Store firmaer rykker ud af domicilerne

Den klassiske forestilling om, at en virksomhed består af en flok medarbejdere, der hver dag træder ind ad den samme dør, skal gentænkes. Længe har vi ganske vist hørt om hjemmearbejdspladser. Men nu skal vi også til at tale om coworking-arbejdspladser. I USA rykker veletablerede virksomheder nemlig med stigende styrke en del af deres medarbejderskare ind i nye og hotte kontorfællesskaber, der langtfra ligner den klassiske slags.

Da elektronikvirksomheden Plantronics i Silicon Valley for nylig skulle skabe plads til flere ansatte, fik en tredjedel af medarbejderne mulighed for at arbejde fysisk hos Plantronics, en tredjedel fik mulighed for at arbejde hjemme, mens den sidste tredjedel blev placeret på en lokal coworking-arbejdsplads, NextSpace, i San Jose.

Typisk sidder alle på en coworking-arbejdsplads i samme lokale. Her kan være borde, stole og hængekøjer. Ofte er der ingen faste pladser. Ifølge medforfatter til borgen “Working in the Unoffice”, Genevieve DeGuzman, må coworking-arbejdspladser ikke forveksles med traditionelle kontorfællesskaber, hvor man arbejder i hver sin lille boble. I den nye type fællesskab er netværket helt centralt, og man sidder gerne skulder ved skulder med konkurrenter eller samarbejdspartnere, fordi det stimulerer og skærper innovationen – eller fordi man er freelancer, som på den måde får lettere adgang til nye kunder og projekter.

Netop den forædling, der opstår mellem nyt og gammelt, betyder noget for AT&T, fortæller Chris Mach til Fast Company. Hans mission med at placere snesevis af sine bedste forskere på coworking-arbejdspladser rundt i USA er at spotte talent, inspirere til kreativitet og få produkter hurtigere på markedet. Et af midlerne er at invitere partnere som eksempelvis Ericsson til at arbejde på samme coworking-arbejdsplads.

En undersøgelse foretaget af Emergent Research viser, at en ud af ti brugere af de amerikanske coworking-arbejdspladser arbejder for virksomheder med mere end 100 ansatte. Og mulighederne for at finde den nye type arbejdsplads vokser. Antallet af coworking-arbejdspladser er fordoblet siden 2005, oplyser Deskmag, der er en slags guide til stederne. Væksten må formodes at ville fortsætte. NextSpace vil åbne 25 nye kontorer i USA. Serendipity Labs i New York har planer om at åbne faciliteter mere end 200 steder i USA og beskriver sig selv som “det fysiske netværk”.

De nye hotte kontorvirksomheder fornemmer også, at de er blevet attraktive for virksomhederne. For at blive endnu mere attraktive har den voksende skare af ofte meget autonome coworking-arbejdspladser slået sig sammen i foreningen LEXC. Den består af nogle af de virkeligt hotte steder: NextSpace i Los Angeles og San Francisco-området, Blankspaces i Los Angeles, Link Coworking i Austin og mange flere. Foreningen arbejder intenst på at rekruttere nye medlemmer i de 25 største amerikanske byer.

Kyle Coolbroth, som er en af stifterne af CoCo – en coworking-arbejdsplads indrettet i den nedlagte historiske kornbørs i Minneapolis – fortæller, at CoCo er blevet kontaktet af de fleste af de Fortune 500-virksomheder, der opererer i byen. Blandt kunderne, der allerede har købt medlemskab, er U.S. Bank.

“De forstår, at der sker et fundamentalt skift i kulturen, og at de skal skabe et bedre samarbejdsmiljø for deres team,” siger han.

Coworking-arbejdspladser er også blevet et attraktivt alternativ for mindre vækstiværksættere. Da softwareudviklervirksomheden Warecorp nåede til et punkt, hvor dens 10 ansatte skulle samles på mere struktureret vis, købte virksomheden pladser i et coworking-kontor i downtown Minneapolis. De benytter kontorfaciliteterne, når de ikke besøger kunder.

Resultaterne af de nye arbejdsmetoder var endog så interessante, set med bl.a. rekrutteringsbriller, at Warecorp besluttede at indlogere sine 60 ansatte på et kontor i Minsk i Hviderusland på en coworking-arbejdsplads.
“Det er lettere at rekruttere talenter, fordi de allerede er til stede,” siger CEO for Warecorp, Chris Dykstra.

I Danmark findes et hav af kontorfællesskaber, mens den nye kategori af coworking-arbejdspladser er sværere at lokalisere. Søger man på den internationale database over coworking-kontorer, dukker et bud op: Brus i en af de gamle tappehaller ved Carlsberg.

Når der ikke findes flere danske tilbud i den internationale database, skyldes det næppe, at de ikke eksisterer. Et andet eksempel, der på mange måder stemmer overens med definitionen, er La Oficina på Frederiksberg. Stedet er indrettet i Klasselotteriets gamle højloftede lokaler, hvor ideen kort og godt er: Smid dig og din laptop, hvor der er plads.

Kilder: Fast Company m.fl.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu