Topembedsmanden der samler de grønne kræfter

PORTRÆT: Han er manden, der kan få de uenige til at mødes, lyder det fra kolleger om Udenrigsministeriets udviklingspolitiske direktør, Martin Bille Hermann, der er mester i P4G-topmødets maskinrum.

Foto: Udenrigsministeriet
Mikkel Lind Sorgenfrey

MM Special: Løkkes grønne projekt

  • Det grønne topmøde P4G samler topfolk i København
  • Verden har penge nok til at løse klimakrisen, men mangler konkrete projekter
  • Mød maskinmesteren bag Danmarks grønne topmøde
  • Klimakamp og FN’s verdensmål skaber innovation i virksomheder

Lars Løkkes forvandling til global grøn klimapolitiker

Flygtninge hæver rent vand i danske automater

Løkkes klimaplan er erhvervsvenlig og taktisk smart

Topembedsmanden der samler de grønne kræfter

Kommentar: Kampen om den grønne førertrøje

Fra reverset på Martin Bille Hermanns jakkesæt glimter en lille nål, der på trods af sin lidenhed komprimerer historien om de hundredvis af arbejdstimer, han som udviklingspolitisk direktør i Udenrigsministeriet har brugt på at gøre København klar til det første topmøde i det globale partnerskab P4G.

Reversnålens mange forskellige farver – 17 i alt – er placeret ved siden af hinanden i en cirkel med et hul i midten og symboliserer FN’s 17 verdensmål. Målene spiller ikke kun en bærende rolle for det globale samarbejde i partnerskabet P4G, men også for Martin Bille Hermann personligt.

I Udenrigsministeriets kantine fortæller den 49-årige højtstående embedsmand over en kop kaffe om sin hverdag, som aldrig ser ens ud. Når kontorstolen ikke er byttet ud med et flysæde, befinder han sig hovedsageligt på Asiatisk Plads, hvor mange hundrede timer de seneste par år er fløjet af sted i arbejdet med P4G.

En typisk arbejdsdag starter i hjemmet på Amager, hvor Martin Bille Hermann plejer at spise morgenmad med sin hustru og sine to sønner på 14 og 18 år, hvis han da ikke allerede er hoppet på cyklen og kørt mod Asiatisk Plads. På vejen snupper han som regel en kop af ’Københavns suverænt bedste kaffe’ på den lokale kaffebar Sweet Treat, hvorefter han sidder klar ved sit skrivebord på sjette sal kl. 7.35, så han har god tid til at forberede sig på dagens opgaver.

Som direktør for udviklingspolitik har Martin Bille Hermann været med på hele rejsen, fra ideen om P4G blev undfanget, over statsminister Lars Løkke Rasmussens lancering af den globale netværksorganisation for godt et år siden i New York, til i dag hvor det hele kulminerer med P4G’s grønne topmøde i København senere på ugen.

Verden set gennem 17 mål

I en globaliseret verden, der ifølge direktøren er blevet mindre, men mere uforudsigelig, har FN’s verdensmål konkret betydning for Danmark og danskerne.

”Vi passer på Danmark, når vi tager vare på verden. Det er noget, som Ulla Tørnæs (udviklingsminister (V), red.) plejer at sige,” siger Martin Bille Hermann.

Martin Bille Hermann

Født 1968, gift og far til to drenge. Bor på Amager.

Uddannelse:

1996: Uddannet cand.polit., Københavns Universitet

2000: M.Sc. Development Management, London School of Economics

Ansættelser:

1996-1999: UNDP, Bhutan, programmedarbejder

1999-2000: London School of Economics

2001-2002: Fuldmægtig, Kontor for Erhvervsinstrumenter i Udviklingsbistanden

2002-2003: Fuldmægtig, Udviklingspolitisk kontor, Udenrigsministeriet

2003-2006: Souschef, Danmarks ambassade i Katmandu, Nepal

2006-2008: Souschef, Udviklingspolitisk kontor, Udenrigsministeriet

2008-2012: Kontorchef, Udenrigsministeriets kontor for Asien og Stillehavsregionen

2012-2014: Ambassadør, Den danske ambassade Jakarta, og Danmarks repræsentant ved ASEAN

2014-: Direktør for udviklingspolitik, Udenrigsministeriet

Nu siger han det så også selv. Overbevisende. Ellers er de mennesker, han normalt føler sig inspireret af, ikke nødvendigvis kendte ansigter.

