Smiley-terrorister i ytringsfrihedens grænseland

Hvilken af følgende ytringer risikerer at koste ophavsmanden en fængselsstraf: “Allah har æren for denne handling :-)”? Eller “Yes bare det var i danmark lad dem brænde i helvede”? Efter angrebet på Charlie Hebdo er kampen om ytringsfrihedens grænser blusset op på ny. Ifølge straffeloven er det strafbart “udtrykkeligt at billige” terrorisme. Men hvornår er noget “terrorisme”? Og hvordan definerer man “billigelse”? Området er en gigantisk juridisk gråzone, mener eksperter. Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet, siger, at de vage formuleringer i lovgivningen “indebærer en risiko for vilkårlighed”.

Vi har ytringsfrihed i Danmark, så du må sige og skrive, hvad du vil. Næsten. Du må ikke uretmæssigt beskylde folk for at have gjort noget ulovligt. Du må ikke true, forhåne eller nedværdige folk med en bestemt hudfarve, religion eller seksuel observans. Og du må ikke opfordre til ulovligheder eller vold. Det har vi love imod. Og vi har også love, som forbyder dig at glæde dig offentligt over terrorangreb som det, der ramte magasinet Charlie Hebdo i Paris for tre uger siden.

Det har et 23-årigt dansk medlem af organisationen Kaldet til Islam fået at mærke. På Facebook linkede han til en artikel om angrebet i Paris, forsynede opdateringen med en smiley og skrev på arabisk: ”Allah har æren for denne handling”. Politikere og debattører farede forarget til tasterne, og politiet kvitterede med en sigtelse for ”udtrykkeligt at billige” terror efter straffelovens paragraf 136, stk. 2.

Mens den 23-åriges opdatering forargede nogle, blev andre forargede over sigtelsen mod ham. Det er nemlig ikke kun angrebet på Charlie Hebdo, der er blevet hyldet på Facebook de seneste uger. Også de mange angreb mod moskeer i Frankrig, der fandt sted i kølvandet på begivenhederne i Paris, har fået positive ord med på vejen på sociale medier, og det samme har den stribe brandattentater, der ramte svenske moskeer i slutningen af 2014 og de første uger af 2015.

Login