En svær europæisk fødsel

Trods uformelle sonderinger lykkedes det ikke at præsentere en direktør for Tænketanken EUROPA, da initiativet i sidste uge blev lanceret. Men startvanskeligheder til trods giver det dog god mening for organisationerne med en ny tænketank.

Det var i sidste øjeblik, at det lykkedes industri og fagbevægelse at etablere Tænketanken EUROPA forleden. Om få uger – i begyndelsen af januar – skydes overenskomstforhandlingerne på industriområdet i gang med et fælles pressemøde med Dansk Industri og CO-industri. Derefter er det tilbage til de sædvanlige skyttegrave mellem arbejdsmarkedets parter, i hvert fald i en rum tid, mens forhandlingerne står på.

Derfor var initiativtagerne – først og fremmest DI, Dansk Metal og 3F – i tidsnød: Ambitiøse fællesprojekter mellem alliancepartnere fra hvert sit verdenshjørne skal lanceres i fredstid, ikke i en krigstilstand.

Planerne havde rumlet i over et halvt år, men det kræver beslutningskraft at gennemføre den slags, når der er så mange aktører involveret. Der var masser af frem og tilbage, og imens tikkede uret.

Mangler direktør

Navnet ”Europa” blev for eksempel først endeligt besluttet i ugen op til pressemødet, og det lykkedes ikke at præsentere en direktør, hvad ærgrede initiativtagerne. Det ville have været en bedre start. Man havde ellers lavet uformelle sonderinger blandt mulige favoritkandidater, men ingen havde for alvor bidt på. Kandidaterne havde hæftet sig ved en usikker økonomi for projektet. Det er så siden faldet på plads, så tænketanken vil få mindst tre år til at operere i på professionelle vilkår.

Følg Peter Mose

Nu er jobbet slået offentligt op, i håbet om at en tænketanksdirektør kan sætte sig i stolen senest 1. marts.

På den korte bane vil det sætte den nye direktør under stort pres, hvis der, som mange regner med, udskrives en folkeafstemning om den europæiske patentdomstol. En afstemning vil i givet fald finde sted samtidig med europaparlamentsvalget den 25. maj.

Dermed har tænketanken mindre end tre måneder til at sætte en scene og en analytisk ramme for den offentlige debat om domstolen. Men visionen er da også mere langsigtet, nemlig at massere danskernes forståelse for, hvor meget EU gavner Danmark jobmæssigt og økonomisk.

Både fagbevægelsen og DI har en klar interesse i at gøre det tydeligere, hvor mange af Danmarks private arbejdspladser – ikke mindst dem med industriproduktion – der kan tilskrives adgangen til et europæisk marked. Der er stor fokus på turbovækstlandene og de nye økonomier i Asien og Sydamerika, mens det er mindre kendt i befolkningen, at tusindvis af industriarbejdspladser herhjemme afhænger af et velfungerende EU.

Den dagsorden skal tænketanken være med til at tale op.

Svære fødsler

Det er ikke usædvanligt, at tænketanke – et nyere fænomen herhjemme – ikke lige fra dag ét er en bragende succes. Susanne Hegelund og jeg beskriver indgående tænketankenes virke i vores seneste bog, Lobbyistens Lommebog.

[quote align="right" author=""]Man kan spørge sig selv, hvorfor der tilsyneladende er opstået et marked for private tænketanke herhjemme, og hvorfor finansieringsviljen er så relativt stærk? Organisationerne har jo selv masser af analysekraft og spyr den ene rapport efter den anden ud i medierne.[/quote]

Også tænketanken Kraka havde en svær fødsel. Den blev etableret på initiativ af Politiken og fik Peter Mogensen som direktør. Men det var svært at finde engagerede investorer, og desuden var der masser af startrummel om bestyrelsens sammensætning og rolle.

I krogene stod der nok en og anden og frydede sig i Jantelovsdanmark. Initiativer fra Rådhuspladsen må hellere end gerne blive lidt til grin. En døende Tøger Seidenfaden nåede aldrig selv at opleve tænketankens fødsel. Han trak til det sidste på sine mange kontakter for at skaffe bestyrelsesmedlemmer og midler og lå hjemme i sin sygeseng, da Peter Mogensen – dengang redaktionschef i huset – i en statusmail orienterede om, at nu var det knald eller fald. Der var opstået tvivl om, hvorvidt en afgørende sponsor var med eller ej. Mailsvaret fra Tøger var i vanlig stil nøgternt: ”Close, but no cigar!” Sejren var tæt på, men ikke hjemme.

Efter Tøger Seidenfadens død faldt finansieringen endeligt på plads. Pengetanken Realdania lagde med godt to millioner i startåret en økonomisk bund under projektet. Siden blev det til flere millioner fra fondens bugnende kasse. Og så meldte blandt andre Mærsk sig ind i den faste støttekreds og lagde ikke skjul på det over for offentligheden. Der var tale om et virksomhedsengagement i tråd med, at tunge erhvervsorganisationer som bl.a. DI og Dansk Byggeri valgte at spytte et tocifret millionbeløb i Krakas kasse til et regeringsuafhængigt kommissionsarbejde, der skal udrede krisens årsager og ordinere den fremtidige medicin.

”Nyt fra Kreml”

Man kan spørge sig selv, hvorfor der tilsyneladende er opstået et marked for private tænketanke herhjemme, og hvorfor finansieringsviljen er så relativt stærk? Organisationerne har jo selv masser af analysekraft og spyr den ene rapport efter den anden ud i medierne.

Som vi også skriver i Lobbyistens Lommebog, er en af forklaringerne, at organisationsverdenen måske er ved at få sig et afsenderproblem.

[quote align="left" author=""]Selv om initiativtagerne af legitime grunde er for et stærkt medlemskab af EU, vil det øge troværdigheden markant også at påpege de konkrete ting, der ikke fungerer.[/quote]

Nok bider pressen stadig på, når mylderet af organisationer planter endnu en historie baseret på standardkonceptet: ”En ny undersøgelse viser”.

Men på Christiansborg og blandt meningsdannere opfattes det ofte som noget, der er lige så forudsigeligt som ”nyt fra Kreml”, når organisationer som DI og Dansk Erhverv kommer med endnu en rapport, der – igen-igen – viser, at erhvervslivet flygter, hvis ikke rammebetingelserne bliver bedre.

Den kyniske vurdering af erhvervsorganisationerne og fagbevægelsen er, at de regner baglæns i deres analyser. Organisationerne kender konklusionerne, og så finder de argumenterne, der passer til.

Hverken den liberale tænketank Cepos eller Kraka er bundet af samme taktiske hensyn. De kan fra hver deres ståsted give analyser og forslag kant uden at behøve være bange for, at et eller andet toneangivende medlem i baglandet brokker sig, fordi der bliver trådt på snævre erhvervs- eller fagforeningsinteresser.

Undgå hensynsbetændelse

Her ligger en af tænketanken EUROPA’s fundamentale udfordringer. Den har et erklæret pro-europæisk ståsted, hvad allerede har ført til kritik fra ikke mindst Dansk Folkeparti, der i realiteten hævder, at tænketanken netop vil levere ”nyt fra Kreml”. DF forventer forudsigelige partsindlæg, der starter med EU-venlige konklusioner, hvorefter jagten på de gode argumenter går ind.

Den troværdighedsfælde må den nye tænketanksdirektør ikke falde i. Selv om initiativtagerne af legitime grunde er for et stærkt medlemskab af EU, vil det øge troværdigheden markant også at påpege de konkrete ting, der ikke fungerer.

Tænketanken må ikke lade sig styre af hensynsbetændelse over for baglandet, men i stedet så vidt muligt bygge et uafhængigt image op. Nøgleordene bør være høj faglighed, stærk analysekraft og evnen til at kommunikere – alt det en moderne tænketank skal mestre for at blive en succes og hen ad vejen kunne flytte danskernes holdninger i ønsket retning.

Læs flere indlæg af Peter Mose her.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel På date med drømmekunden Næste artikel Færre ulykker med crowd-sourcing

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

Essay: Et nyt Danmark på vind og brint

GRØN OMSTILLING Esbjerg boomer, Aalborg Portland er CO2-neutral, og Hobro fører på brint. Tag med på tur i det forandrede Danmark anno 2031, sådan som det tager sig ud i Mandag Morgens scenarie.

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

Derfor satser Danmark nu milliarder på brint

GRØN OMSTILLING Danmark vil i fremtiden kunne producere fire gange så meget strøm, som vi selv kan bruge. Derfor melder regeringen og Danmarks største virksomheder sig nu ind i udviklingen af det nye energiindustrielle kompleks i Europa, hvor grøn brint skal erstatte olie og gas. Danmarks brintsatsning er inspireret af Holland, der på sin side køber både vindmøller, fjernvarme og bedre klimastatistikker i Danmark.

Hollandsk diplomat:

Hollandsk diplomat: "Brint er the missing link i den grønne omstilling"

GRØN OMSTILLING Hollands særlige brintambassadør, Noé van Hulst, hilser Danmark velkommen som en ny og ambitiøs spiller i den hastigt voksende europæiske brintindustri. Hans vision er et transeuropæisk brintnetværk baseret på genbrugte gasrørledninger – og danske vindmøller spiller en central rolle.

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

Esbjerg bliver Nordeuropas centrum for havvind

GRØN OMSTILLING Esbjerg Havn er Europas absolut førende inden for udskibning af havvindmøller. Antallet af havvindmøller i Europa vil vokse til det 20-dobbelte over de næste tre årtier. Danmarks yngste storby står foran kraftig grøn vækst og en kraftig internationalisering.

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

Margrethe Vestager: Hurtigere politik giver færre resultater

LEDELSE Margrethe Vestager har en irritation: Moderne politik går djævelsk hurtigt, og politikeres kommunikation handler efterhånden om alt andet end selve politikken. På trods af at hun for mange er billedet på den moderne politiker, der er god på både Twitter og klassiske medier, betragter hun sig selv som gammeldags. Grundighed er en dyd, der bør bevares.

Fremtidens arbejde kalder

Fremtidens arbejde kalder

KOMMENTAR Industrialderens tid er for alvor sluttet med coronakrisen. Nu kan vi se, at digitale og fleksible løsninger er vejen frem for et sundt arbejdsliv. Derfor er det ikke nok at gøre noget for Arne – vi må også sørge for, at hans børn og børnebørn ikke ender ligesom ham. 

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

Innovationscenter: Indiens storbyer skal vokse – men også være til at bo i

KOMMENTAR: Indiens byer vokser vildt, og det samme gør udfordringerne med at håndtere forurening, klimabelastning og den grundlæggende forsyning med vand og sanitet. Indiens smart city-program skal bruge ny teknologi til at stimulere vækst og udvikling, samtidig med at man undgår, at forureningen forværres yderligere.

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

Her er Mette Frederiksens pension til Arne og andre nedslidte

POLITIK OG VELFÆRD Efter sommerferien fremlægger regeringen sit forslag til en tidlig ret til folkepension. Reformen bygger først og fremmest på, hvor længe danskerne har været på arbejdsmarkedet, og ikke på den branche, man har arbejdet i. Reformen tager ifølge Mandag Morgens oplysninger også højde for store kønsforskelle. Topledere i fagbevægelsen hilser forslaget velkommen.

Lederaktivisterne kommer

Lederaktivisterne kommer

LEDELSE De leder med deres meningers mod, føler sig frem gennem shitstorme og bryder grænser og logik for at gå forrest for hjertesagen. Det er ikke nemt at være lederaktivist, men gøres det rigtigt, er der gevinster at hente på bundlinjen, i arbejdslivet og for selvforståelsen, skriver Mads Thimmer, CEO i Innovation Lab.

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

Eksperter: Regeringens biomasselov får lille effekt på klimaet

GRØN OMSTILLING Regeringens nye biomasselov vil ikke sikre et bæredygtigt forbrug af biobrændslerSå langt er eksperterne enige. Men hvad skal der så til? Mandag Morgen har samlet 11 konkrete forslag fra eksperter i klima, energi og skovbrug.

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

Færre flygtninge kommer i job efter paradigmeskiftet

POLITIK OG VELFÆRD Målet med det kontroversielle paradigmeskifte af udlændingepolitikken var at sende flere flygtninge tilbage til deres oprindelsesland, så snart det var muligt. Her godt et år senere ser kursskiftet nærmere ud til at have bidraget til lavere beskæftigelse.

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Set, læst og hørt: Rane Willerslev

Rane Willerslev er fascineret af de store paradokser i tilværelsen og anbefaler en podcast, der udfordrer lytteren til at undre sig over det åndelige.

En sløv grøn kickstart

En sløv grøn kickstart

KOMMENTAR Hvis den grønne omstilling og genopretningen af samfundsøkonomien efter coronaen skal spille konstruktivt sammen, så må regeringen vise omverdenen sine kort og fortælle, hvordan den forestiller sig processen.

Er robotter ved at indtage dansk politik?

Er robotter ved at indtage dansk politik?

KOMMENTAR Taktiske manøvrer og strategiske hensyn dikteret af særlige rådgivere og spindoktorer har overtaget styringen af magthaverne. ”Ingen kommentarer” er ved at blive et problem for folkestyret, skriver John Wagner.

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

Mange virksomheder forventer mere hjemmearbejde

NY VIDEN En rundspørge til DI’s Virksomhedspanel viser, at 70 procent af virksomhederne har øget brugen af hjemmearbejde under nedlukningen. Af dem ønsker 40 procent mere hjemmearbejde fremover.

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

Tidligere sikkerhedsrådgiver: USA's Kina-politik handler kun om Trumps genvalg

EKSKLUSIVT UDDRAG Intet er helligt for Donald Trump. Hverken forfatning, Taiwan, demokratiet i Hong Kong eller millioner af kinesiske muslimer i genopdragelseslejre, skriver hans forhenværende sikkerhedsrådgiver. I en aktuel bog om sin tid i Det Hvide Hus beskriver John Bolton den amerikanske præsident som en mand, der svigter alle demokratiske værdier for at sikre sit eget genvalg.

Live: Virksomhederne og teknologi: Hvem har ansvaret for demokratiet?

Live: Virksomhederne og teknologi: Hvem har ansvaret for demokratiet?

TV: Under overskriften “Virksomhederne og teknologiens demokratiske ansvar” interviewer Mandag Morgens tværgående chefredaktør, Lisbeth Knudsen, først bestyrelsesformand i Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, og efterfølgende, Matthew Prince, CEO, Cloudflare.

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

Klimagevinsten ved hjemmearbejde drukner i mere biltrafik

GRØN OMSTILLING Danskernes har fået smag for at arbejde fra distancen. Men det vil næppe give bedre plads på motorvejene, vurderer trafikforskere. Til gengæld kan det forstærke nedturen for den offentlige trafik, der er nødt til at tænke i helt nye baner. 

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Nyt job: Rossens svære balancegang hos Danfoss

Statsministerens helt særlige rådgiver Martin Rossen bliver lobbychef hos Danfoss. Han vil gerne ud af rampelyset, men både oppositionen og medierne vil holde skarpt øje med hans ageren fremover.

Design af en uperfekt fremtid

Design af en uperfekt fremtid

KOMMENTAR Fremtidsscenarier kan give kød og blod til virksomhedens strategiarbejde. Men de er ikke meget værd, hvis de kun tegner et rosenrødt billede af fremtiden. Virkeligheden er ikke perfekt – hverken nu eller i fremtiden – og derfor er uperfekte fremtidsscenarier det bedste grundlag for at forestille sig, hvad der fører til succes.

Teknologi i den gode sags tjeneste

Teknologi i den gode sags tjeneste

Af og til møder man eksempler på teknologi, der kan mobilisere det bedste i mennesker, og som gør det muligt for os at skabe værdi, som var utænkelig uden teknologien.  

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

Økonomi alene lokker ikke ufaglærte tilbage på skolebænken, Hummelgaard

KOMMENTAR Hvis beskæftigelsesministeren vil have flere danskere til at efteruddanne sig, skal vi være bedre til at forstå, hvorfor så mange kortuddannede og ufaglærte ikke vil tilbage på skolebænken. Økonomiske incitamenter spiller ofte kun en mindre rolle, skriver konsulent Per Andersen.

Om at genforhandle det normale

Om at genforhandle det normale

LEDELSE Coronakrisen har haft omkostninger, men også vist nye veje. Nu handler det om at genforhandle rutinerne – med det bedste af det gamle og det nye. Der er bare den hage, at vi slet ikke er enige om, hvad det bedste er, skriver Klaus Majgaard.

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

Bæredygtig omstilling for lejernes penge

GRØN OMSTILLING Et nyt forslag fra Københavns Kommune kræver bæredygtighedscertificering af alment boligbyggeri. Det åbner spørgsmålet, om samfundet kan tillade sig at kræve mere grøn omstillingsvilje af de fattigste lejere end af boligejerne. Boligforeningerne frygter, at dyre miljøkrav vil svække andelen af almennyttige boliger i byerne yderligere. 

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Fire scenarier for dansk eksport til briterne

Brexit vil ramme dansk eksport uanset udfaldet af de aktuelt fastkørte forhandlinger med EU, estimerer Copenhagen Economics i ny analyse. Med en frihandelsaftale forventes eksporten af varer og tjenester til Storbritannien i 2030 at være mellem 12 og 17 procent lavere, end hvis Storbritannien fortsat var medlem af EU.

Coronakrisen forværrer den høje ledighed blandt nyuddannede

Coronakrisen forværrer den høje ledighed blandt nyuddannede

POLITIK OG VELFÆRD Sol, sommer og studieafslutning. Men for mange af de kommende dimittender bliver festen blot startskuddet på en lang periode med arbejdsløshed. Før coronakrisen ramte Danmark, var der store problemer med at få nyuddannede – især akademikere – ud på arbejdsmarkedet trods rekordstor beskæftigelse. Det problem er kun blevet forværret de seneste måneder. Jobcentre frygter, at de unge bliver hængende i arbejdsløshed, og efterlyser initiativer fra regeringen.

