Trumps besøg er risikabelt for Danmark

ANALYSE: USA under Donald Trump arbejder målrettet på at splitte EU. Derfor skal statsminister Mette Frederiksen træde varsomt, når den amerikanske præsident kommer på besøg. De store EU-lande holder skarpt øje med, hvor Danmark placerer sig.

Det kom tydeligvis bag på de danske myndigheder, at Donald Trump inviterede sig selv til Danmark i forlængelse af sit besøg i Polen 1. september. Og besøget kan – selv om det indebærer diplomatiske fordele for Danmark – meget vel gå hen og blive besværligt i relation til Danmarks tætteste politiske allierede, der efter valget af Trump og brexitafstemningen i Storbritannien i 2016 må siges at være de øvrige EU-lande.

Udenrigsministeriet skal således være på stikkerne for at sikre, at besøget ikke giver anledning til episoder, der vil blive taget ilde op i Berlin, Paris og Bruxelles, hvor man er på vagt over for den amerikanske præsidents forsøg på at spille EU-landene ud mod hinanden. I alle tre hovedstæder er Danmark kendt som et land, der er mere merkantilistisk end idealistisk indstillet, når det gælder europæisk integration.

Efter Trumps udmelding i slutningen af juli om, at han gerne ville til Danmark, fik man i København hurtigt lagt ansigtet i de rette folder og Kongehuset mobiliseret. Herefter kunne statsminister Mette Frederiksen byde den amerikanske præsident velkommen med følgende konstatering: ”USA er Danmarks vigtigste og stærkeste allierede i Nato.”

Login