Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Det er nok lidt fordomsfuldt. Men det er tilmudrede gummistøvler, der præger det mentale billede en tidlig morgen i lyntoget på vej mod Herning.

Jeg er på vej til svinekongres i Herning Kongrescenter for at tage pulsen på en sektor, som står over for store udfordringer. Kongressen afholdes af SEGES – et fagligt videns- og innovationshus under brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Login

 • Anmeld

  Flemming Jacobsen

  Omsætning og indtjening er ikke det samme.

  Der nævnes at branchen tjener 32 milliarder, det er, som jeg forstår det, ikke korrekt, branchens omsætning er 32 milliarder men overskuddet er minimalt.

 • Anmeld

  Mikkel Lind Sorgenfrey · Journalist

  Tak

  Kære Flemming,
  Tak for at gøre mig opmærksom på det forkerte ordvalg. Det er nemlig helt rigtigt, at det er omsætningen og ikke overskuddet, der udgør 32 milliarder kroner.
  Mvh.
  Mikkel Lind Sorgenfrey

 • Anmeld

  Kurt Wissendorf Møller

  Landbrugets dødsdrift.

  Som alt andet i denne verden er osse landbruget under forandring, men ligesom den øvrige verden er konservative værdier styrende i disse år, osse inden for landbruget.
  En stædig tro på, at hvis vi bare fortsætter som hidtil, så vil alt løse sig.
  Det vil det så ikke.
  Vi er blevet tudet ørerne fulde af kravet omstillingsparathed, men den eneste effekt i landbruget har været en stejl afvisning.
  Dermed er landbruget ude af sync med resten af befolkningen til deres egne store overraskelse.
  Hovedsageligt kan årsagen opgøres til, at landbruget fuldstændig har misforstået det helt væsentlige, at de er forbrugernes leverandører og ikke deres herrer.
  Denne opfattelse er gennem årene blevet understøttet af en stadig stigende overførsel af subsidier fra forbrugerne til landbruget, således an så at sige betaler for varen to gange.
  Tåbeligheder forstærkes yderligere af, at landbruget mener at de kan slippe ud af deres gældsfængsel ved at producere til eksport, hvilket bare betyder, at danske skatteborgere og forbrugere sikrer billige fødevarer til aftagerlandene.
  Alt imens nedbrydes naturgrundlaget for os allesammen, hvilket betyder, at vi allesammen endnu engang må til lommerne, samt acceptere forringet livskvalitet.
  Kan nogen forklare, hvorfor bybefolkningen ikke skulle være sure endda med god grund?