Det skal virke for virksomhederne

Marianne Kristensen Schacht

Står valget mellem en plan, der virker i praksis, og en ambitiøs plan  der ikke gør, så vælger Claus Stig Pedersen altid den, der lader sig omsætte til virkelighed. Trods titler som både ph.d. og adj. professor på visitkortet, så er Novozymes’ ansvarlige for bæredygtighed aldrig i tvivl om, at succeskriteriet er, at planen hellere skal fungere end være forkromet. For ifølge Claus Stig Pedersen er den største og vigtigste driver i at skabe en bæredygtig fremtid, at det kan give resultater i virksomhederne.

”Jeg er pragmatisk anlagt. Min styrke er at skabe forbindelser mellem den store bæredygtighedsagenda og den forretningsmæssige virkelighed. Selv om jeg har en lang uddannelse og har læst en masse, så er det vigtigste at skabe redskaber og aktiviteter, der virker for erhvervslivet hver dag,” siger Claus Stig Pedersen.

[graph title="Claus Stig Pedersen" caption=" " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/c0a2c-claus-stig-pedersen_0.jpg" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/97021-claus-stig-pedersen_0.jpg" text="Navn og stilling: Claus Stig Pedersen, direktør, ansvarlig for bæredygtighed, Novozymes, ph.d. og adjungeret professor ved Aalborg Universitet."] [/graph]

Og han har skabt store forandringer. Selv om han er ukendt i offentligheden, er Claus Stig Pedersen en af de forandringskræfter, der i 2013 gjorde en væsentlig forskel for den grønne omstilling. Med dansk afsæt i Novozymes, men med global effekt igennem FN’s praktiske virksomhedsrådgivning fra 60 centre overalt på kloden.

Novozymes har en nøglerolle i FN-initiativet, Sustainable Energy for All, og FN’s industrielle udviklingsorganisation UNIDO Green Industry Platform. Sidstnævnte har Claus Stig Pedersen været meddesigner på. Novozymes sidder i platformens panel af rådgivere. Formålet med Green Industry Platform er at fremme brugen af allerede tilgængelige renere teknologier i stor skala og stor hastighed.

”Der er så meget, vi kan gøre med den teknologi, vi i dag har til rådighed. Og der er et enormt behov for at få det gjort. Og der skal hjælp til fra alle interessenter, så mere kan ske i et større omfang,” siger Claus Stig Pedersen.

I front på grønt ansvar

Han stod på scenen ved lanceringen af FN’s Green Industry Platform under klimatopmødet i Rio de Janeiro i 2012. Arbejdet tog for alvor fart i 2013. I dag er der etableret en stærk koalition af aktører fra industrien, der driver konkrete forbedringer i industriproduktionen i udviklingslandene. En væsentlig ressource er de 60 centre for renere produktion placeret rundt om i verden, der rådgiver industrien og yder praktisk hjælp til virksomheder om brugen af renere teknologi.

”Det her er ikke kun rapporter og guidelines, men praktisk hjælp ude på jorden i virksomhederne,” siger Claus Stig Pedersen.

I 2013 fik Novozymes mandat fra FN-initiativet “Sustainable Energy for All” til at stå for at samle og drive en global koalition af stærke partnere og kompetencer inden for området bioenergi. I løbet af kort tid forventes FN at melde ud, hvilke løsninger man her fra officielt hold vil anbefale som dem, der kan sikre bæredygtig energi for alle. Novozymes satser på, at bioenergi bliver en af dem.

Når det bliver FN’s officielle anbefaling, at bioenergi skal bidrage til at sikre bæredygtig energi til hele kloden, så kommer der for alvor gang i forandringerne, mener Claus Stig Pedersen. For med FN-stemplet følger investeringer fra udviklingsbankerne, som kan løfte en væsentlig del af risikoen for de private investorer.

For Claus Stig Pedersen betyder det, at 2013 for alvor var året, hvor fundamentet i FN-initiativerne kom på plads. Selv er han dog først rigtig tilfreds, når de mange møder og enigheden i FN-regi betyder investeringer, handlinger og konkrete forandringer ude på de enkelte fabrikker.

”Mit eget succeskriterium er, at der konkret og fysisk laves energi- og vandoptimering i eksempelvis Kinas tekstilproduktion som følge af det arbejde, vi har lavet. Min vurdering er, at vi vil se konkrete projekter i løbet af 2014, der vil levere den slags resultater.”

På mission for samfundsansvar

Novozymes med Claus Stig Pedersen er også en af de 50 virksomheder i verden, som deltager i FN’s Global Compact LEAD, der er en platform for lederskab inden for virksomheders samfundsansvar. De 50 virksomheder er med til at hæve barren for, hvad man kan forvente af virksomheder inden for ansvarlig virksomhedsdrift. Claus Stig Pedersen rejser derfor rundt i verden og inspirerer andre virksomheder med erfaringerne fra Novozymes’ arbejde med effektive mål inden for bæredygtighed.

Arbejdet i FN rækker ud over det interne arbejde i Novozymes. Claus Stig Pedersen og hans medarbejdere er rykket fra en stabsfunktion over til at være en integreret del af forretningen og en afgørende faktor i udviklingen af fremtidens forretning for Novozymes. Her spiller arbejdet i FN ifølge Claus Stig Pedersen en afgørende rolle for at drive forandringer i større skala.

”Ingen kan alene flytte de helt store sten. Det er nødt til at ske i partnerskab mellem virksomheder, organisationer, investorer og politikere. Intet kommer gratis, og når det lykkes for os at skabe konkret forandring, så er det, fordi alle i partnerskabet engagerer og forpligter sig,” som han siger.

Claus Stig Pedersen er drevet af passionen for bæredygtig udvikling. For snart tyve år siden tog han et sabbatår fra studierne og rejste til Østen. Her så han med egne ord ”mennesker og miljø, der led”. Det frustrerede ham. Siden forsøgte han sig både i græsrodsverdenen og i det politiske miljø for at finde det sted, hvor han personligt kunne gøre størst forskel. Og det bragte ham til erhvervslivet.

”Jeg kunne ikke se, at jeg andre steder end i erhvervslivet virkelig kunne gøre en forskel for at fremme mere bæredygtighed. Det blev min mission,” siger Claus Stig Pedersen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu