Skatteminister er åben for bundgrænse under selskabsskat

Skatteminister Karsten Lauritzen kalder det ”en tanke værd” at indføre en bund under selskabsskatten i EU i et forsøg på at komme skatteræset mod bunden til livs. Samtidig lægger EU-Kommissionen op til brud med nationalt veto på skatteområdet.

Placeholder image

Regeringerne i Europa er i fuld gang med et kapløb mod bunden om at sænke selskabsskatten mest muligt i et forsøg på at tiltrække multinationale virksomheder til lige netop deres lande.

Men ideen om at indføre en bund under selskabsskatten i EU kan dæmpe den konkurrence, og derfor støtter den danske skatteminister nu at diskutere forslaget på EU-niveau.

”Jeg synes, det er en tanke værd, om man kan indføre en bund. Jeg deler bekymringen over, hvor den der internationale skattekonkurrence vil føre os hen,” siger Karsten Lauritzen (V) til Ugebrevet Mandag Morgen.

Senest har Hollands regering bebudet at ville sænke selskabsskatten fra 25 til 21 pct., og dermed kommer Holland under det nuværende danske og svenske niveau på 22 pct. Men næste år sænker også Sverige sin selskabsskat et par hak yderligere, ligesom også Storbritannien har meddelt at ville sænke sin til 17 pct.

Det presser alt sammen Danmark, erkender Karsten Lauritzen.

”Det presser os, når Storbritannien og den nye hollandske regering vil sætte selskabsskatten ned. Men jeg ville egentlig ønske, at det ikke var tilfældet,” siger skatteministeren og uddyber:

”Jeg synes, det er mere relevant at bruge de penge vi har – ikke på at sænke selskabsskatten – men på at forbedre rammebetingelserne for de mange virksomheder, der ikke tjener penge, og derfor heller ikke betaler selskabsskat.”

Ideen om at indføre en bund under selskabsskatten i EU har tidligere været foreslået af EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Og kommer forslaget op igen, er det i hvert fald ikke Danmark, der vil blokere, siger Lauritzen.

”Det er ikke Danmark, der vil være bagstopper for den diskussion, det vil nærmere være en række lande, som de facto har gjort det til deres nationale forretningsmodeller, at man betaler meget lidt i selskabsskat i de lande – Luxembourg og Irland,” siger Karsten Lauritzen.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail
Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Ved at tilmelde dig Mandag Morgens nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser