Spektakulære it-nedbrud er ikke enlige svaler

En række spektakulære amerikanske it-nedbrud har sået tvivl om stabiliteten af de it-systemer, der er grundlaget for den digitale vækst. Realiteterne er, mener flere eksperter, at vi i øjeblikket bygger digitaliseringen på et skrøbeligt fundament. Nedbruddene er en ud af mange påmindelser om, at den digitale infrastruktur skal behandles lige så seriøst som den fysiske.

Forrige torsdag måtte den amerikanske Nasdaq-børs suspendere al handel i tre timer på grund af et it-nedbrud. Det skete blot et par dage efter, at Amazons netværk af hårdtarbejdende computere måtte slukke i 40 minutter. Tre dage forinden havde selveste Google kunnet konstatere, at internetselskabet havde været offline imellem 1 og 5 minutter, hvor verdens samlede internettrafik dalede med 40 pct. 

It-nedbruddene kom som perler på en snor. På trods af alverdens hastigt udtænkte konspirationsteorier – hvoraf en af de mere galgenhumoristiske handlede om, at den amerikanske sikkerhedstjeneste, NSA, udførte en softwareopdatering – var der højst sandsynligt tale om tilfældigheder, der dog har et fællestræk: Udfaldene i it-systemerne viser, at jo flere opgaver, der håndteres af det digitale maskineri, desto større bliver effekten, hvis der opstår fejl.

Nedbruddene bør derfor også give stof til eftertanke, ikke mindst i Danmark, hvor det offentlige inden for de næste par år står over for en omfattende digitalisering. Inden 2015 skal al kommunikation med det offentlige foregå digitalt. Jo flere æg vi lægger i de digitale kurve, desto større grund er der til at gennemtænke alt, lige fra styring over brugervenlighed til stabilitet. Og der er efterhånden alt for mange tegn på, at disse ting halter i Danmark.

Login