Nyuddannede skal på efteruddannelse

Nyuddannede skal på efteruddannelse

POLITIK OG VELFÆRD Stærkt stigende arbejdsløshed blandt nyuddannede akademikere får borgmestre og jobcentre til at tænke nyt. De tilbyder kurser i de jobfunktioner, som nyuddannede efter fem års uddannelse ikke har tilegnet sig. Og så efterlyser de bedre muligheder for at etablere praktikforløb i virksomheder.

Fagforeninger frygter corona-generation af arbejdsløse nyuddannede

Fagforeninger frygter corona-generation af arbejdsløse nyuddannede

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen kan kaste denne sommers nyuddannede akademikere ud i en sort sommer med høj ledighed og holde dem i mørket mange år frem. Fagforeningerne er klar med en lang ønskeseddel til regeringen for at holde hånden under nyuddannede ledige.

Partnerskaber mellem universiteter og virksomheder skal sende flere studerende i job

Partnerskaber mellem universiteter og virksomheder skal sende flere studerende i job

POLITIK OG VELFÆRD Særligt universiteter skal hjælpe studerende med at bygge bro fra uddannelse til job. Det siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og bebuder forslag om etablering af nyt partnerskab mellem unge, universiteter og virksomheder efter sommerferien. Kommuner og jobcentre håber på invitation til at deltage i partnerskabet.

Revisorer har også følelser

Revisorer har også følelser

LEDELSE Hvis der er noget sted, hvor facaderne altid har været oppe, er det hos Deloitte. Det har været: på med uniformen, hav travlt, hast videre. Ingen tid til dyb snak. Efter mere end tyve år i revisionsforretningen fik partner Henrik Wellejus nok. Revisionsforretningen skal være bedre til at tale om følelser, og der skal sættes mere pris på værdiskabelse frem for timer.

Set, læst og hørt: Anja Philip

Set, læst og hørt: Anja Philip

Anja Philip lader sig inspirere af samarbejdet, der gjorde månelandingen mulig, og anbefaler en spændende serie, der dykker ned i New Yorks ultraortodokse jødiske miljø.

Hov, sagde vi lige farvel til konkurrencestaten?

Hov, sagde vi lige farvel til konkurrencestaten?

ØKONOMI Coronakrisen er også en økonomisk krise og en idékrise. På ingen tid er gamle dogmer styrtet i grunden, og for første gang i årtier har etik trumfet økonomi som det vigtigste politiske pejlemærke. Er det et farvel til den udskældte konkurrencestat?

Den grønne dagsorden har rejst sig fra coronaens aske

Den grønne dagsorden har rejst sig fra coronaens aske

Efter syv ugers dvale i skyggen af coronakrisen viser nye tal, at den grønne dagsorden igen er tilbage på fuld styrke. Specielt klimahandlingsplaner og pres fra Klimaråd og støttepartier fylder i omtalen postcorona.

Skal vi også løse fremtidens kriser med politisk mavefornemmelse?

Skal vi også løse fremtidens kriser med politisk mavefornemmelse?

POLITIK Fremtiden vil sandsynligvis byde på nye kriser, der rammer endnu voldsommere end corona. Og med den brusende digitale informationsstrøm bliver det stadigt sværere for politikere at reagere rationelt. Der er derfor brug for en grundlæggende afklaring af, hvordan vi træffer krisebeslutninger, skriver adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen.

Vi skal læne os ind i teknologiens muligheder

Vi skal læne os ind i teknologiens muligheder

DIGITAL OMSTILLING De største forandringer fra digitaliseringen kommer ikke af, at vi kan gøre det samme, som vi plejer, på en lettere måde – men fordi vi kan gøre noget helt nyt, der slet ikke var muligt førhen, siger Anders Hvid, medforfatter til Sirikommissionens afsluttende rapport.

ICDK: Kina, kul og klima

ICDK: Kina, kul og klima

GRØN OMSTILLING Kina skal knække kurven for CO2 udledning inden 2030, men omstillingen er en udfordring i et land, hvor kul ikke kun er det vigtigste brændstof i økonomien, men også udgør en hjørnesten i beskæftigelsen. Hvis det skal lykkes, er der ikke kun brug for teknisk udvikling, men også forskning og innovation i forhold til de sociale konsekvenser af den grønne omstilling.