Analyse af 
Martin Bech

Tech-lyspunkter for Kina midt i coronaepidemien

De seneste par uger har al snak om Kina fokuseret på udbruddet af coronavirus covid-19. Situationen minder på mange måder om udbruddet af sarsvirus tilbage i 2003. Derfor er det relevant at drage et par techrelaterede paralleller, idet sars faktisk spillede en stor rolle i udviklingen af Kinas techlandskab, som vi kender det i dag.

Foto: Søren Boutrup

Af Martin Bech
Innovationsattaché, Innovation Centre Denmark i Shanghai

I 2003, da sarsudbruddet var på sit højeste, var Kinas førende it-gigant, Alibaba, dårligt fyldt tre år og langt fra den mastodont, vi kender i dag.

Ligesom tilfældet er med covid-19, blev der også under sarsudbruddet indført karantæne i flere kinesiske byer, og desuden holdt mange kinesere sig helt frivilligt hjemme. Med Alibaba i spidsen var Kinas e-handelsvirksomheder hurtige til at se potentialet i situationen, og de voksede eksplosivt, i takt med at kineserne blev opmærksomme på, at de kunne sidde hjemme i dagligstuen og bestille alt fra mad over tøj til elektronik. Resten er historie, som man siger.

Nu tyder det imidlertid på, at noget lignende kan ske i forbindelse med udbruddet af covid-19, blot inden for nogle lidt andre sektorer. De bedste eksempler er enterprise-software og digitale løsninger på uddannelsesområdet (edtech).

Boom i brugen af enterprise-software

I forhold til brugen og udvikling af enterprise-software, software, der hjælper store og mindre virksomheder med at holde styr på arbejdsgange og ressourcer, har kinesiske virksomheder hidtil haltet efter virksomheder i Europa og USA.

Men som følge af covid-19 har op imod 80 procent af Kinas økonomi været lukket ned, og mere end 100 millioner medarbejdere er blevet bedt om at holde sig hjemme – uden nødvendigvis at holde fri.

Det har skabt et stort behov for enterprise-software, og løsninger som Tencents Wechat Work, Alibabas DingTalk og Bytedances Feishu ligger alle i toppen af diverse downloadhitlister. DingTalk har mærket den pludselige popularitet hårdest; forleden måtte selskabet lukke ned for sin videokonferencefunktion på grund af for stort pres på serverne.  

Dermed har covid-19 skabt en efterspørgsel på enterprise-software, på samme måde som sars i sin tid skubbede på udviklingen af e-handel i Kina.

Hvorvidt det på den korte bane er tilstrækkeligt til, at kinesisk enterprise-software kan indhente amerikanske og europæiske konkurrenter, er nok tvivlsomt. Men hvis de mange nye brugere bliver på platformene også efter covid-19-udbruddet aftager, er der skabt grobund for en udvikling, som bliver interessant at følge.

Gryende revolution i det kinesiske undervisningssystem?

En anden techsektor, der drager nytte af virusudbruddet, er edtech, uddannelsesteknologi.

Her er kinesiske virksomheder allerede langt fremme, også sammenlignet med deres internationale konkurrenter. Men når både folkeskoler, gymnasier og universiteter bliver tvunget til at holde lukket i flere uger, måske måneder, er det klart, at alternative online-løsninger pludselig fremstår som et endnu stærkere tilbud.

Det kinesiske undervisningsministerium har derfor under sloganet ’Stop undervisningen – men ikke læringen’ lanceret et større initiativ, der skal flytte den fysiske undervisning over på onlineplatforme.

For eksempel fulgte én million elever i Wuhan således en eller flere af de 426 lektioner, der var blevet optaget og gjort tilgængelige online, i forbindelse med at byens skoler ’åbnede’ igen i sidste uge. Indsatsen er støttet af en lang række private virksomheder, der både yder techsupport og hjælper med at overføre curriculum til onlineplatforme.

Det siger sig selv, at hele undervisningssystemet p.t. er under enormt pres. Og det er langtfra alle skoler eller undervisere, som havde forudgående kendskab til edtech eller onlineundervisning.

Derfor er kvaliteten helt sikkert også så som så. Men hvis blot nogle af de skoler, som omlægger undervisningen, bliver på de nye platforme og fortsætter med at forbedre løsningerne, kunne det kinesiske undervisningssystem potentielt stå over for en egentlig revolution i de kommende år.

I den sammenhæng er det selvfølgelig værd at bemærke, at Innovation Centre Denmark i Shanghai allerede har omfattende aktiviteter inden for edtech, og at vi derfor følger udviklingen tæt.

Tech to the rescue – som tidsfordriv eller donor  

Andre techsektorer, der kan forventes at få et boost på grund af virusudbruddet, inkluderer healthcare-service, hvor smarte teknologier fra eksempelvis iFlytek, WeDoctor og YiTu Technology har automatiseret informationskampagner og stiller diagnoser online.

I den anden ende af spektret har fitness-apps og diverse kinesiske underholdningstjenester også oplevet øget anvendelse. Med god grund – for hvad skal man ellers lave, når man er spærret inde i sin lejlighed på anden uge?

Afslutningsvis: Når vi snakker tech, er dén store forskel mellem sars- og covid-19-udbruddene selvfølgelig, at en lang række kinesiske techvirksomheder, som i dag er verdensledende, ikke eksisterede eller fyldte meget lidt i techlandskabet tilbage i 2003.

Det giver dem selvfølgelig nogle helt andre muligheder for at byde ind i kampen mod covid-19, og det skorter da heller ikke på bidrag. Ifølge South China Morning Post har 30 af Kinas techvirksomheder tilsammen doneret mere end tre milliarder yuan (1 yuan = 1 dansk krone) til bekæmpelse af udbruddet. Og netop Alibaba fører an med en donation på én milliard yuan.

På trods af de triste omstændigheder kan man blot konstatere, at Alibaba om nogen er kommet langt mellem de to udbrud af henholdsvis sars i 2003 og covid-19 i 2020.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu