Syv år med smartphones har ændret verden

Der er gået syv år, siden Apple introducerede sin iPhone, og siden da er vores adfærd og hverdag ændret uforudsigeligt meget. Men udviklingen er først lige gået i gang, og der er stadig markeder, der kan erobres. Vi kan håbe, at fremtiden byder på løsninger, der for alvor hjælper dem, der i dag står uden adgang til internettet.

I 1997 var Ericsson de første til at bruge termen “smartphone”, og der er allerede gået syv år, siden Apples iPhone kom til verden. Smartphones har ikke kun revolutioneret telefonindustrien, men mange andre industrier, herunder kamera-, computer- og internetindustrien. Samtidig er den måde, mange organisationer arbejder på, også forandret. Smartphonens indtog på verdensscenen skabte også en helt ny niche med tablets og phablets (en blanding af smartphone og tablet), der med en lidt større skærm skabte en hybrid mellem mobiltelefoner og bærbare computere. Siden maj 2013 er der flere mobile enheder, der tilgår internettet, end stationære computere, og det giver ikke længere mening at tale om mobil, online eller realtime. Verdenerne er smeltet sammen.

Mens aktieanalytikere og techies utålmodigt venter på den næste nye revolution inden for digitale enheder, har Apple sat datoen for deres næste lanceringsevent, den 9. september 2014, hvor den nye iPhone ventes at blive afsløret. Der er mange spekulationer om, hvad vi skal forvente: Laver Apple en billigere smartphone, en hurtigere med større skærm, eller kommer Apple med en helt tredje overraskelse? Apples Senior Vice President, Eddy Cue, varslede i forsommeren, at Apple kommer med den bedste produktpipeline, han havde set de sidste 25 år. Det mindsker ikke just forventningerne til Apple og deres historiske innovationsevne.

Udviklingen inden for smartphones har de sidste syv år været præget af at få skabt en stabil og funktionel platform og de største konkurrenter inden for smartphonemarkedet – herunder Samsung, Microsoft, Google og Apple – har fulgt hinanden i udviklingen. Hvad de næste syv år byder på, er der mange gisninger om, herunder om Apples iWatch kommer til at ændre markedet for smartphones. Det er dog tvivlsomt, for indtil videre er ure, armbånd, briller og de øvrige wearables snarere tilbehør end primære enheder.

Telefonen er død

Android, der anses for at være den åbne platform, og iOS den lukkede, dominerer tilsammen smartphonemarkedet. Apple er sværvægter i highend-segmentet, hvor de sidder på 50-75 pct. af markedet. Apple har omkring 600 mio. aktive iOS-enheder mod 1 mia. Google Android-enheder, og hvert kvartal står Apple for 10 pct. af det samlede smartphonesalg i verden, men formår samtidig at hente en tredjedel af den samlede omsætning.

På trods af at der er flere aktive Android-enheder på markedet, så høster Apple to tredjedele af app-omsætningen. Det kan virke oplagt, at Apple producerer en billigere smartphone, så de kan indtage nye segmenter, men det vil medføre en risiko for, at de samtidig kannibaliserer deres overskud på highend-produkterne.

Hvor man for to årtier siden så fremtiden inden for mobiltelefoni som centreret omkring tale, så er den funktion, vi mindst anvender på vores smartphones, telefonen. Man kan diskutere, om det giver mening at kalde det for en “phone”, for data og forbundethed er omdrejningspunktet for vores mobile adfærd.

Med udgangen af 2014 ventes det, at to mia. mennesker ejer en smartphone, og at vi bruger over 100 mia. kroner på apps.

Vores smartphone har ændret vores hverdag på utallige fronter – måden, hvorpå vi hører musik, ser film, læser bøger, betaler, bruger apps så naturligt, som vi har brugt browsere. For ikke at tale om, hvordan handel offline som online radikalt ændres med vores smartphones.

Smart data-æra

Vi er stadig i begyndelsen af en “smart data”-æra, for med smartphones og tablets er der etableret en infrastruktur, hvorfra ny innovation kan flyde. Vi kan håbe, at fremtiden byder på horisontale løsninger fremfor vertikale, at data, systemer og hardware vil tale bedre sammen.

Der er fortsat mange industrier, der trænger til en teknologisk opgradering, herunder medicinal- og uddannelsesindustrien.

Potentialet for at indtage nye markeder er også til stede, for selv om de fleste mennesker i Vesten tager internetadgang for givet, så mangler vi stadig at forbinde 60 procent af verdenens befolkning

Når smartphones bliver billigere, kan det samtidig fremskynde udbredelsen af internetadgang til fattigere områder i verden, og gennem denne infrastruktur øge adgangen til lægebehandling, uddannelse, anden vital information og interaktion.

Læs flere af Natasha Friis Saxbergs indlæg her.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.

Forrige artikel Spørg borgerne og sæt orden i samfundets kaos Næste artikel Papes fornemmelse for kommunikation

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Ø-mærket gør det sværere at være klimavenlig

Det danske økologimærke er blevet synonymt med varer, som er gode for os og vores klode. Men økologiske produkter er ikke nødvendigvis bæredygtige i bred forstand – eller det mest klimavenlige valg. Ø-mærkets popularitet er ligefrem blevet en hæmsko for nogle af dem, der går nye veje for at skabe fremtidens klimavenlige fødevareproduktion.

Derfor opgav politikerne klimamærket

Derfor opgav politikerne klimamærket

Den forrige regering forsøgte i foråret at indføre et klimamærke til fødevarer, men det viste sig at være for kompliceret. Nu vil fødevareminister Mogens Jensen forsøge at gøre forbrugerne mere klimabevidste gennem folkeoplysning og informationskampagner.

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Klimahensyn genåbner debatten om GMO

Etisk Råd kalder det i en rapport ”etisk problematisk” at afvise GMO som et af værktøjerne til at dyrke tilstrækkeligt med fødevarer uden at ødelægge klimaet. Selv Økologisk Landsforening afviser ikke fuldstændigt mulighederne for at tillade sorter med bedre egenskaber via genteknologi.

Kina savner soft power

Kina savner soft power

Beijing er ivrig for at øve kulturel indflydelse, men kun et frit samfund i åben samtale med sig selv kan skabe global efterspørgsel.

Et Europa i form til den digitale tidsalder

Et Europa i form til den digitale tidsalder

KOMMENTAR: Bag Vestagers nye job ligger en meget stærk ambition i den nye Kommission om at rykke hurtigere og mere effektivt på den digitale dagsorden. Man fristes til at sige: Endelig. Må alle gode ønsker følge Vestager på gigantmissionen.

EU satser på grøn omstilling – med gas

EU satser på grøn omstilling – med gas

Grøn omstilling står centralt i den nye EU-Kommission af klimamæssige, økonomiske og industripolitiske grunde. Samtidig sikrer valget af hollænderen Frans Timmermans som klima- og energichef, at EU-toppen fortsat støtter import af russisk naturgas.

Et godt råd til danske startups: Go east

Et godt råd til danske startups: Go east

I det klassiske iværksættereventyr tager den lille startup til Silicon Valley og finder investorer og et kæmpe marked i USA. Men eventyrlystne iværksættere bør kigge mod Asien, som bugner af muligheder. Danske startups er generelt ikke særlig internationalt orienterede – og Asien er stort set ikke på landkortet.

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

E-sport er blevet en milliardindustri i Tyskland

I weekenden fandt en af verdens største computerspilsturneringer sted i Berlin, og endnu en gang blev det klart, at e-sport er meget mere end bare underholdning. Industrien er en sovende kæmpe med et stort uforløst samfundsmæssigt og industrielt potentiale.  

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikere fastholder fossile brændsler på varmeværker

Politikerne bag sidste års energiaftale skubber bæredygtig dansk biomasse til side for at bane vejen for klimavenlige varmepumper. Resultatet er bare, at værkerne fastholdes i at fyre fossile brændsler af, når vinterkulden tager fat, og varmepumperne ikke længere slår til.

Biomassen tages op til politisk revision

Biomassen tages op til politisk revision

Biomasse har været under kritik i den seneste tid, og politikerne tager nu træpiller, flis og halm op til revision. Hvordan skal biomassen bruges i fremtidens varmeforsyning? Og er det fornuftigt at basere de små, decentrale værker på naturgas frem for bæredygtig dansk biomasse? Vi har spurgt politikerne bag energiaftalen fra 2018 om deres holdning til biomasse. 

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Velfærd afgør Venstres regeringsdrømme

Socialdemokratiets og Venstres vælgere trækker de to partier fra hinanden på nogle af de mest centrale temaer i dansk politik: lighed, skat og velfærd. Forskellene har være forbløffende stabile i 40 år. Det viser Mandag Morgens omfattende undersøgelse af vælgernes holdninger. Det forsøgte Løkke at løse med sit velfærdsløfte og SV-regering. Ny V-formand står nu med et alvorligt dilemma mellem hensynet til velfærdsvælgerne og ønsket om en klar borgerlig profil.

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Sådan kan Venstre trække vælgere over midten

Statsminister Mette Frederiksen sidder tungt på ejerskabet til valgets to vigtigste temaer – velfærd og klima. Det bliver svært at rykke ved for Venstres nye formand. Men ikke umuligt. Venstre har også sine styrker, viser valgundersøgelse.

Løkke grundlægger sit exit i 2015

Løkke grundlægger sit exit i 2015

En af de mest oversete politiske historier er Venstres fejllæsning af valgresultatet i 2015, mener valgforsker. Selv om vælgerne havde givet reformpartierne en ordentlig lussing, fortsatte Løkke med at gå reform-amok. Det var en af årsagerne til, at han tabte regeringsmagten, lyder dommen.

Set, læst og hørt: Stine Bosse

Set, læst og hørt: Stine Bosse

I denne uges ’Set, læst og hørt’ anbefaler forretningskvinden Stine Bosse filmen om, hvordan Cambridge Analytica var med til at hacke Trump til sejr. Og så skal vi en tur tilbage til 1970’erne med bandet 10CC.   

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Politiske regneregler binder fjernvarmeværker til naturgas

Det fossile brændsel naturgas vinder indpas på de små varmeværker, mens regneregler, der blev vedtaget i forbindelse med energiaftalen sidste år, dømmer bæredygtig, dansk biomasse ude. Reglerne er et forsøg på at fremme varmepumper og dermed en grøn omstilling af værkerne, men varmepumperne rækker ikke til hele vinteren.

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

Dansk biomasse skal bruges i de små byer

De decentrale værker kan i højere grad end de store, centrale kraftvarmeværker aftage den danske skovflis. Derfor er det en god idé at lade de små værker benytte sig af den bæredygtige biomasse, der er tilgængelig inden for landets grænser, vurderer flere eksperter.

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaministeren skynder sig langsomt

Klimaminister Dan Jørgensen (S) giver sig god tid til at bygge en bred alliance bag regeringens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Efter ministerens udtalelser i Mandag Morgen om nye regler for biomasse kæmper brancheforeningerne Dansk Energi og Dansk Fjernvarme for fortsat politisk accept af afbrænding af træ på kraftværkerne.

Løkkes fatale selvbedrag

Løkkes fatale selvbedrag

Det uhørt dramatiske opgør i Venstre tjener som skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis en leder ikke har en exitstrategi.

Kina vil have verdens smarteste byer

Kina vil have verdens smarteste byer

KOMMENTAR: Kina er i fuld gang med at samle alle tænkelige data fra sensorer, kameraer og mobiltelefoner i byrummet sammen og skabe smart cities. Det sker i et tæt samarbejde mellem myndighederne og de store tech-virksomheder.

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

Tech-analysen: Vi skal leve af det usædvanlige og ualmindelige

TECHTENDENSER: I fremtidens økonomi skifter fokus fra det masseproducerede og standardiserede til det usædvanlige og personligt tilpassede. Når det forudsigelige kan automatiseres, bliver det det udsøgte og specielle, som driver økonomien.

Brainstormen stilner af

Brainstormen stilner af

Forestillingen om, at man kan finde de gode idéer ved at smide så mange på bordet som muligt, holder ikke længere. Idéerne skal ud af mødelokalet. 

Udvikler du mennesket bag talentet?

Udvikler du mennesket bag talentet?

Talenter, der accelererer hurtigt karrieremæssigt, har også brug for at accelerere det at modnes som menneske. Kan du som leder sætte strøm til læren om livet, så kan du få talenter, der modnes hurtigere end andre. Din opgave er ikke bare at uddanne, men at danne talentet.

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

Også blå vælgere ønsker minimums-normeringer

De blå partier er ude af trit med deres vælgere om et af valgkampens hovedtemaer. Et stort flertal af danskere på tværs af alle partier ønsker et loft over, hvor mange børn der må være per voksen i landets børnehaver og vuggestuer. Kommunerne har længe været modstandere, men har læst skriften på væggen.

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Set, læst og hørt: Mikkel Bogh

Mikkel Bogh anbefaler en udstilling, der sætter Emil Nolde i helt nyt lys, barokmusik fremført af Les Ombres og dansk poesi.

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Rekordmange vælgere besluttede sig først i valgkampen

Næsten halvdelen af alle vælgere besluttede sig først under selve valgkampen for, hvem de ville stemme på ved folketingsvalget i juni, viser stor undersøgelse. Det er det største antal usikre vælgere, der nogensinde er registreret i den slags målinger. Næsten hver tiende besluttede sig først på selve valgdagen.

Det polariserede demokrati

Det polariserede demokrati

KOMMENTAR: Mens vi kan glæde os over, at tilliden til politikerne er steget for første gang i mange år, har vi fortsat brug for at finde veje til indflydelse for de grupper, som føler sig marginaliseret og overhørt.

Johnsons Brexit er revolutionær populisme

Johnsons Brexit er revolutionær populisme

ANALYSE: Storbritannien har under Boris Johnsons kortvarige ledelse opgivet konservatismen og erstattet den med en revolutionær politik som den, Trump fører i USA.