Thornings mission: Tilbage til nutiden

Når S-R-SF-regeringen om få uger fejrer étårsjubilæum, kan Helle Thorning-Schmidt se tilbage på 12 måneder i strid modvind. Løftebrudsbeskyldninger, dårlige meningsmålinger og intern regeringsuro har fra dag ét presset hende i defensiven. Senest har hun forud for skattesagen set sig nødsaget til i offentlighed at forsvare sit privatliv og sit ægteskab. Spørgsmålet er, hvad hun skal gøre for at genskabe vælgernes tillid i løbet af det, der tegner til at blive et intenst efterår. Mange kommentatorer betragter tilsyneladende et kommende valgnederlag som noget nær en formalitet. Men Thorning har mange nederlag med i bagagen og er hver gang vendt stærkt tilbage. De, der dømmer hende ude, undervurderer hendes robusthed og determination, siger kilder tæt på regeringschefen. Mandag Morgen tegner et lederportræt af Danmarks statsminister.

Efter kun knap et år på magtens top har statsminister Helle Thorning-Schmidt pistolen for panden: Hun er nødt til at gennemføre et historisk turnaround, hvis hun ikke skal ende som en parentes i dansk politisk historie.

Mens medierne har kastet sig over de daglige afhøringer i hendes skattesag, som nu er ved at blive rullet op i undersøgelseskommissionen, forbereder hun sig til en ny offensiv for at generobre sin autoritet som statsminister. Opgaven stiller enorme krav til hendes lederevner. Rigtig mange ting skal gå op i en højere enhed, hvis den monumentale opgave skal lykkes.

Sjældent har en statsminister fået en så håbløs start som Thorning-Schmidt. Næsten fra dag ét er hun blevet gennemheglet af opposition, kommentatorer og medier. Og var der folketingsvalg i morgen, ville hun stensikkert blive afløst af Lars Løkke Rasmussen.

Login