Seks myter om det danske samfund

Er skatten på arbejde for høj i Danmark? Er arbejdstiden lav? Og er Danmark den store klimaduks, som vi ofte praler med? Mandag Morgen punkterer seks udbredte myter i den danske samfundsdebat.

Myte 1: Skatten på arbejde er for høj

Vi hører det igen og igen. Skatten i Danmark er skyhøj. Derfor kan det ikke betale sig for lønmodtagerne at arbejde endnu mere. Skat spiser alligevel hele gevinsten.

Men som bl.a. professor Jørgen Goul Andersen fra Aalborg Universitet har dokumenteret, er det gennemsnitlige skattetryk på arbejde markant lavere i Danmark end i lande, vi normalt sammenligner os med. Faktisk ligger Danmark under EU-gennemsnittet. Se figur 1.[graph title="Et skattet land" caption="Figur 1 " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/93864-tka_fig01_et-skattet-land.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/2509e-tka_fig01_et-skattet-land.png" text="Skatten på arbejde i Danmark er lavere for alle fire typiske familietyper end gennemsnittet i andre EU-lande. "]Note: 1 Definition af indkomstgrupper: Lavtlønnet = 67 pct. og højtlønnet = 167 pct. af gennemsnitsindkomsten. En familie med to børn består i dette eksempel af en voksen med en gennemsnitsløn og en voksen med en lavlønsindkomst., Kilde: OECD Taxing Wages 2015 og Jørgen Goul Andersen. [/graph]

Login