snarere en evolution. Der bliver ikke tale om spektakulære tiltag, der med et snuptag sikrer et brat fald i EU-landenes samlede udledningerne af drivhusgasser. Der bliver derimod tale om at skrue endnu en lille smule på de mange små knapper, som EU’s klimapolitik i virkeligheden består af.

Denne langsommelighed i den grønne omstilling står i skarp kontrast til den utålmodighed, der præger tidens ungdommelige klimaprotester med svenske Greta Thunberg som den mest markante stemme. Protester, der ikke mindst i Tyskland og Frankrig har fået stor deltagelse og tilsyneladende har bidraget til stor fremgang for de grønne partier.

Login