Statsministeriet bliver historisk stort

Statsministeriet vokser med 15-20 ekstra årsværk. Samtidig udvider statsminister Mette Frederiksen personkredsen, der kan sidde med i regeringens magtfulde Ø- og K-udvalg.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Laura Ellemann-Jensen

Læs den fulde version

Dette er en forkortet version af artiklen. Abonnenter kan gå i dybden med den fulde version.

Ønsker du eller din arbejdsplads et godt tilbud på Mandag Morgen, så klik her.

Statsministeriet bliver i den kommende tid udvidet, og Mette Frederiksens Statsministerium bliver dermed historisk stort.

Konkret bliver der budgetteret med yderligere 18 millioner kroner i Statsministeriets bevilling i finanslovsforslaget for 2021. Dermed kan statsministeren rekruttere 15-20 ekstra årsværk og nå op på 104 årsværk mod de nuværende 84. Det er det hidtil største Statsministerium siden oprettelsen i 1914, hvis man måler på ansatte.

De ekstra hænder skal sikre, at de politiske beslutninger, der bliver truffet i Folketinget bliver ført ud i livet, fortæller Mette Frederiksen.

”Det er en demokratisering af den almindelige politiske proces. Hvis ikke du har en politisk ledelse, i enhver regering, og i enhver valgperiode, som lever op til det mandat, der er givet, og som også påtager sig ansvaret for det, så svækker du gradvist vores demokrati. Og det må man aldrig nogensinde gøre,” siger Mette Frederiksen til Mandag Morgen.

”Jeg kan se det på alle de reformer, jeg selv har været involveret i gennem tiden, enten direkte eller indirekte. Fokus er på konkrete problemer eller symbolik omkring et problem og så den umiddelbare løsning. Du ser aldrig en meget stærk opfølgning på, om tingene faktisk også bliver forankret derude i verden. Det er i hvert fald sjældent,” siger hun.

Samtidig udvider Mette Frederiksen personkredsen, der kan sidde med i regeringens magtfulde Økonomi- og Koordinationsudvalg. Fremover skal flere rådgivere fra særligt Statsministeriet og Finansministeriet kunne sidde med i det ellers lukkede rum, ligesom embedsmænd kan i dag. Faste medlemmer er fremover kun ministre.

”Idéen, som vi fik, om, at særlige rådgivere også skal kunne være til stede i de rette udvalg, både Ø og K, kommer vi også til at fastholde. Fordi det er i det rum, du også skal bygge bro mellem hverdag og driften af samfundet, samtidig med at du har det langsigtede blik på. Vi kommer så til at udvide det rum, forstået på den måde, at primært særlige rådgivere i Statsministeriet og Finansministeriet skal med ind i udvalgene, og de kommer så til at fungere på samme måde som embedsmændene. Så faste medlemmer af udvalgene bliver fremover ministre, men der kan være flere særlige rådgivere med ind i diskussionen, afhængigt af, hvad der er på dagsordenen,” siger Mette Frederiksen til Mandag Morgen.

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu