Techtendenser af 
Peter Hesseldahl

Små svampe med stor betydning

Nej, svampe er ikke planter. Svampe er et rige for sig selv, og faktisk er de meget tættere beslægtet med mennesker og dyr end med planter.

Foto: Getty

Vi kender svampe fra skovbunden, som champignoner på pizzaen eller som trøfler, når det skal være fint. Men svampe er meget mere. Den gær, vi bruger til at bage brød og brygge øl med, består af svampe. Der er skimmelsvampe, som angriber bygninger, der er meldug, som ødelægger planter, og svampe, der inficerer mennesker.
 
Der er identificeret over 100.000 forskellige svampe – og de er vidt forskellige.
 
I svamperiget kan man finde forbløffende egenskaber. Mange af dem udnytter vi allerede i hverdagen, men der er tydeligvis mange yderligere muligheder, som vi endnu ikke for alvor har taget i brug.

Svampe producerer mange af de vigtigste typer medicin. I 1928 opdagede Alexander Flemming, at skimmelsvampe udskiller bakteriedræbende stoffer, og det har ført til udviklingen af penicillin og mange andre slags antibiotika.
 
Den samme type svampe producerer også kolesterolsænkende statiner, det mest solgte medikament i verden. Cyclosporin, der kan undertrykke immunforsvaret ved transplantationer eller autoimmune sygdomme, stammer også fra svampe.
 
Det er børnelærdom, at svampe, som fluesvampen, kan være dødeligt giftige.
 
Psilocybinsvampe bruges i mange kulturer som hallucinerende stoffer, og i de senere år har man opdaget muligheden for at bruge psilocybin i psykiatri til at bekæmpe angst og alvorlige depressioner.
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024