”Forbilleder for mig er ikke dem, vi citerer, men de enkelte ildsjæle rundt omkring i verden med en tyrkertro på, at vi kan gøre verden til et bedre sted,” siger han.

For den forhenværende ambassadør i Indonesien handler det om at gøre en forskel, skabe mening for verdens mest sårbare mennesker. Det er noget af det, der motiverer ham ved udviklingsarbejdet. Han skaber først og fremmest mening ved at få folk, og gerne offentlige institutioner og private aktører, til at mødes.

”Vi bliver nødt til at mødes i markedskræfterne,” siger den økonomiuddannede direktør og konstaterer realistisk, at der under alle omstændigheder ikke er nok udviklingsbistand i verden til at løse alle de problemer, vi står over for.

Derfor skal de offentlige midler bruges som katalysator for private aktørers engagement. Med det kommer nemlig viden, teknologi og innovation. Mange af løsningerne ligger allerede klar, men nogen skal få enderne til at mødes.

De ueniges bindeled

Ifølge kolleger og andre tæt på Martin Bille Hermann er netop dét at få enderne – og ikke mindst folk – til at mødes én af hans største styrker. Med en lang karriere inden for det udenrigs- og udviklingspolitiske område er han blevet de ueniges bindeled og Udenrigsministeriets blæksprutte, siger de. Han er i stand til at tale med og lytte til alle. Med politisk fingerspitzgefühl og viden om stort set alt ude i verden evner han at samle kræfterne på tværs, lyder det.

Det er også dét, P4G handler om. At samle de kræfter, som allerede eksisterer. At skabe partnerskaber på tværs af lande, sektorer og teknologier. Det, der driver ham, er hans egen vilje til og tro på, at han kan gøre en forskel.

”Vi kan gøre en forskel, og Danmark gør allerede en forskel. Det ved jeg, for jeg har selv set det,” siger skibonitten, der har tilbragt store dele af sit liv i udlandet.

Topmødet skal skabe momentum

Mens kolleger respektfuldt kalder ham for blæksprutten, omtaler Martin Bille Hermann sig selv som maskinmesteren, der hælder kul på motorerne på Danmarks grønne flagskib, når det sætter kurs i internationale farvande.

Med P4G er kullet dog byttet ud med grøn energi, der skal bane vejen for bæredygtig vækst i lande, hvor Danmark og danske virksomheders indsats kan gøre en forskel. Martin Bille Hermann har fart på med en klar forventning om, at det er nu, de politiske visioner bag FN’s verdensmål skal omdannes til konkrete resultater.

”Uret tikker, og vi har ikke uanede mængder af tid,” siger han utålmodigt.

Han har en Danida-brochure liggende på bordet foran sig. Han er resultatorienteret, og resultaterne skal helst være konkrete som brochuren. Det håber han, at man vil opleve ved afslutningen af P4G’s første topmøde. Ambitionen er at opnå politisk momentum, at nye offentlig-private partnerskaber bliver indgået, og at mødet hæves med konkrete resultater, som deltagerne sammen kan arbejde videre med. Det skal være et topmøde med gennemslagskraft for social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed og grøn vækst, der gavner verdens fattigste, og som samtidig styrker erhvervslivet.

Men det begynder med at få folk til at mødes, enes og finde noget at være fælles om, og det kan kun gå for langsomt. Der er ikke tid til flere skåltaler.

”P4G skal ikke være en talkshop, men en workshop,” siger maskinmesteren.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu