Tech-lyspunkter for Kina midt i coronaepidemien

De seneste par uger har al snak om Kina fokuseret på udbruddet af coronavirus covid-19. Situationen minder på mange måder om udbruddet af sarsvirus tilbage i 2003. Derfor er det relevant at drage et par techrelaterede paralleller, idet sars faktisk spillede en stor rolle i udviklingen af Kinas techlandskab, som vi kender det i dag.

Af Martin Bech
Innovationsattaché, Innovation Centre Denmark i Shanghai

I 2003, da sarsudbruddet var på sit højeste, var Kinas førende it-gigant, Alibaba, dårligt fyldt tre år og langt fra den mastodont, vi kender i dag.

Ligesom tilfældet er med covid-19, blev der også under sarsudbruddet indført karantæne i flere kinesiske byer, og desuden holdt mange kinesere sig helt frivilligt hjemme. Med Alibaba i spidsen var Kinas e-handelsvirksomheder hurtige til at se potentialet i situationen, og de voksede eksplosivt, i takt med at kineserne blev opmærksomme på, at de kunne sidde hjemme i dagligstuen og bestille alt fra mad over tøj til elektronik. Resten er historie, som man siger.

Nu tyder det imidlertid på, at noget lignende kan ske i forbindelse med udbruddet af covid-19, blot inden for nogle lidt andre sektorer. De bedste eksempler er enterprise-software og digitale løsninger på uddannelsesområdet (edtech).

Boom i brugen af enterprise-software

I forhold til brugen og udvikling af enterprise-software, software, der hjælper store og mindre virksomheder med at holde styr på arbejdsgange og ressourcer, har kinesiske virksomheder hidtil haltet efter virksomheder i Europa og USA.

Men som følge af covid-19 har op imod 80 procent af Kinas økonomi været lukket ned, og mere end 100 millioner medarbejdere er blevet bedt om at holde sig hjemme – uden nødvendigvis at holde fri.

Det har skabt et stort behov for enterprise-software, og løsninger som Tencents Wechat Work, Alibabas DingTalk og Bytedances Feishu ligger alle i toppen af diverse downloadhitlister. DingTalk har mærket den pludselige popularitet hårdest; forleden måtte selskabet lukke ned for sin videokonferencefunktion på grund af for stort pres på serverne.  

Dermed har covid-19 skabt en efterspørgsel på enterprise-software, på samme måde som sars i sin tid skubbede på udviklingen af e-handel i Kina.

Hvorvidt det på den korte bane er tilstrækkeligt til, at kinesisk enterprise-software kan indhente amerikanske og europæiske konkurrenter, er nok tvivlsomt. Men hvis de mange nye brugere bliver på platformene også efter covid-19-udbruddet aftager, er der skabt grobund for en udvikling, som bliver interessant at følge.

Gryende revolution i det kinesiske undervisningssystem?

En anden techsektor, der drager nytte af virusudbruddet, er edtech, uddannelsesteknologi.

Her er kinesiske virksomheder allerede langt fremme, også sammenlignet med deres internationale konkurrenter. Men når både folkeskoler, gymnasier og universiteter bliver tvunget til at holde lukket i flere uger, måske måneder, er det klart, at alternative online-løsninger pludselig fremstår som et endnu stærkere tilbud.

Det kinesiske undervisningsministerium har derfor under sloganet ’Stop undervisningen – men ikke læringen’ lanceret et større initiativ, der skal flytte den fysiske undervisning over på onlineplatforme.

For eksempel fulgte én million elever i Wuhan således en eller flere af de 426 lektioner, der var blevet optaget og gjort tilgængelige online, i forbindelse med at byens skoler ’åbnede’ igen i sidste uge. Indsatsen er støttet af en lang række private virksomheder, der både yder techsupport og hjælper med at overføre curriculum til onlineplatforme.

Det siger sig selv, at hele undervisningssystemet p.t. er under enormt pres. Og det er langtfra alle skoler eller undervisere, som havde forudgående kendskab til edtech eller onlineundervisning.

Derfor er kvaliteten helt sikkert også så som så. Men hvis blot nogle af de skoler, som omlægger undervisningen, bliver på de nye platforme og fortsætter med at forbedre løsningerne, kunne det kinesiske undervisningssystem potentielt stå over for en egentlig revolution i de kommende år.

I den sammenhæng er det selvfølgelig værd at bemærke, at Innovation Centre Denmark i Shanghai allerede har omfattende aktiviteter inden for edtech, og at vi derfor følger udviklingen tæt.

Tech to the rescue – som tidsfordriv eller donor  

Andre techsektorer, der kan forventes at få et boost på grund af virusudbruddet, inkluderer healthcare-service, hvor smarte teknologier fra eksempelvis iFlytek, WeDoctor og YiTu Technology har automatiseret informationskampagner og stiller diagnoser online.

I den anden ende af spektret har fitness-apps og diverse kinesiske underholdningstjenester også oplevet øget anvendelse. Med god grund – for hvad skal man ellers lave, når man er spærret inde i sin lejlighed på anden uge?

Afslutningsvis: Når vi snakker tech, er dén store forskel mellem sars- og covid-19-udbruddene selvfølgelig, at en lang række kinesiske techvirksomheder, som i dag er verdensledende, ikke eksisterede eller fyldte meget lidt i techlandskabet tilbage i 2003.

Det giver dem selvfølgelig nogle helt andre muligheder for at byde ind i kampen mod covid-19, og det skorter da heller ikke på bidrag. Ifølge South China Morning Post har 30 af Kinas techvirksomheder tilsammen doneret mere end tre milliarder yuan (1 yuan = 1 dansk krone) til bekæmpelse af udbruddet. Og netop Alibaba fører an med en donation på én milliard yuan.

På trods af de triste omstændigheder kan man blot konstatere, at Alibaba om nogen er kommet langt mellem de to udbrud af henholdsvis sars i 2003 og covid-19 i 2020.

Forrige artikel Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling Næste artikel Magtanalyse: Erhvervslivet er i fuld gang med at forme fremtidens klimapolitik Magtanalyse: Erhvervslivet er i fuld gang med at forme fremtidens klimapolitik

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Danmark kan lære meget af Costa Rica

Biodiversiteten i Danmarks natur er under voldsomt pres. Landbrug, fiskeri, skovbrug og befolkningen som helhed slider hårdt på planter og dyr, der trænger til fred og tid til at regenerere. Danmark skal lære af lande uden for Europa, mener både Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Fiskeriforening.

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Man skal have lyst til at bo i den bæredygtige by

Store skinnende skyskrabere i dristige udformninger, megabyer med førerløse biler, hvor alt og alle er forbundet til nettet, kolonier på Månen og på Mars – nå ja, og skibakker på Amager. Når Bjarke Ingels forestiller sig en bæredygtig fremtid, er det bekvemmelighed, sjov og lyst, der præger byerne.

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

ICDK: Forfærdelige førstepladser: Den største produktion med de værste bivirkninger

KOMMENTAR: Den indiske medicinalindustri er vokset hastigt, og på mange områder er indiske producenter i dag blandt verdens førende. Men den indiske succes overskygges i stigende grad af den knap så attraktive førsteplads som det land, der har størst problemer med resistente bakterier, skriver Innovation Centre Denmark i Bangalore.

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Jeff Sachs: Formålet med økonomien er at skabe trivsel for mennesker

Der er behov for en ny økonomisk tankegang, som sigter mod at skabe trivsel og lykke for alle mennesker – snarere end at maksimere profitten for nogle få, mens resten af planeten forfalder, mener Jeffrey Sachs. Vi kan kun nå verdensmålene ved at tilføje en etik til den økonomiske tænkning, der gør samarbejde mere attraktivt end egoisme.

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

Netflix' CEO: “Der er ingen positive aspekter ved at arbejde hjemmefra”

LEDELSE Reed Hastings, Netflix’ grundlægger og topchef, fortæller i en ny bog om en virksomhedskultur, der er benhård og helt åben. Han forklarer sine tanker i dette interview, hvor han skyder fordelene ved distancearbejde ned og sammenligner sine ansatte med elitesportsudøvere.

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

#MeToo: Som mediechef lover jeg …

KOMMENTAR De seneste uger har jeg tænkt over, hvad jeg som chef i medieverdenen selv kan gøre ved sexisme på de arbejdspladser, jeg færdes på. Her er mine ti bud til mig selv. Ligesom dem fra Bibelen bliver de ikke nemme at overholde. Men jeg vil gøre mit bedste.

Bidens svære klimabalance

Bidens svære klimabalance

GRØN OMSTILLING USA oplever historisk lave energipriser, faldende CO2-udledninger og et boom i vedvarende energi. Energi- og klimapolitikken deler de amerikanske vælgere. Joe Biden har opprioriteret jobskabelse på bekostning af klima for at imødegå Trump-angreb i energitunge svingstater. 

Global grøn omstilling overlever Trump

Global grøn omstilling overlever Trump

GRØN OMSTILLING Den grønne omstilling har global medvind, selv om Donald Trump har trukket USA ud af FN’s klimapolitik, mener udenrigsminister Jeppe Kofod. Eksperter påpeger, at Trumps klimapolitik er nært forbundet til hans Kina-politik, og at det vil kunne svække nationale klimaløfter i Paris-aftalen fra 2015. 

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

Inflation i partier – deflation i antal medlemmer

KOMMENTAR Det vrimler med nye partier, men under fire procent af danskere gider deltage i partiarbejde. Holder det i længden ud fra et demokratisk synspunkt, at en lille snæver kreds bestemmer, hvem der skal stilles op som kandidater til valgene? 

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

Set, læst og hørt: Henning Thiesen

DJØF-formand Henning Thiesen læser om den barske kolonisering af Grønland og har under lockdown genopdaget Bruce Springsteens album om den kuldslåede tid efter 9/11.

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

I Danmark ligger grøn til venstre for rød

GRØN OMSTILLING Den seneste uges begivenheder i dansk politik sætter klimakampens indbyggede sociale skævheder på spidsen: Eldrup-kommissionens forslag om højere skatter på gamle biler blev den grønne omstillings første frontale sammenstød med borgernes privatøkonomi. Og fødslen af de Frie Grønne afslører store brudflader i venstre side af Danmarks klimapolitiske landskab. Der er lagt op til grøn klassekamp.

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

Velfærdsforskere: Gaveøkonomi giver mere velfærd for pengene

KOMMENTAR Vores velfærd står og falder med, at vi finder nye innovative måder at organisere os på. Såkaldt ’gaveøkonomi’ er en af dem, og den målelige værdi baner allerede vejen til mere og bedre velfærd, skriver forfatterne til bog om emnet.

Stop cookiemonsteret

Stop cookiemonsteret

DIGITAL OMSTILLING Hver gang vi åbner et nyt website, skal vi give samtykke til, at der bliver brugt cookies. Det skal beskytte vores privatliv – men i praksis er der ingen, der har kræfter eller indsigt til at tage bevidst stilling. En tysk forsker kalder det et ”skuespil om samtykke” – consent theatre.

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

KOMMENTAR: Det digitale A- og B-hold klarer coronakrisen meget forskelligt

Et samfund afhænger af gode veje for at borgerne kan få hverdagen til at fungere. Men den digitale infrastruktur er mindst lige så vigtig - ikke mindst i krisesituationer. I USA har den ulige adgang til digitale tjenester forstærket de svagestes vanskeligheder under coronakrisen, skriver Torben Orla Nielsen fra ICDK i Boston.

Gør kompleksiteten til din ven

Gør kompleksiteten til din ven

LEDELSE Forsøg på at reducere kompleksitet ender som regel med tunnelsyn, beslutningsdovne omgivelser og fyldte leder-indbakker. Vi skal lære ikke blot at navigere i kaos, men ligefrem at nyde den livgivende uforudsigelighed. Det starter på ledelsesgangen, skriver Mads Thimmer.

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

Coronakrisen rusker op i arbejdsgangene

POLITIK OG VELFÆRD Da Mette Frederiksen lukkede store dele af Danmark ned i marts, fik kommuner og andre myndigheder en hidtil uset frihed til at afprøve nye løsninger – og til at begå fejl. Nu vil topledere overføre de gode erfaringer fra coronakrisen. Det er sværere, end det lyder. Vanens magt er stor.

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

Ledelse efter corona: Ryd op i målene

POLITIK OG VELFÆRD På et enkelt punkt understreger erfaringerne fra coronakrisen et helt centralt budskab fra Ledelseskommissionen: Topledere skal sætte en retning – og begrunde den. Ekspert i offentlig ledelse vil bevare det fokus på retning og vision. Hun tror ikke på et opgør med nulfejlskulturen.

Nye løsninger hjælper udsatte

Nye løsninger hjælper udsatte

POLITIK OG VELFÆRD Coronakrisen har givet kommuner og regioner succesfulde erfaringer med at få fat i udsatte grupper, som de måske hidtil har haft svært ved at nå. Nu skal de gode løsninger ind i hverdagen.

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

Corona har givet opskriften på en folkesundhedsreform

POLITIK OG VELFÆRD Lene Bruun er som leder i Billund Kommune hver dag med til at sikre størst mulig tryghed for borgerne under coronakrisen. Nu opfordrer hun til at bruge de gode erfaringer fra krisen til at lave en stor folkesundhedsreform for at styrke forebyggelse og sikre danskerne et sundere liv.

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

Lederne har oplevet øget tillid under nedlukningen

POLITIK OG VELFÆRD Større tillid og bedre løsninger. De offentlige ledere har oplevet en stribe positive forandringer under krisen. Fagbevægelsen opfordrer nu regeringen til at bruge de gode erfaringer, når den vil gennemføre en stor nærhedsreform af den offentlige sektor.

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

I Uffe Elbæks nye parti er magt ikke et fyord

Partiet Frie Grønne er stiftet af flere af folkene bag Alternativet. Men det nye parti er markant anderledes. Der bliver strammere styring, der bliver slået ned på partiskadende adfærd, og magtstrukturen er fra starten på plads. Uffe Elbæk, medstifter og en art nestor i Frie Grønne, er ikke i tvivl: Tiden kalder mere på klart lederskab end på løse rammer.

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Set, læst og hørt: Niels Nygaard

Niels Nygaard var til stede, da den olympiske ild blev tændt, kort før verden lukkede ned. Nu venter han på, at begivenheder som De Olympiske Lege igen kan afholdes. 

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

Designere skaber grønnere modeller for forbrug

GRØN OMSTILLING Design kan gøre vores forbrug mere bæredygtigt ved at udforme forretningsmodeller, der knytter forbrugerne tættere til butikker og producenter, så man sammen kan forøge levetiden og forbedre genanvendelsen af produkter.

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

Teknologi kan give os kontrol over vores penge

DIGITAL OMSTILLING En ny rapport fra FN’s udviklingsorganisation undersøger, hvordan digitalisering af det finansielle system kan hjælpe med at få investeringer og forbrug til at støtte de globale bæredygtighedsmål, snarere end at modarbejde dem.

Tre megatrends for det grønne Kina

Tre megatrends for det grønne Kina

KOMMENTAR: Via offentlige investeringer i udvikling af grønne løsninger og kommercielle incitamenter forsøger centralregeringen at styre Kina i en bæredygtig retning. Kinesiske forskere er i dag nogle af de mest kompetente inden for forskning i teknologiske, grønne løsninger skriver Innovation Centre Denmark i Shanghai.

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Set, læst og hørt: Dorthe Petersen

Sommeren har budt på surprise-opera og inspirerende udstilling om islandsk kvindesagsikon for nytiltrådt CEO i PlanBørnefonden, Dorthe Petersen.

Kun hver tredje ansatte over 50 år kender til arbejdspladsens seniorpolitik

Kun hver tredje ansatte over 50 år kender til arbejdspladsens seniorpolitik

POLITIK OG VELFÆRD Seniorordninger på landets arbejdspladser er blevet mere udbredt gennem de senere år. Men de fleste seniorer kender slet ikke mulighederne for at blive på arbejdsmarkedet under mere skånsomme vilkår. Det gælder særligt gruppen af ufaglærte og faglærte, der er målgruppen for regeringens nye reform om tidlig pension til nedslidte.

Den fejlbarlige leder med sammenhold som økonomisk strategi

Den fejlbarlige leder med sammenhold som økonomisk strategi

Med sin alternative baggrund og kompromissøgende ledelsesstil er Christine Lagarde billedet på et generationsskifte i Den Europæiske Centralbank. Coronakrisen blev en ilddåb, som bød på en væsentlig brøler fra Lagardes side. Alligevel kan hun være lige den person, EU har brug for.