Topforskere: Kinas sociale kontrol må ikke blokere for samarbejde 

Kinas udfordringer med menneskerettigheder og manglende respekt for individets ret er en udfordring. Men det må ikke bremse vores samarbejde med Kina om kunstig intelligens, mener flere topforskere.

Kinesiske myndigheder er nu i stand til at genkende mennesker alene ved hjælp af deres kropsform og gangart. På den måde kan mennesker genkendes, selv hvis deres ansigt er skjult. 

Teknologien benyttes af politiet i Shanghai og Beijing, og i sidste uge oplyste den kinesiske virksomhed Watrix, at den inden længe også vil sælge det kontroversielle værktøj, der kaldes “gait recognition”, til private.  

Det er ikke første gang, vi hører om stadig mere omfattende overvågning i Kina baseret på nye digitale teknologier. Og benovelsen over Kinas teknologiske udvikling imødegås ofte med spørgsmålet om, hvorvidt vi overhovedet ønsker at gå ned ad den vej? Om vi ikke hellere skal være lidt teknologisk tilbageholdne, få etikken med og holde os langt væk fra kineserne?  

Login

 • Anmeld

  Thomas Kyhn

  Diktaturapologi

  Per Falholt: "Her i Danmark tager vi hensyn til det enkelte menneske, men i Kina tager man hensyn til fællesskabet. Så skal 10.000 mennesker ikke stå i vejen for 1,3 mia. mennesker.
  Sådan tænker de, mens vi tænker meget på individets ret. Der er fordele og ulemper i begge systemer, og jeg vil også gerne værne om ytringsfrihed og menneskerettigheder. Men jeg synes også, at vi skal gøre op med tanken om, at vores model er alle andres overlegen og lade det hæmme samarbejdet".

  Kort sagt: Vi skal gøre op med tanken om, at demokrati er bedre end diktatur.