Tronskifte i stor kapitalfond
Ingen forfatter
Morten Johnsen
Journalist på Inside BusinessStorfonden EQT, der har investeringer for omkring 20 milliarder kroner i Danmark, foretager nu et tronskifte. Fondens danske chef gennem 6 år, Morten Hummelmose, rykker til New York, hvor han fra 1. januar skal stå i spidsen for EQT’s amerikanske investeringer fra hovedkvarteret i New York.
I stedet overtager Mads Ditlevsen pladsen som leder af EQT’s danske division, der siden 2012 har købt voldsomt op herhjemme og blandt andet ejer Flying Tiger, Huscompagniet og lægetøjskæden Top-Toy.
Mads Ditlevsen har været partner i EQT siden januar 2016 og har senest spillet en nøglerolle i forbindelse med salget af Færch Plast til en pris på omkring 6,5 milliarder kroner, der sikrede den svenske fond et yderst solidt afkast i en tid, hvor priserne på virksomheder gør det sværere at levere samme høje afkast som tidligere.
Netop salget af Færch Plast er af mange set som en blåstempling af Mads Ditlevsen, da han i forbindelse med EQT’s køb af familien Færchs gamle plastvirksomhed hurtigt fik en plads i selskabets bestyrelse og dermed også fik til opgave at holde snor i investeringen side om side med Morten Hummelmose.
Fra 2016 fik han tildelt det overordnede ansvar for investeringen, der gav EQT og fonden investorer deres penge mere end tre gange tilbage.
Valget af Mads Ditlevsen som leder af EQT’s danske forretning er en helt naturlig forlængelse af, at EQT de sidste mange år har gjort en dyd af at håndplukke folk internt, når der skulle vælges nye spydspidser.
Således blev både Morten Hummelmose forfremmet internt, ligesom hans forgænger, Peter Korsholm, også havde været i EQT i næsten 10 år, inden han blev ledende partner tilbage i 2008.
”Mads har efterhånden været i EQT i Danmark i en del år, så det er kun naturligt, at han nu overtager og får det daglige ansvar for vores mange investeringer,” siger Morten Hummelmose.
Han peger selv på, at han efter 11 år i EQT’s danske afdeling nu ser frem til at prøve kræfter med det amerikanske marked, der ikke blot er meget større, men også mindre overrendt end det nordiske, hvor både hjemlige og udenlandske fonde blander sig i kapløbet om at sikre sig de helt store virksomheder.
”Der er naturligvis mange af de helt store fonde, der investerer i USA, men man skal huske på, at markedet derovre også er meget større. EQT har indtil videre både rejst en infrastrukturfond, hvor omtrent halvdelen er investeret i amerikanske selskaber, ligesom man også har en nystiftet midmarketfond udelukkende med fokus på USA. Det er et udtryk for, at vi ser rigtig gode muligheder derovre,” siger Morten Hummelmose.
Så sent som i efteråret lukkede EQT sin første rendyrkede amerikanske fond med et tilsagn på knap 5 milliarder kroner, og indtil videre har fonden i alt foretaget fire investeringer, inklusive Dorner og Innovyze, der er blevet opkøbt for ganske nylig. Selv om EQT både har vundet fint fodfæste i USA og indtil videre har leveret ganske pæne afkast, så har lederskabet af fondens amerikanske eventyr på det seneste været en smule rodet.
Den mangeårige EQT-mand Harry Klagsbrun har således stået i spidsen for EQT’s kontor i New York, men den rolle har været delt med EQT-veteranen Jan Ståhlberg, der ligeledes har været involveret i den daglige drift af fondens aktiviteter på den anden side af Atlanten. Morten Hummelmoses skifte medfører, at EQT nu får en fast frontfigur i sin amerikanske forretning, og den tidligere SEB-mand får blandt andet til opgave at videreføre den strategi, der indtil videre har virket godt for EQT i Norden.
”EQT kommer med en tilgang, hvor man har et stærkt industrielt netværk, som vi meget gerne vil sætte i spil, når vi foretager investeringer og sammensætter vores bestyrelser i porteføljevirksomhederne. Det er måske normalt i Norden, men det er det ikke på samme måde i USA. Men vi er af den opfattelse, at den fremgangsmåde tiltaler mange amerikanske virksomhedsejere,” forklarer Morten Hummelmose.
Fik vendt EQT’s danske forretning
Mange i branchen ser Morten Hummelmoses amerikanske udstationering som et skulderklap fra den øverste ledelse i EQT efter mange års tro tjeneste og flere gode resultater.
Da Hummelmose oprindelig overtog lederskabet af EQT’s danske forretning i 2011, var fonden ellers nede i lidt af en bølgedal, efter at man under ledelse af først Ole Andersen og siden Peter Korsholm havde foretaget en række problematiske investeringer, som det kneb med at få solgt videre.
Kort tid efter Hummelmoses tiltræden lykkedes det imidlertid at få solgt både KMD og siden Dako, hvoraf især sidstnævnte vakte en vis opsigt, da EQT formåede at høste et ganske solidt afkast på selskabet, til trods for at man både havde indkøbt medikokoncernen til en høj pris og i løbet af ejerperioden havde sloges med flere store udfordringer.
Siden er fulgt en lang periode, hvor EQT har købt voldsomt op herhjemme og stort set vundet alle de købsprocesser, man har deltaget i. For en kapitalfond er slutproduktet imidlertid altid det vigtigste, og trods flere gode opkøb har investorerne ladet champagnen blive på køl for først at se, hvorvidt den svenske fond nu også kunne skabe et ordentligt afkast på de mange opkøb.
Den debat blev ikke mindre af, at både investeringen i Flying Tiger og siden Top-Toy har vist sig at være særdeles udfordrende for EQT, da begge kæder på det seneste har leveret skuffende resultater.
Med salget af Færch Plast for kort tid siden fik EQT dog sat en fed streg under, at man trods talrige investeringer i en tid med høje priser alligevel også formår at levere solide afkast til investorkredsen, der blandt andet tæller en række store danske pensionskasser.
Set i det lys kommer generationsskiftet i EQT’s danske forretning ganske naturligt, da det nu bliver op til Mads Ditlevsen at drive fondens mange danske virksomheder, selv om Morten Hummelmose dog understreger, at EQT trods de senere års opkøbsraseri sagtens kan finde på at købe yderligere op i Danmark.
”Det er klart, at vi efterhånden har fået opbygget en stor portefølje i Danmark. Det ændrer dog ikke på, at vi stadig kommer til at kigge på de virksomheder, der kommer til salg. Vi har stadig masser af penge til at investere,” siger Morten Hummelmose.