Syv tip til hvordan du leder freelancere og midlertidigt ansatte

De faste kontrakters tid er forbi, og selv om debatten oftest handler om freelanceres og midlertidigt ansattes løn- og arbejdsforhold, giver de nye tider også lederne nye udfordringer. Der er forskel på at lede en ansat med frokostordning, gode pensionsprocenter og udsigter til at arbejde i virksomheden de næste mange år, og så at lede en ansat, der er et nyt sted med en ny opgave og en ny chef om en måned eller 12.

De danske chefer er ikke alene om at skulle knække koden, for udviklingen er den samme i hele Vesten. Magasinet Harvard Business Review har talt med førende eksperter og virksomhedsledere og samlet syv tip til, hvordan man leder ansatte, der ikke er faste.

Tip #1: Sæt dig ind i, hvad de vil opnå

Selvom penge er vigtige, er de ikke nødvendigvis alt. Freelancere eller midlertidigt ansatte er også interesseret i at udvikle sig fagligt, få erfaringer og udvikle netværk. Men fordi de ikke nødvendigvis er på kontoret til hverdag, og de ikke skal være der i længere tid, prioriterer mange ledere at koncentrere sig om de fastansatte. Det er en fejl, hvis du vil have mest muligt ud af folk, og for at finde ud af, hvad de løst tilknyttede medarbejdere vil have ud af arbejdet, må du spørge dem direkte. 

Tip #2: Afstem forventningerne

Når du ved, hvad dine freelancere gerne vil opnå, skal du være afklaret om, hvad du vil have ud af dem. Både når det kommer til slutproduktet – hvad end det er en ny hjemmeside eller en analyse – og vejen dertil: Hvor tit vil du have en opdatering, hvor ofte regner du med, at I taler sammen, hvornår skal hvad være klar? Skriv det ned, så aftalen er klar. Det har begge parter interesse i. I samme ombæring er det vigtigt at forklare, hvordan freelancerens opgave hænger sammen med resten af virksomhedens eller organisationens strategi eller virke. Hvis de kan se konteksten, bliver de mere motiveret og involveret, men de får også en bedre forståelse for opgaven. 

Tip #3: Opbyg et forhold

Der er forskel på løst- og fastansatte, og som leder skal du bruge mere tid på at nurse de faste, men det betyder ikke, at du ikke skal opbygge et forhold de løse. Interessér dig for deres liv: Familie, andre projekter, hvor de kommer fra, hvad deres ambitioner er. Hvad mener de om udviklingen i branchen, og om hvad der sker i verden? Det er især vigtigt, hvis du kan få brug for at hyre dem igen.

Tip #4: Få dem med på holdet

En større, endnu uudgivet undersøgelse fra konsulenthuset Emergent Research viser, at freelancere foretrækker at arbejde for virksomheder, hvor de føler sig som en del af holdet. Og det er de små ting, der gør forskellen: At de får tildelt en mailadresse, mens de er der, at deres adgangskort er det samme som alle andres, at de får en frokostordning og en kontorplads sammen med de andre ansatte. Invitér dem med til afdelingsmøder og sæt dem på maillisten, så de får de samme informationer som alle andre. Ingen engagerer sig, hvis de føler sig som andenrangsansatte.

Tip #5: Drop detailledelsen

Man skønner, at halvdelen af de midlertidigt ansatte gerne vil have en fast kontrakt, mens den anden halvdel ikke kunne forestille sig noget værre. De har valgt at arbejde freelance, fordi de vil have frihed, og derfor er det værste, du kan gøre, at detailstyre dem. Lav en aftale, så rammerne er i orden, men lad dem ellers lede sig selv.

Tip #6: Giv feedback

Som freelancer bevæger du dig fra opgave til opgave, og midlertidigt ansatte bevæger sig fra job til job. De oplever ofte et feedback-vakuum, viser rundspørger fra Emergent Research. Intet nyt er godt nyt, men freelancerne er interesseret i tilbagemeldinger for at kunne udvikle sig og for at vide, hvad de kan gøre bedre, hvis de får en opgave hos jeres virksomhed igen.

Tip #7: Betal dem ordentligt

Du kan ganske givet slippe billigt ved at ansætte freelancere og folk på midlertidige kontrakter, men det kan blive dyrt i længden. For freelancere taler sammen, og hvis du først får et ry for at være en nærigpind, er du en nærigpind. Og det giver sig selv, at de bedste sjældent er de billigste, så hvis du vil have kvalificeret arbejdskraft, skal du være rede til at betale for den  •

Kilde: Tips for Managing Freelancers and Independent Contractors, Harvard Business Review, 2015.

Forrige artikel Kære minister: Gør din vision til virkelighed Næste artikel "Jeg melder mig ud af sekterisk udlændingedebat"