Svensk miljøforkæmper: De grønne storforbrugere er stadig storforbrugere

Vi stiller krav om ansvarlighed til virksomheder og investerer milliarder i grøn teknologi, men det individuelle forbrug er stadig en hellig ko. En af Sveriges væsentligste stemmer i klima- og miljødebatten, Anders Wijkman, mener, vi skal begynde at stille krav til forbrugerne – ellers er vi lige vidt.

Placeholder image
Foto: Flickr

Hvor svært kan det være at blive grøn? Man opfører nogle tusinde møller i Nordsøen, dækker hvad der svarer til arealet af en håndfuld kommuner med solceller – og så er der pludselig masser af energi til at køre elbiler og flyve rundt i verden, som vi plejer. Ah! Vi kan bruge løs med god samvittighed.

Eller hur? Den markante svenske miljøforkæmper Anders Wijkman mener ikke, at vi bare kan fortsætte. Han siger, at vi er nødt til at diskutere selve størrelsen af forbruget.

”Vi må se på, hvordan vi kan opfylde vores behov på andre måder end gennem et evigt voksende materielt forbrug. Jeg tror, at grønnere teknologier er en del af svaret, men det er ikke nok. Vi skal bruge mindre,” siger han.

Vil du have adgang til artiklen?
Så skal du have et abonnement
Med Mandag Morgen bliver du klædt godt på til fremtiden indenfor vores fem fokusområder:
Mandag Morgen giver dig solid viden om de centrale spørgsmål, der forandrer samfundet. Her får du dybde og sammenhæng, så du kan læse mindre og forstå mere.
  • Læs frit alt indhold på mm.dk
  • Søg i arkivet og gem artikler i Mit MM
  • Få det trykte ugebrev leveret til din adresse
  • Bliv inviteret til MM Live og digitale events
  • Få adgang til læsernes digitale samtalerum
  • Få et personligt nyhedsbrev fra Mandag Morgens fagredaktører