Har Sverige løsningen på Danmarks vækstkrise?

Danmark bør efterligne sin nordiske storebror Sverige mere, hvis vi for alvor skal have gang i vækstkedlerne. Mens dansk økonomi reelt ikke er vokset siden 2006, har Sverige, som det eneste nordiske land, haft en vækst over OECD-gennemsnittet. Og svenskerne er blandt Europas absolut bedste, når det gælder om at skalere nye virksomheder op til internationale milliardforretninger. Det viser en række nye analyser af vækst og iværksætteri i Europa fra blandt andet det internationale konsulenthus Boston Consulting Group, BCG. ”Sverige er meget bedre til at bruge teknologi og digitalisering til at skabe og udvikle virksomheder,” siger Mai-Britt Poulsen, partner og direktør i Boston Consulting Group. Hun peger på, at vi i højere grad bør kigge til svenskerne, hvis Danmark skal lykkes med at udvikle sig fra en startup- til en scaleupøkonomi.

I 2008 var der 649 danske virksomheder med 250 eller flere fuldtidsansatte. I dag er antallet svundet ind med mere end 100 til 538. Nogle er fusioneret, men mange er slet og ret blevet mindre og falder i dag i kategorien af mellemstore virksomheder. Samtidig er antallet af nye højvækstvirksomheder halveret fra 326 til 164. Se figur 1.

Det viser de seneste erhvervsstatistikker fra Danmarks Statistik, og udviklingen bekymrer partner og direktør i BCG Mai-Britt Poulsen.

”Danmarks manglende evne til at skabe nye og store virksomheder kan blive et alvorligt problem for den fremadrettede vækst,” siger hun.

Login