Kulturanbefaling af 
Emilie Fabricius Eriksen

Set, læst og hørt: Anders Ladekarl

Netflix-serien ’The Last Dance’ har givet Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, indsigt i kunsten at lede primadonnaer. Han har også genlæst Hanne Vibeke Holsts ’Som Pesten’ og lyttet til podcast om de hvide busser.

Anders Ladekarl

Anders Ladekarl har siden 2008 bestridt posten som generalsekretær i Dansk Røde Kors. Forinden var han chef for den internationale afdeling.

Set for nylig

Jeg har aldrig brugt meget tid på at læse ledelseslitteratur. Mange bøger bruger lidt for meget papir på lommefilosofi og selvfølgeligheder for en gammel rotte som mig. Jeg finder det mere interessant at finde inspiration i ledere, der har vist deres evne gennem vanskelige udfordringer. Jeg brugte nogle aftener i påskeferien på at se Netflix-serien ’The Last Dance’ om Michael Jordans tid hos basketholdet Chicago Bulls. Ud over at vise, hvorfor ingen nogensinde kommer til at overgå Michael Jordan som basketballspiller, så giver serien et fantastisk indblik i, hvad der skal til for at få et hold af primadonnaer og individualister til at fungere. Hvordan man som træner (læs: chef) skal give rum til individet, og hvordan man bevarer motivationen – selv efter fem mesterskaber. Bliv underholdt, og bliv klogere på ledelse.

Læst for nylig

Coronakrisen har fået mig til at genlæse en af de bedste og mest underholdende bøger, jeg læste i 2017: Hanne Vibeke Holsts ’Som Pesten’. Den forudsiger nærmest profetisk de udfordringer, vi har haft under krisen. Man kan virkelig mærke, at Holst gennemresearcher sine bøger. Med et indlevende persongalleri får man et indblik i, hvordan WHO og FN-systemet fungerer, hvordan nationale interesser trumfer globale hensyn, og hvordan xenofobi og kapitalinteresser bliver væsentlige spillere i fortællingen om en pandemi. Så det er bare med at kaste sig over bogen, der forresten også er en rigtig god spændingsroman. De, der snart skal evaluere vores indsats under covid-19, kunne fint starte med at læse denne bog.

Hørt for nylig

Jeg er uddannet historiker og dykker som fritidsinteresse ned i Dansk Røde Kors’ historie. Den er desværre aldrig fuldt beskrevet, så jeg leder altid efter nye bidder. Røde Kors har udgivet fem ret enestående podcastepisoder om de hvide bussers dristige redningsaktion, der evakuerede cirka 20.000 fanger ud af tyske koncentrationslejre. Det særlige ved serien er en række interviews med overlevende fra aktionen – fanger fra lejrene og chauffører på busserne. Det er nok en af de sidste muligheder, vi får for at høre historien med deres egne ord. Podcasten fortæller om udfordringer, men også om masser af etiske dilemmaer, når man laver aftaler med djævlen og kun kan hjælpe et fåtal. Dilemmaer, som taler ind i den situation, vi fortsat ofte står i. Og så stiller serien i øvrigt ikke Røde Kors i Danmark i noget særligt pænt lys. Heller ikke vores historie er uden pletter.

Omtalte personer

Anders Ladekarl

Generalsekretær, Dansk Røde Kors
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ba.mag. i historie (Aarhus Uni. 1984)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024