Taltrylleri for milliarder pynter offentlige forskningspenge

Skiftende danske forskningsministre har stolt brystet sig af, at Danmark i en årrække har levet op til sin egen og EU’s målsætning om, at det offentlige skal investere 1 pct. af BNP i forskning.

Men et indtil nu i offentligheden ukendt notat fra Novo Nordisk Fonden og nye opgørelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at Danmark aldrig har levet op til det ambitiøse mål.

Så sent som i september erklærede Uddannelses- og Forskningsministeriet at den offentlige sektor foretog investeringer på knap 21 milliarder kr., svarende til 1,11 pct. af BNP. Men det kan man ikke udlede af tallene. De siger intet om, hvor pengene kommer fra. Kun noget om, hvor de bliver brugt. Nogle af de 21 milliarder kommer fra erhvervslivet, udlandet og fonde.

Hvis man tager udgangspunkt i, hvor pengene til forskning kommer fra i stedet for, hvor de bliver brugt, er vi nede på 0,91 pct.

Det er en mere korrekt måde at gøre tallet op på, mener professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen:

”Når man taler om at foretage investeringer, må det være et spørgsmål om at tilvejebringe midlerne, altså i dette tilfælde at finansiere forskningen,” siger han. Professor i økonomi ved CBS, Svend Erik Hougaard Jensen, mener, der er brug for et korrektiv i debatten om, hvorvidt vi lever op til investeringsmålet:

”Politikerne kan ikke entydigt sige, at de lever op til målsætningen. Det gør de på bevillingssiden og udgiftssiden, men ikke på finansieringssiden,” siger han. 

Under normale omstændigheder er det svært at hidse sig op over decimalerne i finanslovens procentsatser, men det er lykkedes op til flere, efter regeringen besluttede sig for at spare 1,4 milliarder kr. på forskning næste år. Erhvervslivet, fagbevægelsen, universiteterne og oppositionen er flintrende forbitrede over besparelsen, og forskningsministeren har haft travlt med at forsvare sig: Danmark lever stadig op til regeringens og EU’s mål om, at de offentlige investeringer i forskning udgør 1 pct. af BNP. Forskningsbevillingerne, påpeger han, svarer til 1,09 pct.

Taltrylleri med forskningsmålet" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/2874d-van_fig02_tallene-politikerne-bryster-sig-af.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/87a77-van_fig02_tallene-politikerne-bryster-sig-af.png | Forstør   Luk

Danmark har et mål om at investere mere end 3 pct. af BNP i forskning og udvikling. Det mål er nået. Men målet om, at den offentlige sektor skal investere den ene pct., er ikke nået, selv om regeringen påstår det modsatte. Det seneste opgjorte tal er godt nok 1,11 pct. af BNP i 2013. Men tallet siger reelt intet om, hvor pengene kommer fra, kun hvor de bliver brugt.  

Kilde: Mandag Morgen; Styrelsen for Forskning og Innovation; Danmarks Statistik, 2015 [/graph]

Men i stedet for at bryste sig af, hvor mange penge de sætter af til offentlig forskning, burde politikerne forholde til, hvor mange det offentlige bruger på forskning.

De seneste opgørelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og et indtil nu i offentligheden ukendt notat fra Novo Nordisk Fonden sår tvivl om, hvorvidt det offentlige reelt opfylder målsætningen, hvilket skiftende ministre har hævdet.

”Målsætningen om at bruge 1 pct. af BNP på forskning er ikke et loft for regeringen. Det er et gulv. Igen i år holder vi niveauet på 1,09 pct.,” sagde daværende uddannelsesminister Morten Østergaard (R) til Berlingske i 2013.

”Vi lever op til vores målsætninger om at bruge 1 pct. af BNP på forskningen,” sagde hans forgænger Charlotte Sahl-Madsen (K) til universitetsavisen i 2010.

Det har de ved første øjekast ret i.Danmarks Statistik opgør løbende, hvor mange penge Danmark bruger på forskning. De kigger ikke kun på budgetterne, men også i regnskaberne, og de seneste tal fra 2013 viser, at vi tilsyneladende opfyldte målsætningen. Se figur 1.

Da Uddannelses- og Forskningsministeriet så sent som i september brugte opgørelsen i en rapport om pengestrømmene i dansk forskning, skrev embedsmændene:

”Erhvervslivet investerede 36 mia. kr. og foretog dermed omtrent to tredjedele af de samlede investeringer, mens den offentlige sektor foretog den resterende tredjedel på knap 21 mia. kr., svarende til 1,11 pct. af BNP.”

Men det kan man ikke udlede af tallene. De siger intet om, hvor pengene kommer fra. Kun noget om, hvor de bliver brugt. På landets universiteter, hospitaler, museer og andre offentlige forskningsinstitutioner blev der altså forsket for 21 milliarder kr. i 2013, men det betyder ikke, at det offentlige investerede 21 milliarder kr. i forskning.

Professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen forklarer:

”Hvis du vil sige noget om det offentliges investeringer, så er det ikke et spørgsmål om, hvor forskningen foregår, men om hvem der lægger pengene. Når man taler om at foretage investeringer, må det være et spørgsmål om at tilvejebringe midlerne, altså i dette tilfælde at finansiere forskningen,” siger han.

Og ser man på finansieringen af dansk forskning i 2013, tegner sig et andet billede end det, politikerne praler af. Det kan man læse i samme rapport fra ministeriet, og tallene kommer også her fra Danmarks Statistik.

Af de 21 milliarder kr., som bliver brugt i det offentlige, bidrager det offentlige selv med 16,5 milliarder kr. Resten kommer fra udlandet, erhvervsdrivende fonde og private organisationer og virksomheder. Det offentlige investerer til gengæld en smule i det private. Det løber op i 644 millioner kr. Samlet set er det lidt over 17 milliarder kr., og det svarer til 0,91 pct. af BNP. Se figur 2.

Hvis man medregner midler fra EU og Nordisk Ministerråd, sniger andelen sig op på 0,97 pct. Uanset hvad, er vi under målet.

”Det er en mere korrekt måde at gøre tallene op på. Selv om forskningen foregår på f.eks. et universitet og bliver udført af en forsker, der er ansat på et universitet, så må man kigge på, hvordan forskningen er finansieret. Og hvis den er finansieret af private midler, må det tælle som private investeringer,” siger Bo Sandemann Rasmussen.

[graph title="Tallene som politikerne bryster sig af" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Styrelsen for Forskning og Innovation; Danmarks Statistik, 2015 

At pynte sig med lånte fjer

Professor i økonomi Svend Erik Hougaard Jensen, CBS, mener, at det er en vigtig principiel diskussion, men også en diskussion, hvor man skal være meget præcis, når det kommer til formuleringerne:

”Hvis du kigger på finansieringssiden, har det offentlige ikke bidraget med 1 pct. af BNP. På den anden side kan du sige, at der i regi af den offentlige sektor er blevet forsket for mere end 1 pct. Men man kan med god ret spørge, om man pynter sig med lånte fjer,” siger han og fortsætter:

”Der er brug for et korrektiv, fordi politikerne ikke entydigt kan sige, at de lever op til målsætningen. Det gør de på bevillingssiden og udgiftssiden, men ikke på finansieringssiden,” siger Svend Erik Hougaard Jensen.

I Novo Nordisk Fonden mener de også, at man med rette kan sætte spørgsmålstegn ved, om Danmark lever op målet om at investere 1 pct. af BNP i forskning. Det fremgår af et internt notat, som Mandag Morgen er i besiddelse af. Notatet har cirkuleret i fonds- og forskningsmiljøerne, men det har ikke før været omtalt i offentligheden.

Det blev udarbejdet af operativ chef Thomas Alslev Christensen i december sidste år, bekræfter han, men derudover ønsker han ikke at udtale sig eller forholde sig til indholdet.

I notatet laver Novo Nordisk Fonden samme regnestykke for 2012, som vi lige har lavet for 2013. De kommer frem til, at udgifterne til forskning i det offentlige beløb sig til 19,4 milliarder kr., hvilket svarer til 1,06 pct. af BNP. Men det offentlige bidrog kun med 15,5 milliarder eller 0,85 pct. BNP. 

I notatet bemærker Novo Nordisk Fonden:

”På regnskabssiden medtælles alle forskningsmidler hos den udførende sektor, uanset om det er det offentlige eller private der har finansieret.”

[graph title="Pyntet med private penge" caption="Figur 3  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/02/30890-van_fig03_pyntet-med-private-penge_0.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/f2303-van_fig03_pyntet-med-private-penge_0.png" text="Der blev brugt 21 mia. kr. på forskning og udvikling i den offentlige sektor i 2013, hvilket svarer til 1,11 pct. af BNP. Men det betyder ikke, at det offentlige investerede alle pengene selv. For en del af pengene kom fra erhvervslivet, fonde og EU. Hvis man følger pengestrømmene, ser man, at det offentlige kun bidrog med lidt over 17 mia. kr. Det svarer til 0,91 pct. af BNP"]Note: 1 Pilene på tværs i figuren summer til 100 pct. Figuren inkluderer ikke penge, der sendes fra Danmark til udlandet. Figuren inkluderer både programmidler og basismidler til offentlige institutioner og virksomhedernes egen finansierede FoU. Opgørelsen baserer sig på regnskabstal., Kilde: Styrelsen for Forskning og Innovation; Danmarks Statistik, 2015. [/graph]

Men ikke nok med det:

”Omvendt tælles al forskning udført af virksomheder eller private institutioner, som privat forskning, uanset om den er finansieret af virksomhederne selv eller af EU, statslige offentlige råd og fonde, regioner og private fonde.”

Derfor efterlyser Novo Nordisk Fonden mere gennemsigtige tal.

Uddannelser sluger forskningskroner

Ifølge penneførerne bag notatet er det ikke kun opgørelsesmetoderne, der skaber problemer. Det er også problematisk, at det er svært at følge pengene, når de først er kommet ind i systemet. Om en krone, der er givet til forskning, også går til forskning, er svært at sige.

Mandag Morgen har tidligere beskrevet moradset. Tidligere på efteråret offentliggjorde Uddannelses- og Forskningsministeriet en længe ventet rapport fra konsulenthuset Deloitte, som tilbage i december 2014 blev hyret til at analysere, hvor mange penge universiteterne, professionshøjskolerne og de øvrige videregående uddannelser bruger på at uddanne deres studerende.

Universiteterne kan bruge rapporten som en rambuk, hvis de vil åbne en debat om finansiering af uddannelserne. Ifølge rapporten brugte de 8,4 milliarder kr. på uddannelse i 2013. Men bevillingerne løb kun op i 6,9 milliarder kr., så der manglede halvanden milliard. Regnestykket er kompliceret, men en ting var formanden for Danske Universiteter sikker på:

”Lige nu koster det sektoren penge at uddanne folk, og de penge henter vi fra forskningsmidlerne. Der er ikke så mange andre steder, de kan komme fra. Vi har ikke nogen pengemaskine,” sagde Anders Overgaard Bjarklev dengang og blev bl.a. bakket op af lektor i samfundsøkonomi ved Aalborg Universitet, Mogens Ove Madsen:

”De underfinansierede uddannelser bliver dækket ind af penge, der burde bruges til at forske for,” sagde han.

Det er et tilbagevendende problem. I 2010 rejste landets universitetsrektorer også kritikken. På Aarhus Universitet kunne daværende rektor, Lauritz B. Holm-Nielsen, berette, at omkring 6 pct. af universitetets omsætning reelt blev flyttet fra forskning til undervisning, mens den daværende formand for rektorkollegiet, Jens Oddershede, samlede op på vegne af sektoren:

”Samlet bliver det omkring 1,2 milliarder, som hvert år går fra forskningen,” sagde han til Politiken.

Novo Nordisk Fonden skønner da også, at en del af de penge, der bliver noteret som forskningsmidler, går til andre formål: Uddannelse, administration, formidling, der ikke har noget med forskning at gøre. Skønnet lyder, at der er tale om en tredjedel af basismidlerne. I 2012 svarede det til 2,7 mia. kr., og hvis man også trækker de penge fra, så lander vi på 0,70 pct. af BNP.   


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu