Sikkerhedskrisens turbulente farvand

Antallet af militære konflikter og territoriale stridigheder er faldende, men en række regionale konflikter truer med at sætte en kædereaktion af negative begivenheder i gang. Stormagternes geopolitiske magtspil fortsætter, og der udgår voksende sikkerhedsricisi fra ressource- og fødevarekrisen. De næste krige kan blive cyberkrige over internettet, der rammer stadig mere sårbare og digitaliserede vestlige økonomier.

De sidste fire år er verden blevet et mere sikkert sted at leve. Der er færre traditionelle krige mellem stater. Den globale sikkerhedskrise, der i 2008 var præget af terrortrusler og krigene i Irak og Afghanistan, er i øjeblikket ikke så fremherskende. Terrornetværket al-Qaeda er ved at være optrevlet, og der er ikke længere så stor risiko for terrorattentater i de vestlige storbyer som i det første tiår af det 21. århundrede.

Sikkerhedskrisen er én af syv forbundne megakriser, som kommer til at præge 2013. Læs analyser af de øvrige kriser her.

Der er heller ikke udsigt til nye stormagtskonflikter eller en ny kold krig. Kina er godt nok i gang med en større militæroprustning, og flere af nabolandene er bekymret over den stigende selvbevidsthed og ekspansionstrang. Men intet tyder på, at Kina vil risikere at sætte sit økonomiske fremskridt over styr.

Login