Troels Lund om kritik fra iværksættere: ”Det vælter hertil med turister”

Ifølge tech-iværksættere forhindrer lovgivning og negative udlændingekampagner, at Danmark bliver en førende tech-nation. Erhvervs- og vækstministeren afviser: “Det er en præmis, som jeg ikke er enig i.”
Jens Jørgen Madsen

Regeringens vækstudspil og 2025-planen er slet ikke tilstrækkeligt, hvis Danmark skal udnytte det momentum, som tech-branchen har lige nu.

Sådan lyder kritikken fra den danske tech-branche, der peger på, at lande som England og Tyskland stadig vil være langt mere attraktive på grund af bl.a. væsentligt bedre skatteforhold, bedre visumregler, nationale matching-fonde og en helt anden inviterende tone i forhold til udlændinge.

Men kritikken afvises af erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V):

“Regeringens vækstudspil er det mest ambitiøse i nyere danmarkshistorie,” siger han.

Men det løser ingen af de problemer, som den samlede tech-branche påpeger er en hindring for at blive en vindernation?

“Jamen jeg synes, at det er et helt forkert sted at starte. Vi tager jo hånd om en lang række af de udfordringer, vi står over for. Blandt andet har vi et forslag om nedsættelse af aktieindkomstskatten, ligesom vi foreslår et fradrag på de her 650.000 kr. for investeringer i unoterede aktier. Men det er klart, at vi jo ikke har et forslag om, at man skal lave en beskatning på 28 pct. som i England.”

Hvorfor ikke?

“Det gør vi ikke, fordi vi mener, at der er andre ting, der også skal prioriteres: Fastholdelse af produktionsarbejdspladser og afskaffelse af PSO. Og derfor bliver man nødt til at se det her i et samlet billede. Det gør jeg i hvert fald som erhvervs- og vækstminister.”

Ifølge iværksætterne har regeringens forslag reelt ingen betydning. Så når nu man gerne vil skabe vækst i Danmark, og vi har et miljø af tech-virksomheder med stort potentiale, hvorfor så ikke være lidt mere ambitiøse og sikre bedre rammevilkår?

“Jamen fordi jeg synes, vi gør meget.”

David Helgason, manden bag Danmarks mest succesrige tech-virksomhed Unity Technologies, fortæller, at de bl.a. har måttet sige farvel til medarbejdere som følge af dels den negative omtale i udenlandske medier samt grænsekontrollen til Sverige, som besværliggør pendling. Dels på grund af de manglende muligheder for at hente nye folk til efter forringelserne af både fasttrack- og greencard-ordningerne. Og han er ikke alene. For nylig bragte New York Times en feature med titlen ’I’ve Become a Racist: Migrant Wave Unleashes Danish Tensions Over Identity’. Så billedet er, at Danmark ikke længere er så åbent et land, som vi har været, hvilket tech-branchen kan mærke forplanter sig i forhold til at kunne tiltrække de rigtige talenter. Hvad siger du til det?

“Men det er en præmis, som jeg ikke er enig i. Nu kan jeg ikke kommentere på, hvad enkelte medarbejdere siger i bestemte selskaber. Jeg kan bare konstatere, at det ikke er fordi, folk ikke kan lide at komme til Danmark. Det vælter hertil med turister. Vi satte rekord i 2015. Og meget tyder også på, at vi gør det i 2016”.

Nu er det ikke turister, det handler om, når der skal skaffes talenter til de danske tech-virksomheder. Det drejer sig om specialister, som kan vælge og vrage, hvor de vil slå sig ned i verden?

“Jamen det er jeg sådan set også helt opmærksom på. Jeg hører også godt, hvad du spørger om. Nu siger jeg bare: Hvis det billede af Danmark skulle være så forfærdeligt, skulle man vel ikke synes, at der var nogen, der ville ofre kræfter på at komme hertil. Tværtimod mener jeg netop, at det er muligt at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Man kan se, der også er højtkvalificerede danskere, der vender hjem, fordi vi har noget helt unikt at tilbyde med vores samfundsmodel. Så jeg køber ikke den dommedagsprofeti. Men det betyder ikke, at jeg ikke synes, man skal se på, hvordan vi kan blive bedre til at tiltrække talenter. Det er sådan set en opfattelse, jeg er helt enig i. Det er også noget, vi ser på i regeringen.”

LÆS OGSÅ:

Tech-branchens superstars: Danmark kan udfordre Silicon Valley

Grib nu den bold, Troels Lund Pulsen

Velkommen til Silicon Njalsgade

Verdens første mobile-first-bankløsning for virksomheder

Omtalte personer

Thomas Thorhauge

Tegner, fhv. formand for Dansk Tegneserieråd
Film- og medievidenskab, som tegner autodidakt


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu