Kulturanbefaling af 
Emil Kofoed Braunschweig

Set, læst og hørt: Aaja Chemnitz Larsen

Aaja Chemnitz Larsen har over sommeren læst ’Drømmen om frihed’, der med den tidligere landsstyreformand Kuupik Kleist i centrum belyser en række aktuelle emner i dagens Grønland. Og så har hun set en grønlandsk gyser, som ikke har noget med Trump at gøre.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Aaja Chemnitz Larsen

Aaja Chemnitz Larsen har siden 2015 været medlem af Folketinget for partiet Inuit Ataqatigiit. Inden da har hun blandt andet været medlem af det grønlandske landsting og optaget hvervet som børnenes ombudsmand i Grønland.

Læst for nyligt

Jeg læser mest i forbindelse med mit arbejde, men kan også rigtig godt lide at fordybe mig i bøger med samfundsaktuelle emner, særligt i forhold til Grønland.

Hen over sommeren læste jeg ’Drømmen om frihed’, som udkom i forbindelse med selvstyrets tiårs jubilæum 21. juni. Bogen har tidligere landsstyreformand Kuupik Kleist i centrum og belyser mange aktuelle temaer i Grønland, for eksempel ønsket om selvstændighed, klimakrisen, relationen mellem Grønland og Danmark og ikke mindst forholdet til stormagterne. De seneste mange dages debat omkring Trump og rigsfællesskabet gør bogen endnu mere relevant at læse, både for at forstå de spændinger, der kan være mellem Grønland og Danmark, men især også for at blive klogere på det grønlandske perspektiv på rigsfællesskabet, og hvordan vi bedst udvikler vores partnerskab på en ligeværdig måde.

Hørt for nyligt

Arbejdet i Folketinget tager meget af min tid, og desværre når jeg ikke så mange koncerter, som jeg gerne ville, men jeg nåede dog nogle dage på Smukfest her tidligere på måneden. Jeg lytter generelt til meget forskellig musik, men er blevet ret vild med det grønlandske band Suluit. Jeg hørte dem live til Folkemødet, hvor der i år var stort fokus på Grønland, og det var en virkelig god liveoplevelse! Kunstnerne i bandet er hver især kendt på den danske og arktiske kunstscene, blandt andet er Nukâka Coster-Waldau en del af bandet, og musikken er inspireret af den arktiske natur, traditionelle grønlandske trommesange og sagn, sat op i en blanding af soul, verdensmusik, pop, jazz og strubesang. Det er virkelig fed musik. Hvis man er mere til rock, kan jeg klart anbefale Small Time Giants og Nanook, som laver fed moderne grønlandsk rock.  

Set for nyligt 

Jeg ser nok mest nyheder qua mit arbejde, men elsker også en god serie eller dokumentar. Der er i løbet af de seneste år lavet mange dokumentarer og film i Grønland, som virkelig fortjener at få noget opmærksomhed. Dokumentaren ’Sumé – Lyden af en revolution’ om bandet Sumé fra 1970’erne er en virkelig vellavet dokumentar, som skildrer oprøret i 70’erne og optakten til hjemmestyre i 1979. Ud over det politisk-historiske er den virkelig smukt lavet og kan klart anbefales. Derudover er den grønlandske gyserfilm ’Qaqqat alanngui’ og filmen ’Nuummioq’ forholdsvis nye og virkelig vellavede film. Danmarks Radio lavede i 2018 også nogle rigtig gode livsstilsprogrammer om Grønland, som kan findes på deres hjemmeside: ’Grønlandske boligdrømme’ om, hvordan moderne grønlandske familier bor, ’Hammerslag i Grønland’, hvor der gættes priser på boliger i Nuuk og Ilulissat, og hen over sommeren viste de ’Gennem Grønland med Nikolaj Coster-Waldau’, hvor man ser store dele af Grønland og kommer helt tæt på dagliglivet deroppe. Det er nogle gode programmer, som jeg virkelig kan anbefale. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu