Startup vil samarbejde med fagforeninger om ny dansk model

Det danske arbejdsmarked er under forandring, og i fremtiden vil der komme endnu flere løst ansatte og freelancere. Den udvikling vil virksomheden Worksome kapitalisere på ved bl.a. at samarbejde med fagbevægelsen.

Startup-virksomheden Worksome spår en lys fremtid for danskere, der vil arbejde som freelancere. Men selskabet, der formidler arbejdsopgaver til højtuddannede, ønsker ikke at være en platform, hvor lønnen bliver det afgørende konkurrenceparameter, eller en platform, der formidler specialistkrævende opgaver til billige eksperter i lavtlønslande. Worksome vil være en dansk platform, der matcher virksomheder med specialister, som ansættes på fleksible vilkår i kortere eller længere perioder, lyder det fra medstifter og adm. direktør Mathias Linnemann.

Og den ambition vil selskabet gerne have arbejdsmarkedets parters hjælp til at udvikle en god og nutidig model for.

”Det her tog kører, uanset om parterne på det danske arbejdsmarked vil med eller ej. Vi har ikke råd til at stå på perronen, når toget er kørt. Heldigvis oplever vi, at alle parter herhjemme er meget proaktive på den agenda, og jeg er sikker på, at vi som startup nok skal lande helt konkrete samarbejder med flere forskellige parter inden for fagbevægelsen,” siger Mathias Linnemann.

Han er helt med på, at danskere, der i dag melder sig ind i freelanceøkonomien, står uden det sikkerhedsnet, som historisk er blevet sikret af arbejdsmarkedets parter i form af f.eks. pension, barsel, ferie og løn under sygdom.

”Helt firkantet sagt så overlever den danske model ikke i fremtiden. Vi kommer med en teknologi, der tegner fremtidens arbejdsmarked, og vi er meget åbne over for at lave partnerskaber, så vi får lavet en god model med et indbygget sikkerhedsnet. Det skal vi for ikke at blive overhalet indenom af udenlandske platforme, der er ligeglade med den danske model,” siger Mathias Linnemann.

Digital model

I dag får Worksomes brugere betaling som B-indkomst eller som selvstændige med eget CVR-nummer. I den form er usikkerheden ved freelancetilværelsen ikke væk. Men Worksome arbejder på en fase to, hvor det er Worksome, der er arbejdsgiver for de mennesker, der tager job via platformen. Her vil matematiske modeller på platformen sikre, at man som freelancer får indregnet f.eks. feriepenge i sin løn. På den måde kan alle og enhver arbejde som freelancere uden at miste sikkerhedsnettet, lyder visionen.

”Fra opgave til opgave vil der være en matematisk nøgle, så alle med et klik med musen kan beregne, hvad de skal have i løn for at være dækket ind,” forklarer Mathias Linnemann.

Den klokkeklare plan for præcis, hvordan en freelanceplatform skal se ud, når den tilpasses den danske model, er endnu ikke på plads. Men Mathias Linnemann tror på, at den kan laves. I dag tager Worksome et gebyr på 4 pct. af honoraret for en given opgave. Men skal en række sociale sikkerhedsydelser dækkes ind, vil prisen gå op, vurderer han.

”Vi tror på, at vi kan skabe en platform, der ikke skubber folk ud i usikkerhed. Virksomhederne vil gerne betale det, som gode medarbejdere koster. Pengene er i markedet, og virksomhederne vil få frigivet ressourcer ved, at de mere fleksibelt kan skalere op og ned alt efter behov,” siger Mathias Linnemann.

Han mener, at fra-opgave-til-opgave-økonomien vil være den model, der vil passe fremtidens medarbejdere og virksomheder bedst.

”Verden er omskiftelig. Alle har svært ved at finde de rigtige mennesker, men om seks måneder har behovet ændret sig. Det er svært at fremskrive behovet for ansættelser. Derfor synes mange virksomheder, at det er spændende, at de kan håndplukke talenter i kortere perioder,” siger Mathias Linnemann.

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu