Analyse af 
Simon Friis Date

Sådan vil EU’s taksonomi forsinke omstillingen til bæredygtig energi

EU’s nye standard for bæredygtige investeringer åbner en kattelem til både fossil gas og atomkraft. Det vil næppe stoppe den grønne investeringsbølge, men det kan forhale den grønne omstilling. 

Ordet naturgas klinger dejlig grønt. Alligevel er de fleste efterhånden klar over, at gas er et fossilt brændsel. Men gassen har to fordele: Den er lidt mindre sort end olie og kul. Og så er den pålidelig. Hvis 2022 skulle blive lige så uhørt vindstille som 2021, kan man stadig trække gas nok op til at kompensere for den manglende vindkraft.  

Det er en af forklaringerne på, at europæiske politikere længe har været dybt uenige om, hvilken rolle gassen skal spille i forløsningen af Den europæiske grønne pagt (European Green Deal). EU-Kommissionen har gang på gang udskudt beslutningen om, hvorvidt gassen skal klassificeres som sort eller halvgrøn i den nye taksonomi for bæredygtige investeringer.  

Imens er sol og vind faldet i pris, og fossil gas er blevet en stadig dyrere og mere geopolitisk penibel teknologi. Kort før nytår bøjede EU-Kommissionen sig imidlertid for gaslobbyens og de mest gasafhængige landes argumenter. Også atomkraften blev midlertidigt grønstemplet i den nye taksonomi efter stærkt pres fra den franske regering og under heftige protester fra blandt andre den nye tyske klimaminister, Robert Habeck fra De Grønne. 

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu