Thornings valg

Sjældent har en statsminister haft så svært ved at sælge sin politik og sine reformresultater som Helle Thorning-Schmidt. Hun har forsømt at sætte en dagsorden og lignet en leder, der lader sig styre af begivenhederne. Åbningen af det nye folketingsår giver hende chancen for at lancere en overbevisende og offensiv fortælling om, hvad det er for et Danmark, hun vil være med til at forme.

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt i morgen ved Folketingets åbning skal redegøre for rigets almindelige tilstand, sker det på baggrund af den største nedtur for en nyvalgt regering i mands minde. S-R-SF-regeringen har leveret et højt reformtempo og gennemført en række vigtige reformer med både højre og venstre side af salen, men har ikke høstet gevinsterne. Eksekveringen og kommunikationen af reformerne har været så dårlig, at det store flertal af vælgerbefolkningen har mistet tilliden til regeringen. Det er dens evne til at lede og samle landet, der sås tvivl om, og ansvaret og øretæverne falder i sidste instans på statsministeren.

En stribe målinger har sendt Socialdemokraterne ned på historisk ringe procenter. En nylig meningsmåling i Jyllands-Posten fra Rambøll/Analyse Danmark viste, at Thorning selv på socialdemokratiske mærkesager som velfærd og bekæmpelse af arbejdsløsheden klarer sig ringere end Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen. Venstre soler sig i succes med over 30 pct. af vælgerne og et solidt flertal bag Løkkes kommende regeringsprojekt, mens Socialdemokraterne under Thorning knapt nok kan knibe sig over 20 pct.

Stiletterne vakler under statsministeren, hvis ikke hun i løbet af det næste folketingsår formår at vende de miserable tal. På forrige uges partikongres i Aalborg blev hun genvalgt med stående applaus, men vender hun ikke udviklingen, vil stadig flere socialdemokrater tvivle på, at hun er den rette til at lede partiet – og Danmark – ud af krisen.

Login