Stilhed før stormen i Venstre

Danmark har udsigt til et blåt efterår. Det vil smitte af på Venstres landsmøde. Optimismen er vendt tilbage siden sidste landsmøde. Men Løkkes tredje valgnederlag i træk truer forude.

Optimismen blomstrer i Venstre. Det seneste år har vist, at statsminister Lars Løkke Rasmussen havde en særdeles heldig hånd, da han på det seneste landsmøde sprang en bombe og inviterede Liberal Alliance og de Konservative med i en trekløverregering.

Det fik lagt en dæmper på måneders frustration og heftig ballade i blå blok. Det sikrede formentlig også Løkkes fortsatte karriere som landets statsminister. Og når de delegerede mødes i DGI Huset i Vejle i weekenden, har Løkke netop holdt sin store trontale ved Folketingets åbning og fremlagt et omfattende lovkatalog spækket med store reformer.

Men forude venter et kommunal- og regionsvalg, hvor alt tyder på et stort nederlag til Løkke og Venstre.

Det skal de tale om på landsmødet

Danmark har udsigt til et blåt politisk efterår. Det vil også afspejle sig på Venstres landsmøde i weekenden. Partiets græsrødder kommer til at tale om den kommende blå skattereform, vækstplan og finanslov. Kommunal- og regionsvalget kommer selvfølgelig også til at spille en hovedrolle.

Måske vi også vil opleve et særsyn ved et V-landsmøde, hvis den ulmende interne udlændingedebat i partiet bryder ud på talerstolen. Det kan blive særdeles dramatisk. Det har primært været forbeholdt Socialdemokratiets landsmøder. Men senest er Venstres Jan E. Jørgensen faret i kødet på sin partifælle Marcus Knuth om det højrenationalistiske parti AfD. Også Inger Støjbergs billede af sin iPad med de omdiskuterede Muhammed-tegninger vækker skarpe reaktioner i partiet. Men mon ikke partiets topfolk vil gøre alt for at få lukket den front? 

Det vil de ikke tale om

Vi skal nok ikke forvente den store lyst blandt de delegerede til at afæske Venstres topfolk en forklaring på de økonomiske konsekvenser af regeringens skatteudspil for typer som HK’eren og direktøren. Både før og efter valget har Venstre lovet, at eventuelle skattelettelser først og fremmest skulle komme folk med de laveste indkomster til gode. Men det gør de ikke.

Både målt i kroner og i procent af årsindkomsten får direktøren mere end HK’eren i skattelettelse. For et parti, som ikke forsømte nogen anledning til at anklage den tidligere regering for løftebrud – også selv om den ikke havde 90 mandater bag sig – er det ikke et emne, som der skal tales for højt om.

På lørdag er det også præcis otte år siden, at Lars Løkke Rasmussen holdt en af sine mest berømte landsmødetaler, hvor han udstak sin store vision om den danske drøm. En drøm om lige muligheder for alle. Og en drøm om 10 ambitiøse mål for Danmark frem mod 2020. Løkke drømte bl.a. om, at danske skolebørn skulle være i top-5 internationalt.

Siden har regeringen skåret ned på uddannelsesområdet for milliarder af kroner. Partiet har skåret så meget ned, at når de radikale nu vil rulle besparelserne tilbage, skal de finde finansieringskilder for hele 13 milliarder kr. Men det skal der nok heller ikke tales for højt om i Vejle. 

Formandens form

Det er farligt at dømme Lars Løkke Rasmusen ude. Han har en formidabel evne til at komme tilbage. Og her midt i regeringsperioden er der på trods af den massive kævl og ballade i blå blok siden valget for to år siden fortsat dødt løb i meningsmålingerne.

Løkkes succes med at danne VLAK-regeringen har givet ham fornyet styrke. Han har dog fortsat svært ved at genvinde vælgernes tillid og troværdighed i diverse målinger. Og alt tyder på, at Løkke i næste måned vil inkassere sit tredje valgnederlag i træk, når der er kommunal- og regionsrådsvalg. 

Status før kommunalvalget

Det var egentlig ikke, fordi Venstre fik et supervalg ved det seneste kommunalvalg for fire år siden. Lidt over hver fjerde vælger stemte på en V-politiker. Et flot resultat. Men det var stort set ligesom ved de to foregående valg.

Partiets kandidater rundt omkring i landet var til gengæld super gode til at skaffe sig borgmesterposter og stor indflydelse ved den efterfølgende konstituering. Venstre sidder i dag på 48 borgmesterposter. Nu skal det forsvares. Og det bliver svært. Mere end svært.

Venstre har mange sikre bastioner især i det jyske som Herning og Billund. Men mange lokale V-borgmestre og -politikere frygter med god grund valget i næste måned. Partiet står til at få omkring 19 pct. af stemmerne – eller ca. 7 procentpoint færre end sidste gang.

Et af de steder hvor valget følges med ekstra stor opmærksomhed er København, hvor Cecilia Lonning-Skovgaard skal forsøge at fravriste overborgmester Frank Jensen posten. Hun vandt kampvalget mod den siddende børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev, efter at partibestyrelsen ønskede en spidskandidat med mere borgerlig kant. Får Venstre et katastrofevalg i København, er der med garanti ballade i den borgerlige lejr i hovedstaden.

Forrige artikel ”Vi begynder ikke med teknologien, men med borgeren. Det er helt uomgængeligt ”Vi begynder ikke med teknologien, men med borgeren. Det er helt uomgængeligt" Næste artikel Dansk Erhverv: Her er kravene til fremtidens rådgivere Dansk Erhverv: Her er kravene til fremtidens rådgivere
En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

En million lønmodtagere kræver pensionsreform for nedslidte kolleger

Nedslidte lønmodtagere skal kunne trække sig tidligere tilbage fra arbejdslivet, lyder opfordringen fra en stribe af LO-fagbevægelsens topfolk. De frygter, at Folketinget i den kommende valgperiode endnu engang vil sætte pensionsalderen op, uden samtidig at indrette arbejdslivet så danskerne kan holde til det.

7 trends for 2019 - det handler om værdier

7 trends for 2019 - det handler om værdier

Hvis der er ét ord, der i 2019 vil præge forbrugernes krav og forventninger til  de produkter og tjenester de bruger, er det ”værdier”. Det skriver Fjord, konsulentvirksomheden Accentures designbureau, i deres årlige trendrapport.

Nye generationer kan koste S og V magten

Nye generationer kan koste S og V magten

Den kommende valgperiode bliver en af de sidste, hvor Socialdemokratiet og Venstre er de toneangivende partier i dansk politik. Danmarks yngste vælgere vil halvere de to store partier. Deres foretrukne partier er Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Danmark er i gang med et markant generationsopgør, en revolution, der vender op og ned på de politiske partiers styrkeforhold.

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Jagten på en topchef så ren som nyfalden sne

Efter afsløringerne af hvidvaskskandalen i Danske Bank og den danske og internationale finanssektors omfattende skattespekulation er det blevet en tand sværere at besætte de øverste poster i dansk erhvervsliv. Her kommer et bud på de kandidater, hvis personlige hæderlighed skal igennem en historisk hård test, før de kan lande i en af de tre tunge topposter, der står ledige lige nu.

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

Der er jo ingen der har lyst til at bo ligesom på et hospital

KOMMENTAR: Det kan være svært at forsvare en prioritering af udsmykning og arkitektur på et hospital, når budgetterne er stramme. Men det skal vi. For det er godt for patienterne. På Nordsjællands nye superhospital kæmper vi for at udvikle en helt ny type velfærdsbygning, skriver projektdirektør Henrik Schødts.

Danske whistleblowere er retsløse

Danske whistleblowere er retsløse

655 danske virksomheder har en whistleblowerordning, men hvem beskytter de egentlig? Ordningerne kan ende som et parallelt retssystem, hvor virksomheder klarer kritisable sager internt, så offentlighed og myndigheder aldrig får kendskab til dem.

Her foregår den digitale jobjagt

Her foregår den digitale jobjagt

KOMMENTAR: For 20 år siden revolutionerede internettets digitale løsninger jobsøgning og rekruttering. Nu er næste bølge på vej. Sociale medier og Google kan blive måden, du finder din næste kernemedarbejder – eller selv får et nyt job. Rekrutteringsekspert Frederik Lysgaard giver dig en guide til fremtidens jobmarked.

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark dumper i europæisk whistleblower-undersøgelse

Danmark skraber bunden, når det gælder beskyttelse af whistleblowere. Det viser en undersøgelse af whistleblowerlovgivningen i samtlige EU-lande, hvor Irland lægger sig i top. Europa-Parlamentet kræver minimumsregler.

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Set, læst og hørt: Henriette Laursen

Mandag Morgen har bedt Kvinfo-direktør Henriette Laursen om tre kulturanbefalinger. Hun fremhæver både tv-serien Babylon Berlin og forfatter Aydin Soei, og så har hun overhørt et citat til en demonstration for seksuelt samtykke.

Guide til den gode whistleblowerordning

Guide til den gode whistleblowerordning

Overvejer du, om der er brug for en whistleblowerordning i din virksomhed eller på din arbejdsplads? Her er 7 af de vigtigste spørgsmål, du skal tage stilling til, før du går i gang.

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Bankchefer ville dumpe på nye egnethedskrav

Halvdelen af de store bankers topchefer ville efter alt at dømme være dumpet på Finanstilsynets nye skærpede praksis for egnethedsvurderinger. Det viser en gennemgang af bankdirektørernes cv’er. Der er brug for mere transparens i tilsynets vurderingsgrundlag, lyder det fra eksperter.

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

Kinas nye eksportvare: digital autoritarisme

KOMMENTAR: Kina bruger de amerikanske techselskabers krise med datalæk og fake news til at eksportere sin model for styring af internettet og software til kontrol og overvågning.

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Pensionskasser skruer bissen på med aktivistisk investeringspolitik

Flere pensionskasser bekender nu åbenlyst politisk kulør og arbejder for at presse nøje udvalgte politiske agendaer igennem over for de virksomheder, de investerer i. Vi ser nærmere på tre af de absolut mest aggressive pensionsspillere, der kæmper for hver deres agenda.

Et gult wake-up call til den grønne elite

Et gult wake-up call til den grønne elite

ANALYSE: Den grønne omstilling er ikke bæredygtig, hvis den tager fra de fattige og giver til de rige. Det har Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, måttet indse. Det samme skal resten af EU forholde sig til, hvis man vil af med kulindustrien, der beskæftiger 480.000 mennesker i Europa.

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

Ministeriet tager magten over erhvervsstøtten

ANALYSE: Det danske erhvervsfremmesystem trængte til en overhaling – så langt har de fleste været enige. Men det system, der træder i kraft den 1. januar, betragtes af mange som et misfoster, hvor alt for mange af de ting, der rent faktisk fungerede i det gamle system, risikerer at gå tabt.

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Aktivister på Nørrebro bruger samme software som Donald Trump

Teknologi har disruptet demokratiet. Specialiserede digitale platforme med teknikker fra moderne corporate marketing gør det let at starte et nyt parti eller en borgerbevægelse. Amerikanske NationBuilder har bidraget både til Donald Trumps valgsejr og til at skaffe gadebelysning ved den utrygge Nørrebro Station.

Europas nationale demokratier skælver

Europas nationale demokratier skælver

Politikere i de europæiske lande får stadigt sværere ved at danne regeringer og føre politik, for når de politiske yderfløje vokser, reduceres evnen til at finde kompromisser. Splittelsen hjælpes på vej af russisk støtte til fløjene.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Jurister og 'cyber-tropper' bekæmper desinformation i Tyskland

Tyskland er et af de få lande, der har valgt at indføre lovgivning som led i kampen mod desinformation. ”Facebook-loven” som den populært kaldes er imidlertid blot ét af flere initiativer, som tyskerne har indført for at bekæmpe indflydelsesoperationer, desinformation og propaganda.

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

Mads Øvlisen: ”Vi bliver nødt til at modernisere kapitalismen”

INTERVIEW: Kapitalismen mangler at tage hensyn til den kompleksitet, der er kommet i vores samfund. Nationalstaten og internationale organisationer kan ikke alene løse nogle af de store udfordringer, vi står overfor. Virksomhederne er nødt til at tage et ansvar, mener den tidligere topchef i Novo Nordisk.

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

Nationalbankdirektør stod i spidsen for omfattende aktieudlån

I sine mange år i ATP stod nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen for talrige aktieudlån, hvor landets største pensionskasse ikke havde nogen kontrol med, hvad deres aktier blev brugt til. En stor del af de mange udlån foregik via en konstruktion i Luxembourg, som ATP selv betegner som kreativ.

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Aarhus-model breder sig: Udsatte får 50.000 kr. til et bedre liv

Fire kommuner tester lige nu, om det kan betale sig at investere i et bedre liv for langtidsledige og socialt udsatte med 50.000 kr., som de selv råder over. Erfaringerne fra et lignende projekt i Aarhus er gode, men lovgivning kan stoppe yderligere udbredelse af de gode erfaringer.

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Fire ud af ti vælgere vil skifte parti

Aldrig før har meningsmålinger vist så få vælgere vandre over midten som nu. Men blandt partierne internt i både blå og rød blok er der gang i vælgerstrømmen. Hele 37 pct. af vælgerne vil stemme på et andet parti. Det er ikke vælgerne, som har flyttet sig. Det er partierne, siger valgekspert.

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

Den rette uddannelse er et valg du tager mange gange

KOMMENTAR: Som ung er man bange for at vælge den forkerte uddannelse, men vejen til læring og opkvalificering vil være langt bredere fremover. Udfordringen bliver ikke, om man vælger rigtigt, men i langt højere grad om man kan begrænse sig.

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

Ikke alle ledere er magtliderlige psykopater

KOMMENTAR: Vi har alle mødt en dårlig leder, der kun er leder for magtens og pengenes skyld. Men er det et retvisende billede af den danske lederstab? Og hvis ja, skaber vi så bedre ledelse ved at fremhæve de dårlige eksempler?

Sådan organiserer du den digitale innovation

Sådan organiserer du den digitale innovation

KOMMENTAR: For at få succes i den digitale æra er organisationer nødt til at skabe både inkrementel og radikal innovation – med brugeren i centrum. Ved at bruge to forskellige typer innovationsenheder kan organisationer parallelt optimere kerneforretningen og udforske radikale innovationer, der kan sikre fremtidens succes.

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

8 verdensmål for fremtidens 'hotte' ledere

KOMMENTAR: Ikke kun jordens klima bliver varmere og tvinger virksomhederne til at omstille sig til et markant anderledes erhvervssamfund. Forretningsklimaet bliver også varmere og kræver et nyt ledelsesparadigme. Her er portrættet af en 'hot' leder.

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Venstre taber kampen om Udkantsdanmark

Udflytninger af statslige arbejdspladser har ikke hentet vælgerne "hjem" til Venstre. Ved det kommende valg står Venstre til at gentage det historisk dårlige resultat fra valget i 2015.