Trump vil ødelægge verdensordenen. Og hvad så?

Hvad end USA’s præsidents intentioner er, så er hans bestræbelser på at ryste fundamentet i international politik håbløse.

Af James Kirchick, Foreign Policy. Oversat af Mikkel Damkjær Paaske

Efter en ugelang Europa-tur, hvor han nedgjorde USA’s tætteste allierede og roste dets største fjende, er der ikke længere nogen tvivl om, at USA’s præsident Donald Trump vil afvikle den liberale verdensorden. Den nuværende orden – et system af gensidige aftaler, alliancer og institutioner – rejste sig fra asken af Anden Verdenskrig med USA’s hjælp og militære styrke. Den strækker sig over EU og NATO til de mangeårige sikkerhedsgarantier, som Washington har fastsat sammen med asiatiske lande som Japan og Sydkorea. Det deraf følgende Pax Americana lagde fundamentet for den længste periode af fred og fremgang i menneskets historie.

Den amerikanske politiske opbakning om NATO har siden alliancens begyndelse i 1949 betydet, at en seriøs amerikansk præsidentkandidats kritik af USA’s medlemskab har været lige så utænkelig som et forslag om legalisering af børnearbejde. Men det har Trump ændret ved nu.

Login

  • Anmeld

    Jens Peter Kronborg

    Cementeret verdensorden!!

    Det har altid været godt " at ryste posen " - det var ved tiden at Trump kom!!Cementeret