Sygemelding til chefen nedbringer fravær

Sygefravær i virksomheder og offentlige institutioner kan nedbringes, hvis man tvinges til at ringe direkte til den ansvarlige chef, viser forskning fra Aarhus Universitet. Det er også erfaringen på fritidshjemmet Bakkehuset på Amager, der udmærker sig som en af de daginstitutioner i København, hvor personalet har det laveste sygefravær. Det handler om god ledelse, viser forskningen.

Andreas Baumann

Hvis man tvinges til at ringe direkte til den ansvarlige chef, når man vil melde sig syg, så falder sygefraværet markant. Det er en af de konklusioner, som man har klarest forskningsmæssigt belæg for inden for forskningen i sygefravær, siger Niels Westergård-Nielsen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet. Han har forsket i årsagerne til sygefravær både i Danmark og internationalt.

”Det har en vis betydning, hvordan sygefravær bliver indmeldt i organisationen. Hvis det meldes direkte til ledelsen, når medarbejderne er syge, er der mindre af det. Der er en klar sammenhæng,” siger Niels Westergård-Nielsen.

Læs også: Syg debat om øv-dage

Det har man også erfaret i en af de daginstitutioner, der har det laveste sygefravær i Københavns Kommune. Henrik Brøsch Pedersen, leder af Bakkehuset og Alhambra Park på Amager, forklarer, at han altid holder nøje øje med sygemeldinger, selv om de ikke kommer tit.

”Sygemeldinger skal altid komme direkte til mig, og det er da helt bevidst,” siger han.

Praktikernes tre gode råd til mindre sygefravær

  1. Inddrag dine ansatte i planlægningen af fremtidige aktiviteter. Det skaber ansvarsbevidste medarbejdere med et perspektiv for det lange løb.
  2. Hav tillid til dine ansatte, og udvis fleksibilitet f.eks. i forbindelse med ferieplanlægning. Så udviser de sikkert også tillid og fleksibilitet den anden vej.
  3. Gør noget ved sygefravær, så snart det opdages. Men hvis man er syg, skal man også have tid til at blive rask. Ellers kan man havne i en ond spiral med gentagne sygeperioder.

Baseret på interview med Brian Hilskov, pædagogisk leder af fritidshjemmet Rabalder på Nørrebro, og Henrik Brøsch Pedersen, leder af Bakkehuset og Alhambra Park på Amager.

Han tror dog også, at institutionens lave sygefravær på kun to dage om året pr. medarbejder mest af alt hænger sammen med jordnær ledelse, langsigtet planlægning og en aktiv inddragelse af medarbejderne.

”Vi har mange sportsaktiviteter og arbejder derfor med en langsigtet planlægning, hvor de ansatte er med til at finde på nye aktiviteter og planlægge dem. Det betyder, at de også får ejerskab til aktiviteterne,” siger Henrik Brøsch Pedersen.

Sygefravær handler om ledelse

Et andet forskningsresultat peger på, at det også er vigtigt, hvordan ledelsen helt strukturelt organiserer virksomheden mod sygefravær.

Særligt blandt private virksomheder er der mange, der har forsikringer mod langtidsledighed i frygt for de økonomiske konsekvenser, det kan få, hvis en medarbejder melder sig syg i længere tid. Men en sådan forsikring kan i sig selv have betydning for graden af sygefravær, siger Niels Westergård-Nielsen fra Aarhus Universitet.

”Vi har sammenlignet sygefraværet i de virksomheder, som har sygefraværsforsikringer, med dem, som ikke har. Hos de virksomheder, der ikke føler den fulde byrde for et sygefravær, fordi de har en forsikring, er fraværet dobbelt så højt efter 14 dage, som hos de ikke-forsikrede virksomheder,” siger Niels Westergård-Nielsen.

Dermed har det altså betydning, hvis medarbejderne ved, at arbejdsgiveren får kompensation for sygefravær fra en forsikringsordning. Og det giver en indikation af, at ledelsens strukturelle håndtering af sygefravær har effekt på fraværet.

”Det siger meget klart, at man som leder selv er medvirkende til, hvor højt sygefraværet er,” siger Niels Westergård-Nielsen og tilføjer:

”Derfor kan jeg ikke understrege nok, at bekæmpelse af højt sygefravær er en opgave for ledelsen. Det er en ledelsesmæssig svaghed, hvis ansatte oplever behov for øv-dage.”

Den gode institutionsleder

Et andet forbillede for hovedstadens daginstitutioner er fritidshjemmet Rabalder på Nørrebro. Her har personalet lige så lavt sygefravær som personalet i Bakkehuset på Amager, og det skyldes i høj grad stedets leder, Brian Hilskov, siger en af de ansatte.

Brian Hilskov selv peger på, at han gør meget ud af både at være pædagog og leder på samme tid.

”Grundlæggende handler det jo om, at man vil gøre en forskel for nogle børn. Men som leder skal man jo også gå forrest og være et godt eksempel for de andre pædagoger,” siger han.

Han er indforstået med, at alle pædagoger kan have en øv-dag, men i fritidshjemmet Rabalder betyder det ikke, at man bliver hjemme i sengen, forklarer han.

”Hvis man som pædagog f.eks. har hovedpine en dag, kan man jo sagtens sige det, og så måske ikke tage med børnene i idrætshallen den dag. Det er der ingen problemer med,” siger Brian Hilskov. Han understreger, at hvis folk virkelig er syge, så forlanger han også, at de bliver hjemme fra arbejdet, så de kan blive raske igen.

”Det handler mest af alt om, at man skal have det godt med at komme på arbejde,” siger han. ”Men hvis man er syg, så er man syg.”

Kilder:

Firm insurance and sickness absence of employees (2012) af Niels Westergård-Nielsen og Filip Pertold.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu