Storfusion skal give fagbevægelsen ny magt

En historisk fusion mellem LO og FTF med tilsammen 1,5 millioner medlemmer har aldrig været nærmere end i dag. Alle forbundsmændene i LO-familien havde sagen på bordet i sidste uge. På torsdag kommer turen til FTF-toppen. Et ægteskab skal give fagbevægelsen nyt liv: Flere muskler over for arbejdsgiverne, øget politisk indflydelse og et stop for de senere års styrtblødning blandt især LO-medlemmerne. Det vurderer eksperter og forbundsformænd over for Mandag Morgen. Men først skal en række kontroversielle spørgsmål besvares. Vil sygeplejersker og lærere f.eks. sympatistrejke for smedene? Og skal en ny enhedsfagbevægelse egentlig være forlovet med Socialdemokraterne?

Mens medierne havde fokus på, at FOA’s formand, Dennis Kristensen, smækkede med døren og tog en dramatisk exit fra LO’s daglige ledelse, mødtes alle forbundsmændene i LO-familien i tirsdags for at drøfte et forslag om at slå fagbevægelsens to største hovedorganisationer sammen.

En række af LO’s mest magtfulde forbundsformænd – som HK’s Kim Simonsen, Dansk Metals Claus Jensen og FOA’s Dennis Kristensen – ser gerne, at fagbevægelsens to mastodonter går sammen og stifter en helt ny, fælles hovedorganisation.

”Det vil betyde, at lønmodtagerne står sammen, uanset om man er offentligt eller privat ansat, om man er faglært eller ufaglært, og om man er mand eller kvinde. Jeg kan konstatere, at nogle af de forskellige fordomme og myter om FTF og LO er blevet meget mindre i de her år,” siger Kim Simonsen.

Login