Syv år med smartphones har ændret verden

Der er gået syv år, siden Apple introducerede sin iPhone, og siden da er vores adfærd og hverdag ændret uforudsigeligt meget. Men udviklingen er først lige gået i gang, og der er stadig markeder, der kan erobres. Vi kan håbe, at fremtiden byder på løsninger, der for alvor hjælper dem, der i dag står uden adgang til internettet.

I 1997 var Ericsson de første til at bruge termen “smartphone”, og der er allerede gået syv år, siden Apples iPhone kom til verden. Smartphones har ikke kun revolutioneret telefonindustrien, men mange andre industrier, herunder kamera-, computer- og internetindustrien. Samtidig er den måde, mange organisationer arbejder på, også forandret. Smartphonens indtog på verdensscenen skabte også en helt ny niche med tablets og phablets (en blanding af smartphone og tablet), der med en lidt større skærm skabte en hybrid mellem mobiltelefoner og bærbare computere. Siden maj 2013 er der flere mobile enheder, der tilgår internettet, end stationære computere, og det giver ikke længere mening at tale om mobil, online eller realtime. Verdenerne er smeltet sammen.

Mens aktieanalytikere og techies utålmodigt venter på den næste nye revolution inden for digitale enheder, har Apple sat datoen for deres næste lanceringsevent, den 9. september 2014, hvor den nye iPhone ventes at blive afsløret. Der er mange spekulationer om, hvad vi skal forvente: Laver Apple en billigere smartphone, en hurtigere med større skærm, eller kommer Apple med en helt tredje overraskelse? Apples Senior Vice President, Eddy Cue, varslede i forsommeren, at Apple kommer med den bedste produktpipeline, han havde set de sidste 25 år. Det mindsker ikke just forventningerne til Apple og deres historiske innovationsevne.

Udviklingen inden for smartphones har de sidste syv år været præget af at få skabt en stabil og funktionel platform og de største konkurrenter inden for smartphonemarkedet – herunder Samsung, Microsoft, Google og Apple – har fulgt hinanden i udviklingen. Hvad de næste syv år byder på, er der mange gisninger om, herunder om Apples iWatch kommer til at ændre markedet for smartphones. Det er dog tvivlsomt, for indtil videre er ure, armbånd, briller og de øvrige wearables snarere tilbehør end primære enheder.

Telefonen er død

Android, der anses for at være den åbne platform, og iOS den lukkede, dominerer tilsammen smartphonemarkedet. Apple er sværvægter i highend-segmentet, hvor de sidder på 50-75 pct. af markedet. Apple har omkring 600 mio. aktive iOS-enheder mod 1 mia. Google Android-enheder, og hvert kvartal står Apple for 10 pct. af det samlede smartphonesalg i verden, men formår samtidig at hente en tredjedel af den samlede omsætning.

På trods af at der er flere aktive Android-enheder på markedet, så høster Apple to tredjedele af app-omsætningen. Det kan virke oplagt, at Apple producerer en billigere smartphone, så de kan indtage nye segmenter, men det vil medføre en risiko for, at de samtidig kannibaliserer deres overskud på highend-produkterne.

Hvor man for to årtier siden så fremtiden inden for mobiltelefoni som centreret omkring tale, så er den funktion, vi mindst anvender på vores smartphones, telefonen. Man kan diskutere, om det giver mening at kalde det for en “phone”, for data og forbundethed er omdrejningspunktet for vores mobile adfærd.

Med udgangen af 2014 ventes det, at to mia. mennesker ejer en smartphone, og at vi bruger over 100 mia. kroner på apps.

Vores smartphone har ændret vores hverdag på utallige fronter – måden, hvorpå vi hører musik, ser film, læser bøger, betaler, bruger apps så naturligt, som vi har brugt browsere. For ikke at tale om, hvordan handel offline som online radikalt ændres med vores smartphones.

Smart data-æra

Vi er stadig i begyndelsen af en “smart data”-æra, for med smartphones og tablets er der etableret en infrastruktur, hvorfra ny innovation kan flyde. Vi kan håbe, at fremtiden byder på horisontale løsninger fremfor vertikale, at data, systemer og hardware vil tale bedre sammen.

Der er fortsat mange industrier, der trænger til en teknologisk opgradering, herunder medicinal- og uddannelsesindustrien.

Potentialet for at indtage nye markeder er også til stede, for selv om de fleste mennesker i Vesten tager internetadgang for givet, så mangler vi stadig at forbinde 60 procent af verdenens befolkning

Når smartphones bliver billigere, kan det samtidig fremskynde udbredelsen af internetadgang til fattigere områder i verden, og gennem denne infrastruktur øge adgangen til lægebehandling, uddannelse, anden vital information og interaktion.

Læs flere af Natasha Friis Saxbergs indlæg her.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu