Startups er det nye rock’n’roll

Den globale maker-bevægelse har også gjort sit indtog i Danmark. Og det kan både uddan­nelsessteder, virksomheder og samfundet som et hele drage fordel af, hvis vi ønsker at gøre Danmark til et innovativt videnssamfund. Men det kræver, at vi griber muligheden, mener Ali Gürcan Özkil, adjunkt ved DTU’s Institut for Mekanisk Teknologi, der har undersøgt maker-miljøet i Danmark. Bio­teknologivirksomheden Novozymes har for længst set mulighederne og har gennem tre år samarbejdet med et netværk af biohackere omkring udvikling af nyt udstyr.

Makerlabs, hackerspaces, fablabs. Kært barn har mange navne. I løbet af ganske få år har værkstederne bredt sig, og nu er det ikke længere kun de tungeste nørder, der tilbringer aftenerne med at bygge ting og sager.

På landets tekniske gymnasier og tekniske skoler er innovation det nye rock’n’roll. Før drømte mange unge om at starte et band og blive rockstjerne. Nu laver de startups og drømmer om at blive milliardærer i Silicon Valley. Og dén rejse kan meget vel starte i et makerlab.

Maker-bevægelsen er global. Der er flere tusinde værksteder over hele kloden, og de er i høj grad et fællesskab forbundet via internettet, hvor design, software, erfaringer og idéer cirkulerer på kryds og tværs. De såkaldte Maker Faires er blevet en moderne version af dyrskuet – i gigant format. Ved den seneste Maker Faire i San Francisco viste over 900 udstillere deres værktøj og idéer frem for over 130.000 besøgende. I New York deltog 75.000, og i Paris kom 35.000.

Login