Solcelle-app gør borgerne til bæredygtighedsaktivister

Sustainia 100

Sustainia – Mandag Morgens globale tænketank for bæredygtig vækst – har siden 2012 hvert a°r uddelt The Sustainia Award til en enesta°ende løsning, der bidrager til at fremme den grønne omstilling. Frem mod COP21 i Paris til december vil Ugebrevet Mandag Morgen bringe en lettilgængelig præsentation af et af de projekter, der er med i konkurrencen om Sustainia Award 2015. Find flere bæredygtige løsninger fra publikationen “Sustainia 100” pa° www.sustainia.me

Det er den bagvedliggende filosofi i den amerikanske virksomhed Mapdwells solcelleteknologi, der virkelig fascinerer. Applikationen bygger på teknologi, som teamet har udviklet på et af verdens førende tekniske universiteter, MIT, og med den kan man skabe avancerede 3D-modeller af hele boligkvarterer, herunder den enkelte bygnings geometri. Systemet kombinerer enorme mængder af 3D-data om bygningsmassen med historiske vejrdata og antallet af solskinstimer, og det kan dermed visualisere solenergipotentialet i et givent område time for time året rundt.

For slutbrugeren, dvs. den enkelte borger og husejer, er applikationen et beslutningsværktøj, der gør det muligt at transformere data og viden til grøn og bæredygtig handling – og samtidig spare penge. Ved at taste sin adresse ind i systemet kan husejeren få adgang til detaljeret information om sin bolig og om udgifter og gevinster ved at anskaffe sig solceller på taget. Herefter kan borgeren selv designe sin egen løsning baseret på, hvor mange penge han vil investere, hvor megen elektricitet han ønsker, og andre prioriteter.

Filosofien i Mapdwell er at give hele boligkvarterer adgang til information, der nærer en fælles grøn bevidsthed og gør det muligt i fællesskab at handle bæredygtigt og energieffektivt.

Gevinsterne

Klimagevinster:

Ifølge Mapdwell er udledning af drivhusgasser fra solenergi i livscyklusperspektiv blot 0,03 pct. af kulkraftbaseret energiproduktion.

De tre bundlinjer:

Miljømæssigt: Mapdwells solcelleteknologi øger den lokale, grønne energiproduktion i boligområder og nedbringer dermed afhængigheden af fossile brændsler.

Socialt: Teknologien gør viden om solcelleproduktion tilgængelig for alle og giver dermed den enkelte mulighed for at handle.

Økonomisk: Mapdwell forventer, at deres applikation vil være med til at øge omsætningen i solcelleindustrien, fordi de data og den viden, de stiller til rådighed, vil øge efterspørgslen på solceller hos husejere og lokalsamfund.

Systemet tilbyder en organisk bottom-up-tankegang ved at give borgerne adgang til åbne, præcise og objektive data, der gør det muligt for ethvert lokalsamfund at få glæde af uudnyttede solenergiressourcer.

Hvorfor er det en Sustania100-løsning?

Solenergi er en nærmest ubegrænset ren og naturlig energikilde. Alligevel kommer kun 1 pct. af energiproduktionen i et land som USA fra solenergi. Mapdwells teknologi giver solcelleindustrien adgang til værdifulde dataanalyser og forsyner samtidig borgere og lokalsamfund med viden, der gør det muligt at handle bæredygtigt på et oplyst grundlag.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu