Historien i tal

Sårbare borgere skal styrkes ved at udvikle sig til ligeværdige deltagere

Vive er i ny undersøgelse af tre partnerskaber mellem civilsamfund og kommuner kommet med en række nye fund og anbefalinger.

Flere kommuner prøver lige nu et paradigmeskift i deres social indsats af, hvor sårbare borgere skal styrkes i at udvikle sig fra marginaliserede til ligeværdige deltagere i almene, frivillige fællesskaber.

Vive er efter undersøgelse af tre partnerskaber mellem civilsamfund og kommuner kommet med en række nye fund og anbefalinger til kommunernes opbygning af partnerskaber med sårbare borgere. Et udsnit er vist nedeunder.

Anbefalinger fra Vive

På baggrund af evalueringen kan man opstille en række anbefalinger til styring og organisering af frivillighed i partnerskaberne:

  • Byg partnerskabet på fælles værdier, ligeværd, hyppig dialog og læring. Det gør partnerskabet bæredygtigt. Det er væsentligt, at rammen er demokratisk og fleksibel, så man kan tage udgangspunkt i deltagernes ønsker og behov og skabe bredt ejerskab.
  • Brug netværksledelse og værtsskab til at understøtte relationer – både nære og nye brobyggende – udveksle viden og information, udvikle nye metoder, formulere normer og værdier og bane vej for handling og aktivitet på borgerniveau.
  • Skab deltagelse gennem stedet, sagen og/eller relationer frem for på baggrund af konkrete aktiviteter, indsatsmål, materiel værdi eller målgruppemål.
  • Skab balance i deltagergrupperne med et miks af ressourcestærke, sårbare, ansatte og frivillige – men med en overvægt af ressourcestærke deltagere.
  • Bevar et fokus på at lære af processer og interaktioner i samarbejdet mellem civilsamfundsorganisationen og kommunen. Læring er afgørende i et samarbejde mellem to vidt forskellige organisationer.
  • Tilbyd sårbare borgergrupper følgeskab i trygge relationer. Ikke alle sårbare borgere kan navigere kompetent fra start, og mange har et svagt netværk, der betyder, at de ikke finder vej til deltagelse af sig selv.

Læs hele Vives rapport her.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu